czwartek, 12 stycznia 2017

Dzisiaj dopadła mnie ochota na sałatkę. Ale nie taką z wymyślnymi składnikami - nasionami chia czy też krewetkami hodowanymi wyłącznie w jednym regionie świata. Dopadła mnie ochota na zwykłą sałatkę, taką którą można zjeść np. u cioci na imieninach - z majonezem i w ogóle pełen wypas. I właśnie wtedy przypomniało mi się, że mam dla was niepublikowany jeszcze przepis na sałatkę z tortellini i wędzonym kurczakiem. Jest pyszna! Moja mama bardzo często serwuje ją na różnego rodzaju rodzinnych imprezach - zawsze znika błyskawicznie.

Sałatka z kurczakiem, sałatka z tortellini, przepis, jak zrobić, sałatka na imieniny


poniedziałek, 09 stycznia 2017

Weekend - wstaję rano, robię kawę i otoczona jej aromatem zagniatam proste ciasto na scones - legendarne, brytyjskie bułeczki. Wkładam je na kilka minut do piekarnika a potem, jeszcze ciepłe, podaję z masłem i dżemem jeżynowym.

Tak. Tylko tyle trzeba, aby wyczarować magiczny poranek. Kilka prostych składników może zagwarantować wam dobry humor na cały nadchodzący dzień.

Scones to niesamowity wypiek, który zawsze wszystkim smakuje - z zewnątrz chrupiące, w środku delikatne i miękkie. Brytyjczycy serwują je z masłem, dżemem i śmietaną lub kremowym serkiem. Pamiętajcie jednak, że to tylko jedna z opcji - równie dobrze smakują np. w wersji wytrawnej. Ja najbardziej lubię je na ciepło, kiedy masło delikatnie się na nich topi. Pycha!

Scones przepis na, jak zrobić scones, brytyjskie bułeczki przepis, proste bułki przepis


czwartek, 05 stycznia 2017

Zbliża się długi weekend i z pewnością wielu z was będzie miało trochę więcej czasu na gotowanie.Warto więc wymyślić coś ciekawego, co zaskoczy waszych bliskich. I chyba mam dla was jeden z takich przepisów.

Kiedy jakiś czas temu zobaczyłam w książce Jamiego Olivera "Mózg zombie" od razu byłam zainteresowana. Dosyć szybko okazało się, że tajemniczy mózg to nic innego jak pieczony w całości seler. Podany w tej formie zyskuje nieziemski, bardzo ciekawy smak, który znacząco różni się od dobrze znanego mi smaku surowego selera.

Seler pieczony w całości, pieczony seler, przepis na pieczonego selera, jak zrobić pieczonego selera, mózg zombie jamie oliver przepis


środa, 04 stycznia 2017

Zawsze, gdy mam ochotę na kopytka, przychodzi mi na myśl smak tych, które przygotowuje moja mama. Zawsze są idealnie kształtne i leciutkie jak chmurka. Przez bardzo długi czas nie potrafiłam ich odtworzyć. Pewnego dnia za cel na najbliższy czas postawiłam sobie przygotowanie kopytek, które mogłyby chociaż równać się tym maminym. Wymagało to wielu prób i spektakularnych porażek, na szczęście w końcu mi się udało.

W przygotowaniu kopytek właściwie nie ma większej filozofii, gdyż to zaledwie kilka prostych składników, które znajdziecie w każdym domu. A jednak wymagają nieco wyczucia. Nie przejmujcie się, jeśli za pierwszym razem nie wyjdą wam idealne. Pewnie i tak będą smaczne, chociaż pewnie nie aż tak jak te, zrobione przez mamę lub babcię.

Gdy już je zrobicie, nie musicie głowić się nad dodatkami. Kopytka doskonale smakują chociażby okraszone samym masłem. Moim ulubionym dodatkiem jest bułka tarta z masłem i odrobiną cukru. Jeśli macie ochotę nadać im nieco innego charakteru, zaserwujcie je jako dodatek do mięsa polane np. sosem pomidorowym, grzybowym lub pieczeniowym.

