środa, 09 grudnia 2015

Święta coraz bliżej i pewnie większość z Was zaczyna już powoli zaprzątać sobie myśli kolacją wigilijną, pierniczkami, karpiami itd. Ale czy pomyśleliście o świątecznej nalewce? Warto ją przygotować, bo doskonale Was rozgrzeje w chłodne wieczory, a ponadto rewelacyjnie pobudzi trawienie po obfitej wieczerzy. 

Przygotowanie tej nalewki jest banalnie proste i nie zajmuje wiele czasu. Z pewnością jeszcze zdążycie przed świętami :)

Świąteczna nalewka z pomarańczy

poniedziałek, 16 listopada 2015

Ten przepis powinien znaleźć się w repertuarze każdego domowego kucharza, a już z pewnością tego, który lubi słodycze. Mus czekoladowy to jeden z moich ulubionych deserów, do którego bardzo chętnie wracam. Koniecznie spróbujcie, a przekonacie się o dwóch rzeczach – jest prostszy niż myślicie i jest smaczniejszy niż myślicie. Wystarczą zaledwie trzy składniki!

Mus czekoladowy z 3 składników

czwartek, 08 października 2015

Jeśli kiedykolwiek najdzie was ochota na coś aromatycznego i sycącego, możecie być pewni, że składnikiem po który powinniście sięgnąć jest szarpany kurczak. Nie ma takiej możliwości, żeby przy jego wykorzystaniu wyszło wam coś niesmacznego. Po prostu nie ma takiej opcji.

Skąd ta nazwa? Z pewnością słyszeliście kiedyś o tzw. szarpanej wieprzowinie (pulled pork) - długo gotowanej, mięciutkiej i rozpadającej się na kawałki. Co otrzymacie jeśli wykorzystacie chudsze mięso np. kurczaka? Zdrowszą i szybszą wariację na ten temat. Zapewniam Was, że zakochacie się w nim od pierwszego spróbowania. 

Szarpany kurczak świetnie sprawdzi się np. na kanapkach lub w tacosach. Możliwości są właściwie nieograniczone. Podobnie jak i wersje smakowe. Dzisiaj zdecydowałam się na wersję meksykańską, ale wariantów jest tak wiele, jak kucharzy, którzy przygotowują szarpanego kurczaka. 

Pulled chicken, szarpany kurczak


czwartek, 10 września 2015

Obiad na stole, bliscy przy stole. Czego brakuje? Jesli odpowiedzieliście "wina" to czuję, że się dobrze rozumiemy. A może jeszcze wierzycie w szczęśliwe zbiegi okoliczności? W każdym razie ja tak.

Niedawno wracałam do domu, planując w głowie, co ugotuję na obiad. Okazało się, że to jeden z tych dni, kiedy lampka dobrego wina będzie idealnym dopełnieniem posiłku. Owszem, babcine kompoty, soczki i im podobne są pyszne, ale są takie dni i okazje, kiedy butelka wina wydaje się być znacznie bardziej adekwatną. Chyba zadziałała moje kobieca intuicja, albo moje myśli błyskawicznie dotarły do Jacobs Creek, bo w domu czekała na mnie wspaniała niespodzianka - doskonałe chardonnay oraz małe kulinarne wyzwanie od Karola Okrasy.

No i mamy kolejny szczęśliwy zbieg okoliczności w ciągu jednego dnia. Danie zaproponowane przez Karola było zbliżone do tego, które zaplanowałam w głowie, dlatego od razu wzięłam się do roboty. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym trochę nie pozmieniała, ale mimo kilku zmian, efekt był naprawdę pyszny. Spróbujcie sami!

Przepis łosoś w soku pomarańczowym sałatka kuskus

.
wtorek, 08 września 2015

Obiad w 8 minut? To możliwe i nie mam tutaj wcale na myśli zupki chińskiej zalewanej wrzątkiem, a pełnoprawny posiłek, który cieszy oko i podniebienie. Wystarczy, że skorzystacie z mądrości Włochów, który ssztukę przygotowywania prostych, szybkich i smacznych posiłków opanowali do perfekcji. Potrzebujecie dokładnie tyle czasu ile zajmie wam ugotowanie makaronu. I naprawdę nie będziecie musieli się z niczym śpieszyć. Mili państwo, dziś serwujemy aglio e olio - tradycyjnie podaje się je z makaronem spaghetti, ale dziś w moje ręce wpadło taglliatelle. Moim zdaniem sprawdzi sie tutaj każdy długi makaron, dlatego nie bójcie się eksperymentować.

aglio e olio, saghetti, tagliatelle, makaron aglio e olio

piątek, 07 sierpnia 2015

No dobrze. Wracacie późnym popołudniem do domu. Pewnie tak jak w moim przypadku, zazwyczaj zdarza się wam, że to wy odpowiadacie za obiad i o ile nie przygotowujecie z dużym wyprzedzeniem porcji na kilka dni, to po powrocie z pracy wskakujecie w garnki i próbujecie coś szybko ugotować. Wiadomo. Nawet najprostszy domowy obiad jest lepszy niż obiadki z proszku, dlatego specjalnie na takie okazje mam w zanadrzu kilka super prostych, super szybkich i całkiem efektownych przepisów. Natomiast książka Jamiego Olivera o piętnastominutowych posiłkach zupełnie odmieniła moje życie. Pierwszym przepisem z tej serii, który gotowałam azjatyckiego kurczaka w słodko ostrej glazurze razem z sałatką z makaronu sojowego i arbuza. pycha!

Obiad w 15 minut Jamie Oliver, kurczak 5 smaków, azjatycka sałatka z arbuzem, 15 minut Jamiego

.
poniedziałek, 27 lipca 2015

W ostatnim czasie bakłażany stały się chyba moimi ulubionymi warzywami. W zasadzie niewiele powstrzymuje mnie przed jedzeniem ich na okrągło. W końcu są nie tylko smaczne, ale i zdrowe, więc można sobie pozwolić :) Dzisiaj mam dla Was wyśmienity przepis, który doskonale sprawdzi się zarówno jako lekka przekąska, jak i jako dodatek do obiadu. Znajdziecie w nim same pyszności, w tym moje ukochane, lekko kwaśne porzeczki oraz słonawą fetę, które doskonale równoważą słodycz pieczonego bakłażana.  Coś czuję, ze przepis ten powtórzę nie raz i mam nadzieję, że Wam również przypadnie do gustu.

Przepis na: Bakłażany faszerowane kuskusem z porzeczkami

piątek, 17 lipca 2015

Kto w wakacje wyjechał do Zakopanego? Ręka w górę! Z mojej ostatniej wizyty w Tatrach przywiozłam ze sobą wyśmienity oscypek. Możnaby zjeść go samego, ale postanowiłam, że przygotuję z nogi fantastyczną sałatkę. Takiego trochę górala na wakacjach we Włoszech. Świetnie sprawdzi się podczas letnich przyjęć w ogródku i przypomni wam o wędrówkach po tatrzańskich szlakach.

Sałatka z grillowanym oscypkiem winegret żurawinowy

 

.
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 41
Kulinarny Blog Roku

Przepisy konkursowe


Reklama

Bądź na bieżąco

Polub na Facebooku

Obserwuj na Twitterze

Śledź na Pinterest
Pinterest

Podglądaj na Stylowi.pl
Google+
Partnerzy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
stat4u
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...