czwartek, 17 marca 2016

Jeśli macie ochotę poeksperymentować w święta i zaserwować podczas śniadania wielkanocnego coś więcej niż tradycyjne jajka z chrzanem, mam dla was kolejny, świetny przepis. Jajka z musem awokado z pewnością przypadną wam do gustu - wyglądają pięknie, a do tego ich przygotowanie jest wyjątkowo proste. To co? Robimy? 

Przepis na jajka faszerowane z musem awokado jak zrobić

.

wtorek, 15 marca 2016

Ostatni weekend spędziłam na tworzeniu mnóstwa wielkanocnych przepisów, którymi chciałabym się z Wami podzielić jeszcze przed świętami. Na pierwszy ogień wybrałam jeden z moim ulubionych - różowe jajka lub jak kto woli jajka marynowane w burakach. Będą doskonałą ozdobą wielkanocnego stołu i co bardzo ważne, ich przygotowanie nie wymaga niemal żadnego wysiłku. Jeśli dotąd ich nie przygotowywaliście, koniecznie spróbujcie w tym roku!

A jeśli macie ochotę na ciekawy, wielkanocny deser - przygotujcie fałszywe jajka

Różowe jajka jajka marynowane w burakach jak zrobić przepis

.
poniedziałek, 29 lutego 2016

Smaczne, słodkie, szybkie i łatwe w przygotowaniu - potrzebujecie w życiu czegokolwiek więcej? Są takie dni, że wystarczy nam tylko tyle. I to właśnie na takie dni mam przygotowanie kilka przepisów podobnych do tego, który zaprezentuję Wam dziś. Kulki kokosowe, które przypominają w smaku popularny batonik Bounty. Wiecie co jest w tym przepisie najlepszego? Potrzebujecie tylko trzech składników, aby wyczarować wyjątkowo smaczny i szybki deser! 

Kulki Bounty - trzyskładnikowe trufle kokosowe. Szybki deser

.

wtorek, 16 lutego 2016

Kiedy pogoda za oknem nie może się zdecydować czy chce być już wiosną czy jeszcze zimą lub chłodną jesienią, humor może nam nieco wariować. Ostatnio mieliśmy szczególny urodzaj chłodnych i pochmurnych dni, kiedy nie bardzo chciało robić się cokolwiek innego niż kulić pod kocem z ulubioną książką. Ale, ale.. poza książką warto mieć przy sobie coś jeszcze. Coś pysznego, słodkiego, co mogłoby przypominać nam np. dzieciństwo. I jeszcze byłoby cudownie gdyby przygotowanie takiego smakołyku nie było zbyt praco i czasochłonne. Słucham? Mówicie, że takie cuda nie istnieją? A ja twierdzę, że istnieją i ten przepis jest na to dowodem :)

Deser z kaszy manny i jabłek

.
poniedziałek, 08 lutego 2016

Kuchnia meksykańska zdecydowanie należy do moich ulubionych. Kiedy ktoś zaproponuje mi huevos rancheros, quesadillas, chili con carne lub empanadas od razu się uśmiecham. Cóż, trudno o bardziej aromatyczne, sycące i rozgrzewające dania, których przygotowanie nie wymaga wielkiego wysiłku. Jeżeli tak jak ja lubicie kuchnię meksykańską, z pewnością spodoba wam się ta zupa fasolowa. Co prawda, jeszcze nie udało mi się w 100% odtworzyć smaku zupy fasolowej z mojej ulubionej meksykańskiej restauracji, ale powoli się do tego zbliżam, a i już teraz smak jest naprawdę dobry. Koniecznie spróbujcie!

Meksykańska zupa faslowa, przepis, jak zrobić, jak ugotować

.
środa, 09 grudnia 2015

Święta coraz bliżej i pewnie większość z Was zaczyna już powoli zaprzątać sobie myśli kolacją wigilijną, pierniczkami, karpiami itd. Ale czy pomyśleliście o świątecznej nalewce? Warto ją przygotować, bo doskonale Was rozgrzeje w chłodne wieczory, a ponadto rewelacyjnie pobudzi trawienie po obfitej wieczerzy. 

Przygotowanie tej nalewki jest banalnie proste i nie zajmuje wiele czasu. Z pewnością jeszcze zdążycie przed świętami :)

Świąteczna nalewka z pomarańczy

.
poniedziałek, 16 listopada 2015

Ten przepis powinien znaleźć się w repertuarze każdego domowego kucharza, a już z pewnością tego, który lubi słodycze. Mus czekoladowy to jeden z moich ulubionych deserów, do którego bardzo chętnie wracam. Koniecznie spróbujcie, a przekonacie się o dwóch rzeczach – jest prostszy niż myślicie i jest smaczniejszy niż myślicie. Wystarczą zaledwie trzy składniki!

Mus czekoladowy z 3 składników

.
czwartek, 08 października 2015

Jeśli kiedykolwiek najdzie was ochota na coś aromatycznego i sycącego, możecie być pewni, że składnikiem po który powinniście sięgnąć jest szarpany kurczak. Nie ma takiej możliwości, żeby przy jego wykorzystaniu wyszło wam coś niesmacznego. Po prostu nie ma takiej opcji.

Skąd ta nazwa? Z pewnością słyszeliście kiedyś o tzw. szarpanej wieprzowinie (pulled pork) - długo gotowanej, mięciutkiej i rozpadającej się na kawałki. Co otrzymacie jeśli wykorzystacie chudsze mięso np. kurczaka? Zdrowszą i szybszą wariację na ten temat. Zapewniam Was, że zakochacie się w nim od pierwszego spróbowania. 

Szarpany kurczak świetnie sprawdzi się np. na kanapkach lub w tacosach. Możliwości są właściwie nieograniczone. Podobnie jak i wersje smakowe. Dzisiaj zdecydowałam się na wersję meksykańską, ale wariantów jest tak wiele, jak kucharzy, którzy przygotowują szarpanego kurczaka. 

Pulled chicken, szarpany kurczak


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 41
Kulinarny Blog Roku

Przepisy konkursowe


Reklama

Bądź na bieżąco

Polub na Facebooku

Obserwuj na Twitterze

Śledź na Pinterest
Pinterest

Podglądaj na Stylowi.pl
Google+
Partnerzy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
stat4u
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...