Blog > Komentarze do wpisu

Paryskie śniadanie Gordona Ramsaya

Przepis wpadł mi kiedyś w oko przy okazji poszukiwania śniadaniowych inspiracji natrafiłam na taką propozycję od Gordona. Podobno w czasach kiedy mieszkał i szkolił się w Paryżu serwował sobie takie śniadanie co najmniej raz w tygodniu. 

Dotychczas croissanty kojarzyły mi się przede wszystkim ze słodką wersją, a już z pewnością nie myślałam o ich faszerowaniu. Tym razem mamy croissanty na słono i to z pysznym mięsnym nadzieniem.

/

 

Potrzebujemy:

  • 4 croissany
  • 8 pikantnych cienkich kiełbasek (mogą też być np. kabanosy itp)
  • 2 ząbki czosnku
  • garść grubo posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki małych kaparów
  • 4 plasterki sera
  • oliwa
  • sól, pieprz

Rozgrzejcie oliwę na patelni na średnim ogniu. W tym czasie kiełbaski pokrójcie w ok 2-3 centymetrowe kawałki Podsmażcie aż lekko zbrązowieją (jeśli używacie surowych kiełbasek najpierw je podsmażcie dopiero potem krójcie). Dodajcie drobno posiekany ząbek czosnku, a po ok 30 sekundach podsmażania pietruszkę i kapary. Wszystko wymieszajcie i zdejmijcie z patelni (nie myjcie jej jeszcze!)

Z każdego croissanta odetnijcie górę. Ułóżcie go odciętą stroną na patelni na której smażyliście kiełbaski. Podsmażajcie je aż się zezłocą. Następnie delikatnie ugniećcie ich środki, tak by zrobić miejsce na farsz. 

Do każdego croissanta włóżcie porządną porcję kiełbasek, a następnie przykryjcie je plastrem sera. Zapiekajcie w piekarniku lub pod grillem przez dosłownie kilka minut, tak by ser się tylko roztopił. Podawajcie jeszcze gorące.


piątek, 04 kwietnia 2014, panna_ce

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Kulinarny Blog Roku

Przepisy konkursowe


Reklama

Bądź na bieżąco

Polub na Facebooku

Obserwuj na Twitterze

Śledź na Pinterest
Pinterest

Podglądaj na Stylowi.pl
Google+
Partnerzy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
zBLOGowani.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...