Blog > Komentarze do wpisu

Jak zrobić masło?

Przygotowanie domowego masła chodziło za mną już od wielu miesięcy. Z jakiegoś powodu zawsze to odkładałam na dosyć nieokreślone kiedyś. Okazuje się, że to "kiedyś" właśnie nadeszło. Wracając z pracy zaopatrzyłam się w sporą ilość śmietany i teraz pachnę masłem, a w lodówce mam naprawdę spory zapas.

Zrobienie domowego masła to naprawdę nic trudnego. Wystarczy jeden składnik i odrobina cierpliwości. Zapewniam, że nie pożałujecie. I chodzi mi nie tylko o smak, ale również o skład pozbawiany różnego rodzaju konserwantów i wzmacniaczy smaku. No i nie muszę wspominać o satysfakcji, płynącej z samodzielnego zrobienia masła? :)

Dodajcie do tego domowy chleb (możecie wypróbować przepis na ten różowy chleb buraczany lub ten prosty chleb na sodzie) i naprawdę nie trzeba już wiele więcej.

Jak zrobić masło? Domowe masło, przepis na masło


Przepis na domowe masło

  • 500 ml śmietanki minimum 30%

Im śmietanka będzie tłustsza, tym więcej masła uda wam się wyprodukować. Z 500 ml śmietanki wyjdzie wam nieduża osełka masła.

Dodatkowo będziecie potrzebować:

  • mikser, trzepaczka lub duży słoik z zakrętką
  • sitko
  • gazę
  • dużą miskę z zimną wodą

Jak zrobić masło?

Przelej śmietankę do misy miksera (jeśli wykorzystasz słoik, wystarczy, że będziesz nim energicznie potrząsać przez dłuższy czas). Śmietanka powinna mieć temperaturę pokojową, ponieważ wtedy będzie się lepiej ubijać.

Jak zrobić masło? Domowe masło, przepis na masło

Włącz mikser na wolne obroty i zacznij ubijać śmietankę. Kiedy zacznie nieco gęstnieć, zwiększ je do maksimum. Najpierw zrobisz bitą śmietanę. Następnie zaczną pojawiać się w niej grudki, a ze śmietany zacznie oddzielać się białawy płyn - maślanka.


Jak zrobić masło? Domowe masło, przepis na masło

Nie przestawaj ubijać śmietany, do momentu aż uformują się wyraźne grudki masła, a maślanka całkowicie się oddzieli.

Jak zrobić masło? Domowe masło, przepis na masło

Wyłóż sitko gazą, a następnie odcedź na niej masło. Odciśnij nadmiar płynu.

Przełóż kulkę masła do wody z zimną wodą. Ugniataj masło pod wodą, aby wypłukać z niego nadmiar maślanki. Zmieniaj wodę kilka razy, tak aby finalnie była całkowicie czysta.

Uformuj masło w wybrany przez siebie kształt, a następnie włóż je do lodówki. Masło wytrzyma ok. tygodnia, chociaż moim zdaniem zniknie zdecydowanie szybciej.

wtorek, 18 lipca 2017, panna_ce

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2017/07/20 10:16:54
Nigdy nie robiłam, a pewno teraz przy cenach masła, domowe wyjdzie taniej :)
-
2017/07/24 21:46:10
Zrobiłam - rewelacja :) Udostępniłam na FB znajomym - są mega zainteresowani :)
Dzięki za super inspirację :)
Moja rodzina jest bardzo maślana i ceny masła zaczęły mnie obezwładniać :) Poza tym nawet jeśli domowe masło wychodzi tylko nieznacznie taniej niż to kupowane, to i tak na pewno jest zdrowsze :)
-
2017/07/31 00:51:40
Kiedyś moja mama probowała mnie tego nauczyć. Bez miksera, ręcznie. Jasne, efekt końcowy, pyszne domowe masełko, niewiarygodnie smaczny, ale mimo wszystko brak mi cierpliwości :)

Ale może jednak się skuszę! Dzięki za ten przepis :D
-
2017/07/31 10:37:18
Ostatnio robiłam masełko ze śmietany 42, wyszło extra, nie ma nic lepszego od domowego masełka z chrupiącym chlebem :)
-
2017/07/31 17:54:49
Za mało jem masła, żeby robić samemu, ale takie domowe na pewno jest najlepsze ;)
Kulinarny Blog Roku

Przepisy konkursowe


Reklama

Bądź na bieżąco

Polub na Facebooku

Obserwuj na Twitterze

Śledź na Pinterest
Pinterest

Podglądaj na Stylowi.pl
Google+
Partnerzy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
zBLOGowani.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...