Blog > Komentarze do wpisu

Profiteroles czyli mini ptysie

Ominęłam Tłusty Czwartek, za to w ten weekend odbijam sobie pod względem deserów :)

Ptysie to jedno z moich ulubionych wspomnień z dzieciństwa. Pamiętam jak dziadek przynosił je wracaj±c ze sklepu, kiedy spędzałam u niego wakacje. Ale tamte były prawdziwymi olbrzymami, z których aż wylwewał się obłędnie słodki krem. Tymczasem dzi¶ proponuję Wam ich znacznie mniejsz± wersję :) 

Ciasto przygotowuje się podobnie jak to na churros (o których pisałam Wam tutaj) chociaż w tym wypadu potrzebujemy minimalnie więcej czasu. Ale zapewniam Was, że warto. 

 

 

Potrzebujemy:

Ciasto:

  • 250 ml wody
  • 3 łyżki masła
  • ok 200-220 g m±ki pszennej
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżeczki cukru
  • duża szczypta soli

Krem:

  • 250 ml mleka
  • laska wanilii
  • 3-4 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • 25 g m±ki pszennej

Przygotowania rozpoczynamy od zagotowania wody i rozpuszczenia w niej masła, soli i cukru. Gdy woda będzie wrzała zdejmujemy garnek z ognia, wsypujemy do niego m±kę i energicznie mieszamy, aż uzyskamy zwarte i gładkie ciasto, które bardzo łatwo odchodzi od ¶cianek naczynia. Masę zostawiamy do wystudzenia (w przeciwnym razie ptysie nie wyrosn±)

Na następnym etapie przyda nam się mikser (chociaż ja poradziłam sobie bez niego przy użyciu siły i determinacji :)) Do masy należy wbić po kolei jajka i wszystko dokładnie wymieszać, tak by powstała gładka masa. 

Przy pomocy rękawa cukierniczego wyciskamy niewielkie porcje ciasta na blaszkę wyłożon± papierem do pieczenia. Powinny powstać "krople" o ¶rednicy ok. 2 cm. Ich czubki spłaszczcie palcem namoczonym w wodzie, żeby nadać im "bardziej ptysiowy" kształt

Ptysie pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni. Następnie wył±czamy piekarnik, każdego ptysia nakłuwamy od spodu wykałaczk±, znów przekładamy na blaszkę i wkładamy do wył±czonego piekarnika aby się podsuszyły. Takie suszenie powinno trwać ok. 10 minut. 

W między czasie przygotowujemy krem - w garnuszku zagotowujemy mleko razem z wanili±. W osobnej misce ucieramy żółtka z cukrem, tak by powstała blada, gęsta masa. Dodajemy do niej przesian± m±kę i dokładnie rozprowadzamy. Do jajek stopniowo dodajemy ciepłe mleko, ci±gle mieszaj±c. Cał± masę przelewamy do garnka i  doprowadzamy do wrzenia stale mieszaj±c.

Przestudzony krem przekładamy do rękawa cukierniczego i przy jego pomocy nadziewamy nim ptysie. Z wierzchu oprószamy je cukrem pudrem, lub polewamy roztopion± czekolad± 

 


Cookd.it



 

Ciasto parzone

niedziela, 02 marca 2014, panna_ce

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Kulinarny Blog Roku

Przepisy konkursowe


Reklama

B±dĽ na bież±co

Polub na Facebooku

Obserwuj na Twitterze

¦ledĽ na Pinterest
Pinterest

Podgl±daj na Stylowi.pl
Google+
Partnerzy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
zBLOGowani.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...