Blog > Komentarze do wpisu

Sałatka z pieczonych młodych ziemniaków i fasolki szparagowej

Kiedy wrzuciłam na Instagrama (jeśli nie obserwujesz, szybko nadrób zaległości -> KLIK) dostałam od was masę wiadomości z prośbą o szybkie udostępnienie tego przepisu. W sumie wam się nie dziwię, bo już na pierwszy rzut oka widać, że będzie pysznie - delikatnie słodkie, pieczone młode ziemniaczki, do tego zielona fasolka szparagowa i soczyste pomidorki. Idealny, letni obiad.

Zgodnie z Waszą prośbą, przepis na sałatkę ziemniaczaną z fasolką szparagową wbił się na sam początek kolejki czekającej na publikację. Mam nadzieję, że przypadnie wam do gustu, bo ja zakochałam się od pierwszego spróbowania.

sałatka z młodych ziemniaków, przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej, przepis na pieczone młode ziemniaki, jak zrobić sałatkę z młodych ziemniaków


Przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej

  • 400 g małych, młodych ziemniaków
  • 200 g zielonej fasolki szparagowej
  • 10 dojrzałych pomidorków koktajlowych
  • pół łyżeczki tymianku
  • pół łyżeczki oregano
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • koperek (wedle uznania)

Jak zrobić sałatkę z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej

Zacznij od upieczenia młodych ziemniaków. Moim zdaniem najlepiej smakują obrane, ale jeśli nie masz cierpliwości ich obierać, możesz upiec je w skórkach.

Obrane (lub dokładnie wyszorowane) ziemniaki przekrój na polówki. Te większe, pokrój na cztery części. Skrop je 3 łyżkami oliwy z oliwek, oprósz tymiankiem i oregano, dokładnie wymieszaj, a następnie rozłóż równomiernie w naczyniu żaroodpornym. Piecz przez ok. 25 minut w temperaturze 180-190 stopni, do momentu aż ziemniaki będą miękkie i złociste.

Gdy ziemniaki będę już prawie gotowe, przygotuj pozostałe składniki. Fasolkę szparagową oczyść. Większe strączki przekrój na pól. Przełóż do dużej miski i zalej wrzątkiem. Odstaw na ok. 7 minut. Po tym czasie odcedź fasolkę i wymieszaj ją z upieczonymi ziemniakami. Dodaj pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe. Całość dopraw świeżo mielonym pieprzem i solą. Skrop oliwą oraz sokiem z cytryny. Dodaj posiekany koperek i dokładnie wymieszaj.

Podawaj na ciepło.

wtorek, 04 lipca 2017, panna_ce

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2017/07/31 01:03:54
Rany, tyle tu genialnych przepisów, że chyba zwariuję :D
Na pewno wypróbuję!

P.S. instagramowe zaległości również odrobione !

Pozdrawiam :)
Kulinarny Blog Roku

Przepisy konkursowe


Reklama

Bądź na bieżąco

Polub na Facebooku

Obserwuj na Twitterze

Śledź na Pinterest
Pinterest

Podglądaj na Stylowi.pl
Google+
Partnerzy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
zBLOGowani.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...