Blog > Komentarze do wpisu

Prosty bananowiec

Co zrobić gdy skórka bananów pociemnieje, a domownicy, karmieni przedziwnymi przesądami nie chcą ich zjeść? Przemycić im je pod postacią ciasta!


Potrzebujemy

  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 160 g masła
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • pół szklanki cukru
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 4 banany

Uwielbiam ten przepis ponieważ jest wręcz nieprzyzwoicie prosty. Wystarczy najpierw dokładnie wymieszać ze sobą suche składniki, następnie stopniowo dodawać te mokre. Masło możemy wcześniej roztopić, co ułatwi nam połączenie całości i nada mu nieco inną fakturę.

Wszystko dokładnie ucieramy, aż uzyskamy gęstą jednolitą masę. Przekładamy ją do natłuszczonej blaszki, równomiernie rozprowadzamy, a na powierzchni układamy banany przekrojone wzdłuż, skropione wcześniej sokiem z cytryny.

Pieczemy "do suchego patyczka" w temperaturze 180 stopni 

 



wtorek, 17 grudnia 2013, panna_ce

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2013/12/17 10:09:18
Tak przemycone banany nawet smakują dużo lepiej, niż te zostawione na pastwę losu, przegniłe:)
-
Gość: Lina, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/12/19 16:56:53
...to jest najlepsze ciacho jakie zdarzył się mi ostatnio zjeść!!! Jest genialne i jakie proste :)))
-
2013/12/20 15:34:32
Bardzo się cieszę, że smakowało :) Bo kto powiedział, że zabiegani nie zasługują na pyszny deser? ;)
Kulinarny Blog Roku

Przepisy konkursowe


Reklama

Bądź na bieżąco

Polub na Facebooku

Obserwuj na Twitterze

Śledź na Pinterest
Pinterest

Podglądaj na Stylowi.pl
Google+
Partnerzy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
zBLOGowani.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...