Blog > Komentarze do wpisu

Curry z ziemniakami i groszkiem

Zapowiada się przede mną kolejny bardzo pracowity weekend w kuchni. 10 dań i mam nadzieję, że efektami będę mogła podzielić się z Wami już wkrótce. Trzymajcie kciuki

Tymczasem dzisiaj przedstawiam Wam, przepis, który gości na moim stole dosyć często i spodoba się wszystkim tym, którzy przepadają za ostrymi daniami. To jedna z tych potraw, którymi możecie wykarmić głodną chordę przyjaciół. To curry jest niezwykle sycące, a do tego łatwo ugotować go wielki gar.

A jeśli chcecie, by było domowe od A do Z skorzystajcie z tego przepisu na domową zieloną pastę curry


Potrzebujemy:

  • dwie szklanki zielonego groszku (może być mrożony)
  • 400 g młodych ziemniaków
  • 1 puszka mleka kokosowego (500g)
  • 200 g marynowanej papryki
  • 3-4 łyżeczki zielonej pasty curry (przepis TUTAJ, ilość zależy od waszej tolerancji ostrości, możecie dodać więcej)
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • sok z 1 limonki
  • 2 łyżki oleju
  • świeża kolendra do podania

Ziemniaki obieramy i kroimy je na ćwiartki (jeśli są małe możemy zostawić całe). W garnku na oliwie podsmażamy pastę curry. Następnie podlewamy ją szklanką gorącej wody i dodajemy ziemniaki, sos rybny oraz mleczko kokosowe. Dokładnie mieszamy. Gotujemy przez ok 30 - 40 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Wtedy dodajemy groszek oraz pokrojoną w paski paprykę. Gotujemy kolejne 5 minut. Na samym końcu skrapiamy całość sokiem z limonki, a przed podaniem posypujemy obficie kolendrą.




sobota, 12 kwietnia 2014, panna_ce

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Kulinarny Blog Roku

Przepisy konkursowe


Reklama

Bądź na bieżąco

Polub na Facebooku

Obserwuj na Twitterze

Śledź na Pinterest
Pinterest

Podglądaj na Stylowi.pl
Google+
Partnerzy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
zBLOGowani.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...