piątek, 21 listopada 2014

Czy jest lepszy czas na pieczenie chleba niż takie pochmurne, jesienne popołudnia? Nic wtedy tak nie poprawi humoru jak zapach świeżego pieczywa, które sami wykonaliśmy. I uwierzcie mi, domowy chleb wcale nie wymaga długich godzin zagniatania, wyrabiania itd. Z resztą przekonywałam Was już o tym np. przy okazji pieczenia razowego chleba na sodzie lub tego 15 minutowego australijskiego chleba

Przy wypieku domowego pieczywa warto również eksperymentować z dodatkami, dzięki którym zupełnie odmienicie Wasz chleb- w końcu ogranicza nas jedynie wyobraźnia i zawartość kuchennych półek :) Za mną już od dawna pałętał się pomysł na chleb z dodatkiem buraczków. A kiedy przywiozłam od mamy kilka słoików tegorocznych burków (takich najzwyklejszych, startych, które świetnie smakują np. podsmażone z cebulką) stwierdziłam że to już najwyższy czas.

Chleb dzięki nim ma obłędny różowy kolor, który niestety po upieczeniu niestety słabnie, niemniej skórka nadal jest różowa, a buraczany smak mocno wyczuwalny. Z resztą przekonajcie się sami. Z pewnością pozytywnie Was zaskoczy!

prosty chleb

poniedziałek, 17 listopada 2014

Bardzo długo zabierałam się za ten przepis, ale zawsze wydawało mi się, że z wszelkiej maści pierożkami jest zdecydowanie za dużo roboty. W końcu znalazłam chwilę i co się okazało? Samosy robi się zaskakująco szybko, zwłaszcza w tej wersji. Moja największa zmora - ciasto - wyszło idealnie, nie kleiło się, a po usmażeniu było delikatne i chrupiące.

Z pewnością zaskoczycie Waszych bliskich taką wersją pierożków, które mają w sobie całą masę warzyw. Dodajcie do nich sos, salsę lub dip, a wszyscy z pewnością będą zadowoleni. Dzisiaj prezentuję Wam ekspresową wersję, dzięki której zaoszczędzicie trochę czasu. W końcu w kuchni można od czasu do czasu pójść na skróty? ;) 

Samosy

czwartek, 06 listopada 2014

Co powiecie o kuchni arabskiej? Mnie ostatnimi czasy bardzo urzekła. Przede wszystkim bogactwem aromatów i smaków. Dzięki przyprawom proste składniki można zamienić w coś co naprawdę powala smakiem. Tak jest także w przypadku falafli. To przepyszna, wegetariańska alternatywa dla wszelkiego rodzaju burgerów i kotlecików. Co jest ich podstawą? Oczywiście cudowna ciecierzyca.

Na blogu mogliście już zobaczyć kilka dań z wykorzystaniem ciecierzycy. Między innymi hummus, sałatkę z ciecierzycy lub też pastę pomidorowo-cieciorkową. Jeśli interesują Was inne pomysły na wegetariański "fast food" wypróbujcie te wegetariańskie hot dogi :)

A teraz już zajmijmy się falaflami. Wystarczy, że dodacie do nich prostą sałatkę lub kilka listków szpinaku, a całość włożycie w chlebki pita, a będziecie mieć wspaniałą przekąskę lub nawet obiad. 

Falafle i chlebki pita

poniedziałek, 27 października 2014

Kiedy podczas cotygodniowych zakupów przechadzam się po sklepowych alejkach wiem, że w weekend dopadnie mnie ochota na pieczenie, a w związku z tym w moim koszyku musi znaleźć się "coś" co pozwoli mi tę ochotę zrealizować.