Kopytka, sprawdzony przepis na kopytka, jak zrobić kopytka


wtorek, 03 stycznia 2017

Jednym z najpopularniejszych postanowień noworocznych jest przejście na dietę lub co najmniej zrzucenie kilku kilogramów. Wy też jesteście w tej grupie? Cóż, wiadomo, że odchudzanie nie jest prostą sprawą i warto podejść do niego sposobem. Za czym najbardziej tęsknicie na diecie? Pewnie większość z Was zgodzi się, że chodzi o desery i różnego rodzaju słodkości. Jak się okazuje, w czasie diety nie musicie rezygnować ze słodyczy, wówczas z pewnością będzie wam wytrwać w noworocznych postanowieniach.

Owoce są rewelacyjną alternatywą chociażby dla czekolady. Jeśli je upieczecie, zyskają zupełnie nowy, zaskakujący smak. Jak dla mnie najciekawszym okryciem ostatnich tygodni jest pieczony grejpfrut - zwykle gorzki i kwaśny, po upieczeniu staje się bardzo aromatyczny i słodki. Jeśli połączycie go z kilkoma prostymi składnikami otrzymacie łatwy w zrobieniu, zdrowy deser. Zdziwicie się jakie to proste.

pieczony grejpfrut przepis, jak zrobić pieczonego grejpfruta, zdrowy deser, dietetyczny deser


czwartek, 15 grudnia 2016

Czy na waszych świątecznych stołach pojawia się kapusta z grochem? W moim domu jest to danie obowiązkowe. Ogromnie ją lubię, ale właściwie przygotowują ją tylko raz w roku – na Wigilię właśnie. Z niewiadomych przyczyn, podobnie jak wigilijna kapusta z grzybami, smakuje wyjątkowo tylko w ten dzień.

Prawdopodobnie w każdym domu przygotowuje się ją nieco inaczej i chętnie poznam Wasze receptury. Zdecydowanie nie jest to danie fotogeniczne, jednak warto ją przygotować wyłącznie ze względu na smak. Mogę ją podjadać przez całe święta!

wigilijna kapusta z grochem, przepis na kapustę z grochem jak zrobić, przepisy wigilijne


wtorek, 13 grudnia 2016

Są takie dania, które smakują wyjątkowo tylko raz w roku. Jeśli przygotujecie je kiedy indziej, nagle czegoś im brakuje. Dla mnie jednym z takich dań jest wigilijna kapusta z grzybami.

Mogę przygotowywać ją o dowolnej porze roku, jednak tylko w Boże Narodzenie smakuje tak jak powinna. Z resztą chyba wszystkie bożonarodzeniowe przepisy mają to do siebie. Wiem, że w każdym domu wigilijna kapusta z grzybami jest przygotowywana w nieco inny sposób. Dzisiaj pokażę wam, jak robi się ją u mnie

wigilijna kapusta z grzybami, postna kapusta z grzybami, przepisy wigilijne, przepis jak zrobić kapustę z grzybami


poniedziałek, 12 grudnia 2016

Jaką zupę jadacie w czasie świąt? W niektórych domach jest to zupa grzybowa, w innych pojawia się zupa migdałowa. Ja nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia bez cudownego barszczu czerwonego z uszkami.

Oczywiście, taki najprawdziwszy wigilijny barszcz musi być przygotowany na zakwasie. Obecnie raczej nie ma problemu z jego zakupem, ale kiedyś poświęciłam chwilę na przestudiowanie ich etykiet i włosy stanęły mi dęba.

Tylko utwierdziłam się w przekonaniu, że domowy zakwas buraczany na barszcz to najlepsze rozwiązanie i w tym wypadku nie ma co chodzić na kompromisy. Zwłaszcza, że przygotowanie zakwasu buraczanego jest niezwykle proste i wymaga jedynie nieco cierpliwości. Z resztą przekonajcie się sami!

Przepis na zakwas buraczany na barszcz czerwony, jak zrobić zakwas buraczany na barszcz czerwony


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 44
Kulinarny Blog Roku

Przepisy konkursowe


Reklama

Bądź na bieżąco

Polub na Facebooku

Obserwuj na Twitterze

Śledź na Pinterest
Pinterest

Podglądaj na Stylowi.pl
Google+
Partnerzy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
stat4u
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...