czwartek, 24 lipca 2014

Znam bardzo mało osób, które niezbyt lubią kawę. Ja nie wyobrażam sobie bez niej poranka i w ogóle lubię ją pod każdą postacią (pamiętacie kawową panna cottę?).

Ta fala upałów zmusiła mnie do przerzucenia się na mrożoną kawę, ale co zrobić żeby nie była rozwodniona? Wystarczy prosty trik i jeśli go jeszcze nie znacie, to zapewniam Was, że go pokochacie!

.

poniedziałek, 21 lipca 2014

Z pewnością widzieliście nie raz takie ciasta w amerykańskich filmach. Kruchy spód wypełniony po brzegi całą masą owoców. A do tego wzorek, u góry, który sprawia, że ciasto wygląda naprawdę retro.

Zawsze chodził mi po głowie, ale jakoś nigdy nie udało mi się go zrobić. Ostatnio dotarła do mnie spora dostawa wiśni i nie trudno wyobrazić sobie lepszą okazję na ich spożytkowanie. A do tego jakie jest proste! I smakuje, jak z najlepszej cukierni, albo jeszcze lepiej - tak jakby przygotowała je dla Was babcia.

.

piątek, 18 lipca 2014

Młode ziemniaczki są dobre, bo są młode i dobre ;) No dobra, znajdzie się ktoś gotowy polemizować z tą karkołomną tezą? Bo ja nie mam argumentów żeby ją obalić. Tak faktycznie jest. Co roku wyczekuję momentu kiedy pojawią się w sklepach i na straganach, a potem z największą lubością wybieram te absolutnie najmniejsze i najbardziej okrągłe. Sprawia mi to wielką frajdę.

A potem można już jeść! W zasadzie nie trzeba robić z nimi nic. Nawet obierać nie trzeba. I tak są pyszne. Za to je kocham, bo zawsze kiedy mam nawał pracy (a latem zdarza się to najczęściej) wystarczy kilka dodatków i już można stworzyć szybki posiłek. Dzisiaj jedna z moich ulubionych wersji - z pikantnym masłem.

Zabierzcie je na rodzinnego grilla, a nagle kiełbaski zejdą na drugi plan. Z resztą przeknacie się sami ;)


.

środa, 16 lipca 2014

Lato to czas lekkich deserów. A co zrobić w dni takie jak dziś, gdy pogoda w kratkę i najlepiej byłoby zaszyć się pod kocem z książką? Mam dla Was idealnego kompana takich chwil. Z resztą świetnie sprawdzi się także w naprawdę upalne dni, zwłaszcza jeśli zaserwujecie go z gałką lodów. 

Zdecydowałam się na dosyć klasyczne połączenie jogurtu greckiego z miodem i brzoskwiniami, ale pole do popisu jest tutaj naprawdę gigantyczne, a jedynym ograniczeniem jest Wasza wyobraźnia. Będziecie zaskoczeni jak delikatny i leciutki jest ten deser. Pieczony jogurt jest zdecydowanie najmilszym kulinarnym zaskoczeniem jakie mnie spotkało :)

.

wtorek, 15 lipca 2014

Lubicie konkursy, prawda? To co powiecie na wspólną zabawę?


Być może zauważyliście, że niedawno pod przepisami pojawił się żółty prostokącik z napisem Cook'd. Dokładnie taki:

Właśnie dzięki portalowi Cook'd możecie pochwalić się jak wyszły Wam przepisy z bloga. Musze przyznać, że w blogowaniu właśnie ten moment jest najmilszy. Kiedy ktoś pokaże mi jak wyszła mu potrawa którą proponowałam :) 

.

Uwielbiam wykorzystywać sezonowe produkty. Spośród nich wszystkich bób od kilku klat niezmiennie zajmuje miejsce co najmniej w pierwszej piątce. Co roku czekam na niego i kiedy w końcu się pojawia mam juz stuprocentową pewność, że jest lato.

Inspiracją do stworzenia tego przepisu było jedno ze zgłoszeń na ostatnio przeprowadzany konkurs. Bruschetta z bobem tak mnie zaintrygowała, że jak tylko pojawił się on w moim domu pomieszałam kilka moich ulubionych smaków i stworzyłam przepyszną przekąskę. Musicie spróbować, póki bób jeszcze gości w naszych sklepach!

.

piątek, 11 lipca 2014

Wspominałam kiedyś, że jestem prawdziwym porzeczkoholikiem? Uwielbiam czerwone porzeczki i mogłabym je jeść bez końca. Kilka lat temu kazałam tacie obsadzić nimi działkę i w ten sposób co lato mam zapewnione gigantyczne dostawy porzeczek, bo tata zgodził się spełnić prośbę, ale pod warunkiem, że całe plony sobie sama przerobię. Tak więc co roku moja kuchnia zamienia się w porzeczkowe królestwo - kombinuję, piekę i przetwarzam. Zawsze wychodzi coś niesłychanie pysznego.

Ostatnio postawiłam na babeczki, bo nie mogłam się powstrzymać przed wykorzystaniem papilotek, które przywiozłam z Ustki (tak tak blogerka kulinarna nie zbiera muszelek, ani nie przywozi piachu znad morza, za pamiątki służą kolejne garnki;)) Jeśli będziecie przygotowywać te muffinki oczywiście jako bazę możecie wykorzystać klasyczny przepis na muffinki, który podawałam Wam tutaj. Ja jednak zdecydowałam się tym razem wykorzystać maślankę, która nadaje im zupełnie inny smak. Wypróbujcie sami. 



.

środa, 09 lipca 2014

Kochani! Daliście mi naprawdę twardy orzech do zgryzienia, ale w końcu po długich debatach udało nam się wyłonić zwycięzców Letniego konkursu z firmą Olewnik.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 34


Konkurs

Kulinarny Blog Roku

Przepisy konkursowe





Bądź na bieżąco

Polub na Facebooku

Obserwuj na Twitterze

Śledź na Pinterest
Pinterest

Podglądaj na Stylowi.pl

Partnerzy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
stat4u
 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Google+