Blog > Komentarze do wpisu

Mini tarty pomarańczowe

Trzeba zrobić ciasto. A najlepiej kilka małych, żeby każdy w pracy dostał swój kawałek. Ciasto? A może tarta? Tarta lepsza, bo gdzieś w szufladzie ukryły się małe foremki, które impulsywnie kupiłam bardzo dawno temu i zapomniałam, że istnieją. A smak? Czekolada odpada, ale za to może kokos? Pomarańcze lepsze. Dobrze, a więc mini tarta z pomarańczami. Da się zrobić. Zaczynamy!

tarta pomarańczowa, jak zrobić tartę pomarańczową, przepis na tartę pomarańczową, krem do tarty, przepis na kruche ciasto


Przepis na mini tarty z pomarańczowe

Składniki na kruche ciasto:

  • 130 g masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mleka
  • 1 żółtko

Składniki na krem pomarańczowy

  • 3 jajka
  • 120 ml śmietaki 30%
  • 100 g masła
  • 200 ml soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego)
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 70 g drobnego cukru?

Dodatkowo:

  • 1 pomarańcza
  • 2 łyżki cukru

Jak zrobić mini tarty pomarańczowe?

Rozpocznij od przygotowania kruchego ciasta. Miękkie masło zmiksuj w blenderze razem z mąką, do momentu uzyskania masy o konsystencji wilgotnego piasku. Dodaj żółtko i mleko. Ponownie zmiksuj, a następnie szybko zagnieć jednolitą kulkę.

Odstaw do lodówki na około pół godziny. Następnie rozwałkuj ciasto na ok. pół centymetra grubości. Dokładnie wyklej ciastem małe foremki do tart (możesz też przygotować jedną dużą tartę). Przykryj ciasto papierem do pieczenia i obciąż ciasto eramicznymi kulkami, ryżem lub grochem. Tak przygotowane foremki włóż do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Piecz przez przez ok. 15-20 minut - ciasto nie ma się upiec, tylko lekko ściąć.

W międzyczasie przygotuj krem. W tym celu wystarczy rozpuścić w garnuszku masło, a następnie dokładnie wymieszać je z pozostałymi składnikami kremu.

Wyjmij ciasto z piekarnika, zdejmij papier do pieczenia oraz to, czym go obciążałeś. Wylej masę pomarańczową na ciasto, tak aby wypełniła foremkę niemal po brzegi. Na środku każdej z foremek ułóż cienki plasterek i delikatnie oprósz go cukrem.

Piecz w 180 stopniach przez ok. 30 minut, a następnie schładzaj przez ok. 2-3 godziny.

tarta pomarańczowa, jak zrobić tartę pomarańczową, przepis na tartę pomarańczową, krem do tarty, przepis na kruche ciasto

środa, 08 marca 2017, panna_ce

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Kulinarny Blog Roku

Przepisy konkursowe


Reklama

Bądź na bieżąco

Polub na Facebooku

Obserwuj na Twitterze

Śledź na Pinterest
Pinterest

Podglądaj na Stylowi.pl
Google+
Partnerzy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
zBLOGowani.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...