Blog > Komentarze do wpisu

Pijane spaghetti - krawa marry na talerzu

Najbardziej lubię kiedy dosyć ograna potrawa dzięki dodatkowi kilku składników zyskuje zupełnie nowe oblicze. Tak właśnie dzieje się w przypadku tego dania, kiedy bardzo klasyczne spaghetti napoli przeszło transformację.

Dzisiaj będzie o małym fusion dwóch światów - barmańskiego i kuchennego. Bo czy może być lepsze połączenie? I to w jednym daniu? Krwawa Marry w prosty sposób staje się obłędnym sosem. Większość alkoholu zostaje odparowana, ale wódka pozostawia po sobie bardzo ciekawy posmak. Z resztą sami spróbujcie!

Potrzebujemy:

  • 1 czerwoną cebulę
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 1 łyżeczka tabasco
  • duża szczypta soli selerowej
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • puszka (ok. 400g) pomidorów
  • ok. 50 ml wódki (u mnie orzechówka, ale może być też zwykła)
  • 400g spaghetti
  • oliwa z oliwek

dodatkowo

  • łyżeczka masła
  • duży pęczek pietruszki
  • 2 duże kromki chleba
  • sól, pieprz

Na dobrze rozgrzaną oliwę wrzucamy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, solimy i podsmażamy aż zmiękną i staną się lekko złociste. Dodajemy sól selerową, tabasco, sos Worcestershire oraz cukier trzcinowy. 

Na patelnię wlewamy wódkę i czekamy aż alkohol odparuje (jeśli chcecie zrobić to bardziej efekciarsko możecie podpalić parujący alkohol, ale uwaga na brwi ;)) Dokładnie wymieszajcie, zdrapując wszystko co wcześniej ewentualnie przywarło do patelni.

Dodajemy pomidory i gotujemy ok. 10-15 minut, tak by pomidory zupełnie się rozpadły, a sos zgęstniał. 

W międzyczasie w dużym garnku z osoloną wodą gotujemy spaghetti przez 8-10 minut. Gdy będzie al dente odcedzamy je i dodajemy do sosu. Jeśli sos będzie zbyt gęsty możemy dodać pół szklanki wody w której gotował się makaron. Dokładnie mieszamy

Zamiast posypywania dania serem proponuję wybrać coś bardziej chrupiącego. Wystarczy, że 2 kromki chleba rozdrobnicie w mikserze, a następnie okruszki wrzucicie na patelnię z roztopionym masłem. Podsmażcie je kilka chwil aż się zezłocą, a na samym końcu dodajcie sól, pieprz i drobno posiekaną pietruszkę. Taką mieszanką posypcie każdą porcję spaghetti. 


 Fusion  w kolorach #omnomnom

środa, 26 marca 2014, panna_ce

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Kulinarny Blog Roku

Przepisy konkursowe


Reklama

Bądź na bieżąco

Polub na Facebooku

Obserwuj na Twitterze

Śledź na Pinterest
Pinterest

Podglądaj na Stylowi.pl
Google+
Partnerzy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
zBLOGowani.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...