Blog > Komentarze do wpisu

Sos holenderski - przepis podstawowy

Nie wiem jak to się stało, że do tej pory się tutaj nie pojawił. Przepis na sos holenderski powinien znać każdy początkujący kucharz. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil, a składniki prawdopodobnie zawsze znajdują się w waszej lodówce. Ma doskonały smak i pasuje do wielu potraw. Bez obaw możecie serwować go np. ze szparagami, jajkami, rybami lub warzywami gotowanymi na parze. Co więcej, sos holenderski stanowi również potrawę wielu innych sosów: bearneńskiego, maltańskiego lub muślinowego.

Koniecznie zapiszcie sobie ten przepis. Jestem pewna, że gdy raz spróbujecie, będziecie chcieli do niego wracać.

sos holenderski przepis, przepis na sos holenderski, jak zrobić sos holenderski


Przepis na sos holenderski

Składniki:

  • 3 żółtka
  • 90 g masła
  • łyżka soku z cytryny
  • sól, biały pieprz

Jak zrobić sos holenderski?

Przygotowanie sosu holenderskiego zacznij od zrobienia klarowanego masła. Rozpuść je w niedużym garnku i poczekaj aż na powierzchni pojawi się piana. Zdejmij ją przy pomocy łyżki.

Żółtka delikatnie ubij z sokiem z cytryny, solą i pieprzem w metalowej lub szklanej misce. Umieść ją nad garnkiem z lekko gotującą się wodą i stopniowo dodawaj do żółtek sklarowane masło. Cały czas ubijaj sos przy pomocy trzepaczki.

Uważaj, aby woda nie dotykała dna miski, a jajka nie ścięły się za bardzo. Jeśli zobaczysz, że sos zbyt szybko się ścina, natychmiast zdejmij miskę z garnka. Jeśli sos holenderski będzie zbyt gęsty, dodaj do niego więcej sklarowanego masła lub odrobinę mleka. Powinien być gęsty, ale też leisty.

Sos holenderski podawaj na ciepło np. z jajkiem w koszulce lub szparagami.

czwartek, 11 maja 2017, panna_ce

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2017/05/11 11:08:23
Miałam jedno podejście i się zniechęciłam na wiele lat. Może teraz wrócę do przepisu, bo ten Twój wygląda prosto i nieskomplikowanie.
-
2017/05/11 11:32:38
@mopswkuchni - a co poszło nie tak? Wydaje mi się, że największym niebezpieczeństwem mogą być zbyt mocno ścięte żółtka o co łatwo przy ubijaniu na parze. Dlatego tutaj trzeba uważać i szybko reagować. A jeśli wyjdzie zbyt gęsty, odrobina dodatkowego masła lub mleka załatwi sprawę. Trzymam mocno kciuki i odzywaj się, gdybyś miała jakieś problemy :)
-
2017/05/11 15:44:59
Hmmm bardzo pyszny sos naprawdę robi wrażenie, ja go używam na przykład pod szparaki zielone
-
2017/05/11 16:55:32
@Kuchennyviral - dokładnie w taki sam sposób wykorzystałam sos holenderski :)
-
2017/05/17 09:58:47
Zrobiłam podobny sos pomarańczowy i wyszedł ! Przeczytałam Twoje rady i poszło wszystko dobrze. Więc holenderski mi już nie straszny. Będę go niedługo robić na pewno.
-
2017/05/17 11:14:46
@Mopswkuchni - Pomarańczowy? Czy robi się go tak jak holenderski, tyle że z sokiem pomarańczowym? Genialny pomysł i chyba odgapię go w weekend :) Już nawet mam pomysł do czego może pasować :) Dzięki!
-
2017/05/22 22:40:59
Ślinka aż cieknie...
Kulinarny Blog Roku

Przepisy konkursowe


Reklama

Bądź na bieżąco

Polub na Facebooku

Obserwuj na Twitterze

Śledź na Pinterest
Pinterest

Podglądaj na Stylowi.pl
Google+
Partnerzy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
stat4u
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...