środa, 27 sierpnia 2014

Jedną z moich ulubionych scen w całej trylogii Władcy Pierścieni jest moment kiedy drużyna pierścienia schodzi do krasnoludzkiej kopalni - Morii. Ostatnio miałam okazję poczuć się trochę jak moi ulubieni bohaterowie. Była kopalnia, a i nawet pierścień znajdzie się w tle tej historii. Na szczęście obyło się bez orków. Ale od początku.

Niedawno mieliśmy okazję wybrać się do chyba najsłynniejszej polskiej kopalni, która znajduje się w Wieliczce. Tak jak pewnie większość z Was, byłam tam już wcześniej na szkolnej wycieczce, bo to przecież szlagier i pozycja obowiązkowa pośród klasowych wyjazdów. Z niewiadomych powodów nie trafiłam tam ponownie, chociaż w nieprzyzwoicie bliskim sąsiedztwie Wieliczki mieszkam już kilka ładnych lat. Ta sytuacja zmieniła się ostatnio kiedy wraz z moim drogim D. wybraliśmy się sprawdzić czy wszystko wygląda tak jak to zapamiętaliśmy.

Czy wygląda tak samo? Otóż nie! Wieliczka  zmieniła się nie do poznania. Teraz każdy z Was będzie mógł się o tym przekonać na własnej skórze również dzięki konkursowi, który organizuję wspólnie z Kopalnią. Wszystkie informacje o nim znajdziecie TUTAJ

wtorek, 26 sierpnia 2014

 

       fot. grandsal.pl

 

Zobaczenie dania własnego pomysłu w menu fantastycznej restauracji - marzenie chyba każdej osoby, która chociaż trochę interesuje się gotowaniem. A co powiedzielibyście na możliwość przygotowania tej potrawy w restauracyjnej kuchni pod okiem profesjonalnych kucharzy, którzy chętnie podzielą się z Wami swoją wiedzą i zdradzą trochę kuchennych sekretów? No i komu nie marzyłby się pobyt w ekskluzywnym hotelu?

Powiem Wam, że już dziś możecie zrealizować te marzenia! Wystarczy, że weźmiecie udział w konkursie, który Okolice Palnika organizują wspólnie z restauracją Grand Sal oraz Kopalnią Soli w Wieliczce. Puśćcie wodze fantazji i zaproponujcie danie, które Waszym zdaniem będzie pasowało do jesiennej karty restauracji Grand Sal.  Za inspirację może posłużyć Wam aktualne menu restauracji, które znajdziecie tutaj 

sobota, 23 sierpnia 2014

Bardzo lubię ten czas kiedy sierpniowe słońce zaczyna już trochę inaczej świecić i nawet powietrze wydaje się być trochę inne. Po prostu już zaczynam czuć, że gdzieś tam za plecami lata maszeruje jesień. Chociaż jeszcze jej nie widać wiadomo, że się zbliża. 

To też taki czas kiedy już się nie chłodzimy, a powoli znów zaczynamy rozgrzewać. No i w sklepach pojawia się wysyp sezonowych warzyw, które aż proszą się, aby przetworzyć je w coś pysznego. Ostatnio, kiedy deszcz walił w szyby, a ja siedziałam pod kocem, próbując skupić się na pracy stwierdziłam, że najlepszym sposobem na poprawienie sobie humoru i odwleczenie obowiązków, będzie przygotowanie jakiejś pysznej zupy. Tak o to powstało to cudo.

Kochani! Zapewniam Was, że nie jest to żadna zwykła pomidorówka. W ogóle nie jest to żadna zwykła zupa! Upieczone warzywa smakują zupełnie inaczej i przekonacie się o tym już w momencie, gdy weźmiecie łyżkę do ust. Papryka staje się cudownie słodka, a pomidory intensywne i kwaskowate. Połączenie tych smaków to kulinarny obłęd! Do tego kilka dodatków i jesteście w niebie.

.

środa, 20 sierpnia 2014

Kuchnia Włoska z pewnością należy do najpopularniejszych kuchni świata. To połączenie różnorodnych smaków oraz doskonałych składników.

Włoska kuchnia - podstawa

W kuchni włoskiej dominują przede wszystkim mączne potrawy, np. różnego rodzaju makarony. Najczęściej spośród wszystkich składników używa się oliwy z oliwek, parmezanu, mozzarelli, szynki parmeńskiej oraz świeżych ziół - bazylii, oregano, tymianku.