W tym tygodniu tym "czymś" były gruszki, z których powstało obłędnie pyszne ciasto, napakowane różnymi jesiennymi smakami, zainspirowane tym przepisem. W sam raz na podjadanie w jesienne wieczory :)

Ciasto z gruszkami

 

czwartek, 09 października 2014

Jak wybrać patelnię?

fot.kunchrikon.com

 

Ostatnimi czasy zaczęłam dostawać sporo pytań dotyczących sprzętu kuchennego - Jak wybrać dobrą patelnię? Jakie garnki kupić? Lub jakie noże wybrać? Na wszystkie staram się odpowiadać w miarę możliwości, ale w mojej głowie narodził się pomysł na cykl wpisów, dotyczący właśnie tej tematyki. Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, że są to tematy niemal bez końca, a dyskusje dotyczące sprzętu kuchennego czasem mogą być równie gorące co te dotyczące wyboru sprzętu Samsunga lub Apple. Niemniej mój plan jest taki, aby opowiedzieć Wam trochę o moich doświadczeniach, spostrzeżeniach i przemyśleniach oraz ewentualnie powiedzieć Wam jakie marki sama przetestowałam i polecam. 

Na pierwszy ogień pójdą patelnie, bez których nie wyobrażam sobie żadnej kuchni. Tak więc:

wtorek, 30 września 2014

Ostatnio moja znajoma poprosiła mnie o przepis na ciasto. Ale dała mi dwa warunki - musi być bardzo proste i zawierać orzechy. Im więcej orzechów tym lepiej. Od razu przyszedł mi do głowy bündner nusstorte czyli ciasto orzechowe wprost ze Szwajcarii.

Coś idealnego na jesień - bo czy znajdziecie coś lepszego niż orzechy w karmelowej polewie przykryte perfekcyjnym kruchym ciastem? Zapewniam Was, że jak tylko wyjmiecie je z piekarnika będziecie szukać kąta, w którym będziecie mogli zostać z nim sam na sam. Zdziwicie się jak proste jest w wykonaniu. Wystarczą trzy kroki.

Kochani! Już zbyt długo trzymałam Was w napięciu. To już najwyższa pora, aby rozwiązać konkurs organizowany przeze mnie wspólnie z wielicką Kopalnią Soli oraz restauracją Grand Sal ( o moich odwiedzinach w tym miejscu oraz atrakcjach jakie czekają na zwycięzców konkursu możecie przeczytać tutaj)


Ogromnie dziękuję Wam za wszystkie zgłoszenia. Bardzo miło zaskoczyliście mnie przede wszystkim ich ilością, a po drugie sercem i kreatywnością jaką włożyliście w przygotowanie konkursowych przepisów z wykorzystaniem soli wielickiej. I muszę przyznać, że daliście mi naprawdę twardy orzech do zgryzienia.

Ostatnio ponownie odwiedziłam Wieliczkę - tym razem po to żeby wraz z pozostałymi jurorami wyłonić zwycięzców naszego konkursu. Wybór był naprawdę trudny i bardzo długo debatowaliśmy nad tym jak ostatecznie powinna wyglądać finałowa trójka. Pod uwagę braliśmy nie tylko pomysłowość i kreatywne zastosowanie soli, ale również dostosowanie przepisu do podania i przygotowania go w restauracyjnych warunkach.

Ale nie trzymam Was dłużej w napięciu! Oto lista zwycięzców:

 

.

piątek, 26 września 2014

Jak radzicie sobie z jesienią? W moim domu nagle wzrosło zapotrzebowanie na kakao, szarlotki i wszystkie ciepłe sycące obiady z piekarnika. Ot taki urok pory roku i stąd też moje najróżniejsze eksperymenty z tartami, zapiekankami i im podobnymi. Efektem takich eksperymentów jest ten oto quiche, który rozgrzeje Was i poprawi humor nawet w największą słotę.

Wypróbujcie także ten przepis na quiche ze szpinakiem i grzybami

A jeśli szukacie czegoś słodkiego to z pewnością ten amerykański cherry pie podbije Wasze serce

.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 38


Kulinarny Blog Roku

Przepisy konkursowe





Bądź na bieżąco

Polub na Facebooku

Obserwuj na Twitterze

Śledź na Pinterest
Pinterest

Podglądaj na Stylowi.pl

Partnerzy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
stat4u
 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Google+ -------