Blog > Komentarze do wpisu

Bezglutenowa środa - wieprzowina na ostro z makaronem ryżowym

Kolejna środa i znów jemy bezglutenowo. Tym razem zabieram Was do Azji. A że pogoda nie zachęca do stania przy garach to będzie wręcz błyskawicznie, a z pewnością obędzie się bez długiego stania przy garnkach. 

Zawsze kiedy decyduję się kupić chińszczyznę na mieście wybieram właśnie pikantną wieprzowinę. W końcu podjęłam wyzwanie i powiem Wam, że efekt jest bardzo bliski temu co serwuje mi moja ulubiona knajpka. Wypróbujcie. Glutenowcy i bezglutenowcy ;)

.

Wieprzowina na ostro z makaronem ryżowym

 

Potrzebujemy:

  • opakowanie szerokiego makaronu ryżowego
  • 2 czerwone papryczki chilli
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 nieduży por
  • 350 g schabu wieprzowego
  • 3/4 szklanki bezglutenowego sosu sojowego (np. Kikkoman )
  • sok z jednej limonki
  • olej do smażenia
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • pół pęczka pietruszki
  • czubata łyżeczka przyprawy pięciu smaków UWAGA NA GLUTEN! Najlepiej przygotować ją samemu mieszając po sporej szczypcie kuminu, cynamonu, goździków, anyżu oraz pieprzu syczuańskiego

Sprawa z tą potrawą jest niezwykle prosta. Schab pod skosem kroimy na cienkie paseczki. Najłatwiej zrobić to, gdy mięso jest zamrożone. Następnie przyprawę pięciu smaków mieszamy z sosem sojowym i marynujemy w niej schab. Wystarczy mu godzina w lodówce, ale też nic się nie stanie jeśli spędzi w niej noc.

I tak też najbardziej pracochłonny etap mamy już za sobą. Teraz wystarczy już jedynie pokroić warzywa. Pora w talarki, chili i czosnek w cienkie plasterki, marchewkę w cienkie słupki, a cebulę w piórka. 

W międzyczasie możemy także przygotować makaron zgodnie z instrukcjami z opakowania (zazwyczaj wystarczy zalać go wrzątkiem)

Następnie na patelnię wlewamy olej. Na mocno rozgrzany olej wrzucamy mięso lekko odsączone z marynaty. Szybko je smażymy. Jeśli nie macie dostatecznie dużej patelni warto robić to partiami. Cienko pokrojone plasterki mięsa będą smażyć się naprawdę błyskawicznie. 

Do usmażonego mięsa dodajemy czosnek, chilli oraz pora . Nie zmniejszamy ognia. Podsmażamy dosłownie 30 sekund żeby oddały trochę zapachu. Wlewamy resztę marynaty i bulion. Doprowadzamy do wrzenia co powinno zająć nam tylko kilka chwil. Na samym końcu dodajemy makaron, sok z limonki, cebulę marchewkę i pietruszkę. Dokładnie mieszamy i od razu podajemy


środa, 09 lipca 2014, panna_ce

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: justyna, 80.50.142.*
2014/07/10 12:06:09
Właśnie przed chwilka zrobiłam to pyszne danie...z małymi zmianami bo nie miałam schabu ani makaronu...wiec był kurczak i ryż...ale wyszło PYSZNE!!!!!
-
2014/07/10 14:30:01
Justyno koniecznie pochwal się efektami :):) Bardzo się cieszę, że smakuje :)
-
Gość: Marlena, *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2014/07/17 17:12:37
Zrobiłam to danie ale znacznie przekroczyło mój próg odporności na ostre jedzenie. Zrobię na pewno ponownie ale dodam znacznie mniej papryczki.

pozdrawiam
Marlena
-
2014/07/17 23:53:55
ehh.. powinnam przy każdym przepisie dawać ostrzeżenie, że jestem fanką ostrości :) Marleno mam nadzieję, że dasz mu jeszcze szanse, a w bardzo przyjaznej wersji po prostu zastąp papryczki chilli czerwoną papryką :) Pozdrawiam!
Kulinarny Blog Roku

Przepisy konkursowe


Reklama

Bądź na bieżąco

Polub na Facebooku

Obserwuj na Twitterze

Śledź na Pinterest
Pinterest

Podglądaj na Stylowi.pl
Google+
Partnerzy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
zBLOGowani.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...