Blog > Komentarze do wpisu

Mini quiche z papryką i pieczarkami

Wpadają goście? Chyba warto zaserwować im coś ciekawszego niż chipsy i paluszki? Kilka razy podsuwałam wam już parę ciekawych pomysłów. Myślę, że ten przepis też się dobrze sprawdzi w takiej sytuacji. Pamiętajcie, że quiche możecie również przygotować w dużej foremce, jako dużą tartę, którą dopiero później pokroicie na kawałki.

Przeppis na quiche z papryką i pieczarkami, jak zrobić quiche, przepis na kruche ciasto, jak zrobić kruche ciasto


Przepis na kruche ciasto

  • 125 g masła
  • 250 g mąki
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Jak zrobić kruche ciasto

Miękkie masło utrzyj z mąką, do momentu uzyskania konsystencji mokrego piachu. Warto robić to np. widelcem, żeby nie ogrzać za bardzo masła. Dodaj sól oraz żółtko i szybko wyrób (już ręcznie) do momentu uzyskania zwartego, elastycznego ciasta. Gdyby ciasto nie chciało się połączyć  i było zbyt suche – dodaj łyżeczkę zimnej, co ułatwi wyrobienie.

Ciasto owiń folią spożywczą i odstaw do lodówki na pół godziny. Po tym czasie rozwałkuj je na grubość ok. 0,5 cm i przy pomocy szklanki wytnij okręgi, którymi wykleisz sylikonowe foremki do muffinek. Ciasto możesz ponownie zagnieść i wykorzystać do przygotowania kolejnych babeczek.

Przepis na mini quiche z papryką i pieczarkami

  • 3 średniej wielkości jajka
  • 150 ml śmietany 18%
  • Duża szczypta pieprzu
  • Duża szczypta soli
  • ¼ łyżeczki ostrej papryki
  • Pół łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 czerwona papryka
  • 100 g pieczarek
  • 50 g sera gouda
  • kruche ciasto z przepisu powyżej

 

Jak zrobić mini quiche z papryką i pieczarkami?

W miseczce wymieszaj jajka, śmietanę oraz przyprawy. Postaraj się, aby masa była jak najbardziej napowietrzona i jednolita.

Do każdej z foremek wyłożonych ciastem wyłóż pokrojoną w kostkę paprykę oraz pieczarki. Całość zalej masą jajeczną, zostawiając ok. 0,5 cm wolnej przestrzeni. Wierzch posyp startym serem. Piecz w temperaturze 160 stopni przez 25 minut. Zanim wyjmiesz quiche z piekarnika, upewnij się, że masa jajeczna jest zupełnie ścięta, w przeciwnym razie zostaw je w piekarniku na kolejne 5-10 minut. Przed podaniem posyp babeczki drobno posiekanym szczypiorkiem.

środa, 29 marca 2017, panna_ce

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Kulinarny Blog Roku

Przepisy konkursowe


Reklama

Bądź na bieżąco

Polub na Facebooku

Obserwuj na Twitterze

Śledź na Pinterest
Pinterest

Podglądaj na Stylowi.pl
Google+
Partnerzy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
zBLOGowani.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...