poniedziałek, 22 sierpnia 2016

Z pewnością każdy z was zna ten problem, bo w końcu masa przepisów wymaga od nas krojenia cebuli. Tylko jak to zrobić bez zalewania się łzami? Cóż słyszałam już o całej masie sosobów, które miałyby sprawić, że nie będziemy płakać przy krojeniu cebuli. Jedne działają lepiej inne gorzej. Dziś zebrałam dla was kilka moich ulubionych trików. 

Jak nie płakać przy krojeniu cebuli?

.

wtorek, 16 sierpnia 2016

Znacie Anthonego Bourdain'a i jego legendarną już biografię Kill Grill? Pewnie, że znacie! Każdy wielbiciel dobrego gotowania z pewnością chociaż raz słyszał o tym charyzmatycznym i bezkompromisowym kucharzu. Jeśli nie za sprawą jego książki, to już na pewno widzieliście przynajmniej jeden odcinek jego programu "No reservations".

Lata temu, czytając jego "Kill grilla" zastanawiałam się kto i kiedy stworzy polski odpowiednik tej książki. W końcu mogę odpowiedzieć sobie na to pytanie: rok 2016, Jakub Milszewski i Kamil Sadkowski wydają "Gastrobandę".

gastrobanda książka recenzja

.

czwartek, 14 lipca 2016

Ostatnio pokazywałam Wam, jak zrobić makaron z warzyw (klik), a dzisiaj przejdziemy do konkretów. Ten przepis doskonale sprawdzi się także z klasycznym makaronem z mąki, jednak jeśli zdecydujecie się na warzywa, otrzymacie naprawdę smaczną i bardzo lekką propozycję na obiad.

Makaron z cukinii z pieczone pomidory pieczona ricotta, przepis na, jak zrobić

.

poniedziałek, 11 lipca 2016

Wiem, wiem. Taki upał, a ja wam serwuję curry. Ale przecież w Indiach czy w Tajlandii takie temperatury są normą, a mimo to pikantne curry stanowi właściwie podstawę jadłospisu.

Wbrew pozorom, ostre potrawy mogą pomóc nam się ochłodzić w gorące dni - kapsaicyna podnosi temperaturę naszego organizmu przez co temperatura powietrza wydaje się być nieco niższa (dokładnie tak samo, jak w przypadku gorączki).

Jeśli jednak nie przekonuje Was ten scenariusz to i tak nic się nie dzieje - zapisujcie sobie link do przepisu i czekajcie razem ze mną na chłodniejsze dni :)

przepis czerwone curry z wieprzowiną, jak zrobić, przepis na, składniki

.
środa, 29 czerwca 2016

Mam w życiu trochę nałogów, a jednym z nich jest kupowanie książek kucharskich. Jakiś czas temu kupiłam na nie osobny regał, ale i na nim dosyć szybko brakło miejsca. Luby trochę się krzywi, gdy z zakupów wracam z kolejną książką, ale w sumie mogło być gorzej co nie?

Od czasu do czasu zamieszczałam tutaj recenzje lub polecenia książek kulinarnych, ale mam wrażenie, że robiłam to zdecydowanie za rzadko. Teraz chcąc nieco uporządkować moją kolekcję, postanowiłam wyodrębnić tutaj osobny dział, w którym znajdziecie informacje o książkach nowych i tych nieco starszych, ale godnych polecenia.

Na początek przedstawiam wam jeden z moich ostatnich nabytków, książkę Robyn Lawley gotuje.

Książka Robyn Lawley gotuje, recenzje książek kulinarnych

poniedziałek, 27 czerwca 2016

Zupełnie niedawno świat oszalał na punkcie warzywnych makaronów. Właściwie nie ma się co dziwić - są zdrowe, smaczne i szybkie w przygotowaniu. Jedynym problemem jest ich zrobienie. Jak zrobić makaron z marchewki lub cukinii?

Jak zrobić spaghetti z warzyw makaron z marchewki makaron z cukinii temperówka do warzyw

.

poniedziałek, 20 czerwca 2016

Nie wiem jak to się stało, że ten przepis nie pojawił się wcześniej na blogu. Chyba jedynym wytłumaczeniem może być fakt, że placki ziemniaczane zawsze znikają u nas błyskawicznie i zrobienie im zdjęcia graniczy z cudem.

Jeśli ktoś pyta mnie o ulubioną potrawę z dzieciństwa, nigdy nie mam wątpliwości. Mała Sylwia mogła bez końca wcinać placki ziemniaczane (a i po dzień dzisiejszy niewiele się w tej kwestii zmieniło). Oczywiście najlepsze były te robione przez mamę i zawsze jadąc do niej w odwiedziny mogę mieć pewność, że będą na mnie czekały. Niestety, po dziś dzień smaku maminych placków nie udało mi się podrobić, ale po wielu próbach udało mi się do niego zbliżyć.

Cały sekret tkwi w prostocie.

Chrupiące placki ziemniaczane przepis jak zrobić przepis na

czwartek, 16 czerwca 2016

To zdecydowanie jedna z moich ulubionych zup, do której wracam przy najróżniejszych okazjach. Zupa z zielonego groszku jest prosta i szybka w przygotowaniu, a do tego wyjątkowo smaczna. Nikt Wam nie uwierzy, że jej ugotowanie zajęło Wam 15 minut.

Możecie podać ją na ciepło, ale zapewniam, że równie dobrze smakuje jako chłodnik. Ser pleśniowy nadaje jej charakteru i zdecydowanie przełamuje jej smak. Jeśli jednak nie jesteście amatorami serów pleśniowych, z powodzeniem możecie wykorzystać fetę, czy nawet swojski twarożek.

Zupa krem z zielonego groszku przepis jak zrobić przepis na

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 43
Kulinarny Blog Roku

Przepisy konkursowe


Reklama

Bądź na bieżąco

Polub na Facebooku

Obserwuj na Twitterze

Śledź na Pinterest
Pinterest

Podglądaj na Stylowi.pl
Google+
Partnerzy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
stat4u
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...