czwartek, 09 października 2014

Jak wybrać patelnię?

fot.kunchrikon.com

 

Ostatnimi czasy zaczęłam dostawać sporo pytań dotyczących sprzętu kuchennego - Jak wybrać dobrą patelnię? Jakie garnki kupić? Lub jakie noże wybrać? Na wszystkie staram się odpowiadać w miarę możliwości, ale w mojej głowie narodził się pomysł na cykl wpisów, dotyczący właśnie tej tematyki. Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, że są to tematy niemal bez końca, a dyskusje dotyczące sprzętu kuchennego czasem mogą być równie gorące co te dotyczące wyboru sprzętu Samsunga lub Apple. Niemniej mój plan jest taki, aby opowiedzieć Wam trochę o moich doświadczeniach, spostrzeżeniach i przemyśleniach oraz ewentualnie powiedzieć Wam jakie marki sama przetestowałam i polecam. 

Na pierwszy ogień pójdą patelnie, bez których nie wyobrażam sobie żadnej kuchni. Tak więc:

wtorek, 30 września 2014

Ostatnio moja znajoma poprosiła mnie o przepis na ciasto. Ale dała mi dwa warunki - musi być bardzo proste i zawierać orzechy. Im więcej orzechów tym lepiej. Od razu przyszedł mi do głowy bündner nusstorte czyli ciasto orzechowe wprost ze Szwajcarii.

Coś idealnego na jesień - bo czy znajdziecie coś lepszego niż orzechy w karmelowej polewie przykryte perfekcyjnym kruchym ciastem? Zapewniam Was, że jak tylko wyjmiecie je z piekarnika będziecie szukać kąta, w którym będziecie mogli zostać z nim sam na sam. Zdziwicie się jak proste jest w wykonaniu. Wystarczą trzy kroki.

Kochani! Już zbyt długo trzymałam Was w napięciu. To już najwyższa pora, aby rozwiązać konkurs organizowany przeze mnie wspólnie z wielicką Kopalnią Soli oraz restauracją Grand Sal ( o moich odwiedzinach w tym miejscu oraz atrakcjach jakie czekają na zwycięzców konkursu możecie przeczytać tutaj)


Ogromnie dziękuję Wam za wszystkie zgłoszenia. Bardzo miło zaskoczyliście mnie przede wszystkim ich ilością, a po drugie sercem i kreatywnością jaką włożyliście w przygotowanie konkursowych przepisów z wykorzystaniem soli wielickiej. I muszę przyznać, że daliście mi naprawdę twardy orzech do zgryzienia.

Ostatnio ponownie odwiedziłam Wieliczkę - tym razem po to żeby wraz z pozostałymi jurorami wyłonić zwycięzców naszego konkursu. Wybór był naprawdę trudny i bardzo długo debatowaliśmy nad tym jak ostatecznie powinna wyglądać finałowa trójka. Pod uwagę braliśmy nie tylko pomysłowość i kreatywne zastosowanie soli, ale również dostosowanie przepisu do podania i przygotowania go w restauracyjnych warunkach.

Ale nie trzymam Was dłużej w napięciu! Oto lista zwycięzców:

 

.

piątek, 26 września 2014

Jak radzicie sobie z jesienią? W moim domu nagle wzrosło zapotrzebowanie na kakao, szarlotki i wszystkie ciepłe sycące obiady z piekarnika. Ot taki urok pory roku i stąd też moje najróżniejsze eksperymenty z tartami, zapiekankami i im podobnymi. Efektem takich eksperymentów jest ten oto quiche, który rozgrzeje Was i poprawi humor nawet w największą słotę.

Wypróbujcie także ten przepis na quiche ze szpinakiem i grzybami

A jeśli szukacie czegoś słodkiego to z pewnością ten amerykański cherry pie podbije Wasze serce

.

niedziela, 21 września 2014

Wieczory coraz dłuższe, a i pogoda coraz częściej sprawia że wolimy zostać w domu pod kocem najlepiej z kubkiem gorącego kakao, dobrą książką lub filmem. Razem z D. Mamy ogromna listę filmów do obejrzenia, ale kiedy jestem sama zawsze wybieram te, które mają kuchenny wątek w tle lub też w roli głównej. 

image2

 

Przedstawiam Wam dziś moją subiektywną listę filmów do których  bardzo lubię wracać. Pełno w nich apetycznych dań pyszności na których widok cieknie ślinka. Czasem można się przy nich pośmiać, a czasem uronić łzę. Na 99% oglądając którykolwiek z nich zgłodniejecie! dlatego zawsze warto mieć przy sobie coś do schrupania (może taki popcorn w karmelu?)

Gotowi? Zatem zapraszam do oglądania!

środa, 17 września 2014

To takie tanie, które powinno znaleźć się w repertuarze każdego kucharza. Spaghetti z klopsikami z pewnością zadowoli każdego. Nieśmiertelny klasyk, wywołujący uśmiech na twarzy jedzących. Bo przyznajcie sami - kto nie ucieszy się na widok michy makaronu z gorącym sosem i rumianymi klopsikami? Danie jest niesamowicie popularne, ale uwierzcie mi, nic nie dzieje się bez powodu. Jeden z moich ulubionych "comfort foodów" i prawdopodobnie nic nie jest w stanie tego zmienić :)

 

Inny sposób na spaghetti? Wypróbujcie:

poniedziałek, 15 września 2014

Kochani to już dosłownie ostatnie chwile żeby zgłosić się do konkursu organizowanego przeze mnie i Kopalnię Soli w Wieliczce. Jestem pewna, że w Waszych głowach czai się masa kreatywnych sposobów na wykorzystanie soli. Więc do klawiatur bo na Wasze propozycje czekam do końca wtorku. 

Pamiętajcie, że gra warta jest świeczki bo nie tylko macie szansę wygrać fantastyczny pobyt w Wieliczce i szansę na lekcję gotowania z wielickimi kucharzami. Najfajniejszym elementem tej nagrody jest to, że Wasz przepis będzie elementem jesiennej karty restauracji Grand Sal

O wszystkich szczegółach konkursu poczytacie tutaj.

00:00, panna_ce
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 14 września 2014

Zastanawialiście się kiedyś czym zastąpić np. chipsy i inne niezbyt zdrowe przekąski, które pochłaniamy podczas oglądania filmów itd.? Ja znalazłam dla nich świetną alternatywę w postaci pieczonej cieciorki. Fantastycznie smakuje, jest banalnie prosta w przygotowaniu i nie musimy mieć żadnych wyrzutów sumienia gdy po nią sięgamy. 

Jeśli szukacie innych przepisów ciecierzycą w roli głównej z pewnością spodobają Wam się:

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 37


Konkurs

Kulinarny Blog Roku

Przepisy konkursowe





Bądź na bieżąco

Polub na Facebooku

Obserwuj na Twitterze

Śledź na Pinterest
Pinterest

Podglądaj na Stylowi.pl

Partnerzy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
stat4u
 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Google+