Bardzo ważne dla wszystkich Włochów jest dobre wino, które jest pite powszechnie podczas obiadów oraz kolacji. Najbardziej popularnymi deserami są  tiramisu czy panna cotta.

Pizza - każdy zna, nie każdy potrafi!

Pizza to z pewnością najbardziej rozpowszechniona na całym świecie włoska potrawa. Każdy ją jadł, każdy o niej słyszał, ale nie każdy potrafi ją dobrze wykonać. Odkryjmy dziś jej sekret!

.

Domowe pieczenie wciąga niesamowicie. Wbrew pozorom ani nie wymaga wiele wysiłku, ani nie zajmuje dużo czasu. A przysięgam Wam nic nie zastąpi zapachu świeżego pieczywa, który wypełnia cały dom i na długo w nim pozostaje.

Przez mój piekarnik przewinęły się już najróżniejsze wypieki, ale najbardziej cenię sobie te naprawdę naprawdę ekspresowe. Takie jak np. ten chleb razowy na sodzie lub te tortille. Tym razem wybór padł na niewielkie chlebki pita, które z podbiją Wasze serca i staną się podstawą niejednego pysznego posiłku. Urocze i apetycznie wyrośnięte placuszki w środku mają pustą przestrzeń, która aż prosi się żeby wypełnić ją pysznościami.

Sami zobaczcie jakie to proste! Gwarantuję, że gdy ich spróbujecie już nigdy nie kupicie ich w sklepie.


.

sobota, 16 sierpnia 2014

Pamiętacie jak jakiś czas temu przygotowywałam prosty deser z pieczonego jogurtu greckiego? W sam raz jako podsumowanie obiadu w środku tygodnia, które nie wymaga zbyt wiele zachodu. Świetnie też sprawdziłby się jako śniadanie. Ale czy zaimponowałby naszym gościom? Z pewnością zjedliby go ze smakiem, ale czasem warto pokombinować trochę bardziej.

Tym razem nie będziecie musieli się bardzo wysilać, a efekt z pewnością zaskoczy Waszych bliskich. To co położycie na wierzchu zależy już od Was. Ja zdecydowałam się na czerwone porzeczki. Po pierwsze dlatego, że ich lekka kwaskowość świetnie kontrastuje ze słodyczą jogurtu, a po drugie dlatego, że je uwielbiam i mogłabym je jeść w ilościach hurtowych. Świetnie też sprawdzą się wszelkiego rodzaju borówki, jagody, jeżyny, truskawki, maliny czy też jakiekolwiek inne owoce.

To jak? Jesteście już głodni? ;)

.

czwartek, 14 sierpnia 2014

Wow. Dawno nie miałam tak długiej przerwy w blogowaniu. Ale chyba każdemu od czasu do czasu należy się urlop? I to taki porządny bez Internetu i telefonów. Nawet nie spodziewałam się jak takie oderwanie od cywilizacji może naładować akumulatory. Tylko szum fal i gorący piasek :) 

Teraz udało mi się przełamać szok po powrocie i mogę ze zdwojoną siłą wracać do działania. Sama nie wiedziałam, który z przepisów zaserwować Wam jako pierwszy.Ostatecznie padło na moje ulubione placki z cukinii. Kiedyś sprawiały mi bardzo dużo problemów. Głównie ze względu na wodę jaką puszcza cukinia.

Rozwalały się na patelni i zupełnie nie dało się ich przewrócić. Katastrofa. Ale nie poddawałam się, bo nawet te niezbyt apetycznie wyglądające skrawki zeskrobywane z patelni były bardzo pyszne. Wystarczyło tylko dopracować ich formę. Trochę prób i błędów pozwoliło stworzyć niezawodną metodą. Teraz zawsze się udają i są niesamowicie pyszne.

.

poniedziałek, 28 lipca 2014

Granita to pochodzący z Sycylii deser idealny na takie upalne lato jakie mamy teraz. Przede wszystkim chłodzi i orzeźwia doskonale, a po drugie nie wymaga od nas zbyt wiele pracy. Właściwie to wystarczy raz użyć blendera, a potem od czasu do czasu przespacerować się do lodówki. A efekt i tak jest fantastyczny. Czy może być piękniej?

.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 35


Konkurs

Kulinarny Blog Roku

Przepisy konkursowe





Bądź na bieżąco

Polub na Facebooku

Obserwuj na Twitterze

Śledź na Pinterest
Pinterest

Podglądaj na Stylowi.pl

Partnerzy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
stat4u
 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Google+