Blog > Komentarze do wpisu

Racuchy ze smażonym twarogiem

Jeśli kiedykolwiek zastanawialiście się nad tym, co jest najlepszym weekendowym jedzeniem, mak dla Was prostą odpowiedź. Jak dla mnie, sobotnio-niedzielne leniuchowanie nie może obyć się bez wszelkiego rodzaju placuszków, racuszków, naleśniczków i wszystkim im podobnym cudom z patelni. Nie znam nikogo, kto byłby w stanie się im oprzeć. Co więcej, ich przygotowywanie bardzo mnie relaksuje, a cały dom wypełnia się wówczas tak pięknym zapachem, że możnaby je jeść wprost z patelni.

Dzisiaj mam dla was przepis na racuchy ze smażonym twarogiem. To doskonały sposób na wykorzystanie nieco starszego sera. Mam też cenne info dla wszystkich liczących kalorie. Ser smażymy bez tłuszczu, a same racuszki doskonale udadzą sie także, jeśli upieczcie je w piekarniku.

Racuchy ze smażonym twarogiem

.

Racuchy ze smażonym twarogiem

Potrzebujemy:

  • 400 gramów białego sera
  • 2 nieduże jaja
  • 4 łyżki mąki
  • 100 ml mleka
  • Pół łyżeczki kardamonu
  • Ziarenka z połowy laski wanilii
  • 2 łyżki cukru
  • Pół łyżeczki imbiru
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże jabłka

Do podania:

  • Konfitura malinowa
  • Miód

Ser rozdrabniamy na patelni, podsmażamy go przez ok. 10 minut na patelni, do momentu aż się rozuści i lekko przyrumieni, tworząc jednolitą i gęstą masę. Jeśli wasz sr puści wodę, nie przejmujcie się - wystarczy potrzymać go nieco dłużej na patelni, czekając aż woda odparuje. Następnie, w robocie kuchennym ucieramy ser, razem z jajkami, mlekiem oraz wszystkimi przyprawami.

Kolejnym krokiem jest stopniowe dodawanie cukru, mąki i proszku do pieczenia. Mieszamy do momentu uzyskania gładkiej masy. Ostatnim etapem przygotowywania masy jest dodanie do niej jabłek pokrojonych w grube cząstki. Masę mieszamy ręcznie, uważając, aby nie połamać jabłek

Porcję masy wykładamy łyżką na gorący olej. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z konfiturą malinową i miodem.

wtorek, 19 maja 2015, panna_ce

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2015/05/19 13:50:45
Bardzo ciekawy przepis, przyznam, że takich racuchów jeszcze nie jadłam, muszę nadrobić!
Pozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com
Kulinarny Blog Roku

Przepisy konkursowe


Reklama

Bądź na bieżąco

Polub na Facebooku

Obserwuj na Twitterze

Śledź na Pinterest
Pinterest

Podglądaj na Stylowi.pl
Google+
Partnerzy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
zBLOGowani.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...