środa, 17 września 2014

To takie tanie, które powinno znaleźć się w repertuarze każdego kucharza. Spaghetti z klopsikami z pewnością zadowoli każdego. Nieśmiertelny klasyk, wywołujący uśmiech na twarzy jedzących. Bo przyznajcie sami - kto nie ucieszy się na widok michy makaronu z gorącym sosem i rumianymi klopsikami? Danie jest niesamowicie popularne, ale uwierzcie mi, nic nie dzieje się bez powodu. Jeden z moich ulubionych "comfort foodów" i prawdopodobnie nic nie jest w stanie tego zmienić :)

 

Inny sposób na spaghetti? Wypróbujcie:

00:00, panna_ce
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 15 września 2014

Kochani to już dosłownie ostatnie chwile żeby zgłosić się do konkursu organizowanego przeze mnie i Kopalnię Soli w Wieliczce. Jestem pewna, że w Waszych głowach czai się masa kreatywnych sposobów na wykorzystanie soli. Więc do klawiatur bo na Wasze propozycje czekam do końca wtorku. 

Pamiętajcie, że gra warta jest świeczki bo nie tylko macie szansę wygrać fantastyczny pobyt w Wieliczce i szansę na lekcję gotowania z wielickimi kucharzami. Najfajniejszym elementem tej nagrody jest to, że Wasz przepis będzie elementem jesiennej karty restauracji Grand Sal

O wszystkich szczegółach konkursu poczytacie tutaj.

00:00, panna_ce
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 14 września 2014

Zastanawialiście się kiedyś czym zastąpić np. chipsy i inne niezbyt zdrowe przekąski, które pochłaniamy podczas oglądania filmów itd.? Ja znalazłam dla nich świetną alternatywę w postaci pieczonej cieciorki. Fantastycznie smakuje, jest banalnie prosta w przygotowaniu i nie musimy mieć żadnych wyrzutów sumienia gdy po nią sięgamy. 

Jeśli szukacie innych przepisów ciecierzycą w roli głównej z pewnością spodobają Wam się:

 

sobota, 13 września 2014

Dzisiaj nadszedł czas na proste danie. Coś idealnego na weekend - trzy kroki, nieco więcej składników a efekt fantastyczny. Co prawda potrawa niezbyt fotogeniczna, ale za to jaka smaczna. Dwóch facetów, których aktualnie karmię było zachwyconych tą zapiekanką, ale czy można się dziwić skoro za tym przepisem stoi sam Jamie Oliver (chociaż z moimi drobnymi modyfikacjami;))?

.

środa, 10 września 2014

Macie czasami tak, że wpadacie do osiedlowego warzywniaka tylko po inspirację kulinarną? Ja tak mam i doskonale wie o tym mój ulubiony sprzedawca, który zawsze potrafi zaskoczyć mnie tym co znalazł u swoich dostawców. Dzisiaj pokazał mi tak piękne kolby kukurydzy, że zrezygnowałam z wcześniejszych obiadowych planów, a na talerze wjechały one. 

Świetny sposób na ostatniego grilla lub ognisko. Możecie tak jak jak wykorzystać grilla elektrycznego albo po prostu piekarnik lub patelnię. Potrzeba Wam tylko trochę cierpliwości i nic poza tym.

Jeśli nie przepadacie za serem pleśniowym możecie również wypróbować dipy z fety: z pieczoną papryką lub ziołowy. Dodajcie do tego jeszcze pieczone ziemniaczki i jesteście w niebie :)

poniedziałek, 08 września 2014

To już chyba najwyższa pora zabrać się za takie naprawdę jesienne desery. A przynajmniej takie, które z jesienią chociaż trochę się kojarzą. W moim przypadku są to wszelkiego rodzaju pieczone owoce i tarty.

Ostatnio w mojej kuchni wylądowały figi i miałam pewną zagwozdkę co z nich wykombinować. Pomysły się mnożyły aż ostatecznie zdecydowałam się na tartę. Wiedziałam, że spód musi być czekoladowy, a że ostatnio wprost oszalałam na punkcie pieczonego jogurtu także i on musiał się tutaj pojawić. W ten sposób powstała ta nieprawdopodobnie pyszna tarta.Niech Was nie zrazi ilość składników bo to tak naprawdę trzy proste kroki.

Jeśli interesują Was inne przepisy z pieczonym jogurtem koniecznie zajrzyjcie tutaj i tutaj.

.

piątek, 05 września 2014

No właśnie. Keczup, ketchup a może ketchap lub keczeap? Pisząc ten post zaczęłam się trochę nad tym głowić. Niemniej - chyba każdy zrozumie o co mi chodzi. Ostateczny wybór pozostawiam Wam. Bez względu na to jak nazywacie tę pomidorową papkę, warto włożyć trochę wysiłku, aby wytworzyć ją domowymi sposobami.

Zapewniam Was, że domowy keczup jest o niebo lepszy od tego kupnego. Biorąc pod uwagę, że sezon pomidorowy mamy w pełni możecie wyprodukować naprawdę spory zapas, który starczy Wam do następnego lata i będzie podstawą najróżniejszych sosów, past i smarowideł. Do dzieła!

czwartek, 04 września 2014

Kochani czy pamiętacie o konkursie, który Okolice Palnika organizują wraz z Kopalnią Soli w Wieliczce? 

Biorąc w nim udział możecie wygrać m.in. pobyt w czterogwiazdkowym hotelu, a zaproponowana przez Was potrawa może znaleźć się w jesiennym menu hotelowej restauracji.

Wystarczy, ze kreatywnie wykorzystanie sól.

Wiecej o szczegółach konkursu i nagrodach możecie przeczytać w TYM wpisie.

10:46, panna_ce
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 37


Konkurs

Kulinarny Blog Roku

Przepisy konkursowe





Bądź na bieżąco

Polub na Facebooku

Obserwuj na Twitterze

Śledź na Pinterest
Pinterest

Podglądaj na Stylowi.pl

Partnerzy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
stat4u
 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Google+