wtorek, 30 czerwca 2015

Szukaliście kiedyś składnika idealnego, takiego który równie dobrze sprawdzi się w czasie śniadania, jak i w porze obiadowej? Jest ich trochę, ale w ostatnim czasie moim numerem jeden stało się pesto.

pesto rosso pesto z suszonych pomidorów pasta

Ta prosta pasta jest daje naprawdę spore pole do popisu. Możecie przygotować ją klasycznie - z bazylii, oliwy i parmezanu, ale możecie spróbować nieco bardziej z nim zaszaleć. Wiem, że bardzo spodobało Wam się np. pesto z liści rzodkiewki (przepis znajdziecie tutaj), do którego i ja bardzo często wracam. Dzisiaj zaserwuję Wam nieco bardziej klasyczny przepis, na tzw. Pesto rosso - aromatyczną włoską pastę z suszonych pomidorów. Zaczynamy?

niedziela, 28 czerwca 2015

Zapraszam Was na drugą część naszej wielkiej podróży kulinarnej. Jej pierwszą część znajdziecie W POPRZEDNIM WPISIE.

.

Lipiec i sierpień zbliżają się gigantycznymi krokami, a to przecież najlepszy czas na podróże. Zawsze gdy myślę o idealnym celu wakacyjnych wojaży mam mętlik w głowie. W końcu jak zdecydować, czy Meksyk jest lepszy od Włoch i czy aby na pewno Tajlandia bije na głowę Stany Zjednoczone? A może puśćmy wodze fantazji? Serwisy Zblogowani i Traveloppa zapytały się mnie o wymarzony cel wakacyjnej podróży. Ale skoro to marzenia, nie ograniczajmy się jedynie do jednego miejsca. Zróbmy z tego liczbę mnogą, tak aby można było nazwać to najprawdziwszą wyprawą życia. 

image8

Jest tyle miejsc wartych zobaczenia. Cudowne zabytki, wspaniałe historie i wyjątkowi ludzie kryją się niemalże na każdym kroku. No i oczywiście jedzenie! Wydaje mi się, że jednym z najlepszych sposobów na poznanie kultury danego kraju jest dokładne zapoznanie się z jego kuchnią. W końcu przez żołądek prowadzi najprostsza droga do serca (także do serca podróżnika). Zawsze, gdy planuję wyjazd zastanawiam się co najsmaczniejszego ma do zaoferowania dany region, a chcąc zaopatrzyć się w pamiątki nie wybieram się do sklepiku z pamiątkami, a np. na lokalny targ. Dlatego właśnie zabieram Was w kulinarną podróż dookoła świata - bo życie należy smakować, a nie oglądać :)

czwartek, 18 czerwca 2015

Mam nadzieję, że dobrze wykorzystujecie sezon na rabarbar. Osobiście go uwielbiam i w czasie sezonu staram się go wykorzystywać jak najczęściej. Rabarbar nierozerwalnie kojarzy mi się z beztroskim latem, gdy zjedzenie rabarbaru maczanego w cukrze było najważniejszym punktem wyprawy na działkę mojego taty. Dopiero później przyszedł czas, aby moją miłość do rabarbaru przenieść na wyższy poziom, kiedy to trzeba było z niego już coś ugotować.

 

Nie wyobrażam sobie żebym kiedykolwiek mogła przegapić sezon na rabarbar. Nie inaczej było także w tym roku. Jednym z najciekawszych eksperymentów był ten podwójnie rabarbarowy sernik, który zachwycił wszystkich moich gości swoim wyglądem. Jego przygotowanie nie jest wyjątkowo trudne, a efekt końcowy z pewnością wynagrodzi wam wszystkie wysiłki. Koniecznie wypróbujcie!

Przepis Sernik na zimno z rabarbarem

środa, 27 maja 2015

Wiecie co jest najpiękniejszego w końcówce maja? W większości miejsc pojawiają się już kwitnące dzikie róże, chociaż niektórzy będą musieli poczekać na nie do czerwca. Wykorzystajcie ten okres jak najlepiej, ponieważ kwiaty te nie tylko fantastycznie pachną, ale również posłużą Wam do stworzenia niezwykle aromatycznych przetworów, przypominających o lecie w nawet najmroźniejsze, zimowe dni.

Także korzystajcie z tego niezwykle krótkiego sezonu jak najlepiej. Oskubcie krzaczek mamie, cioci lub sąsiadce i nie przejmujcie się, że patrzą na Was krzywo. Z pewnością rozchmurzą się, kiedy wręczacie im słoiczek, w którym znajdzie się domowa konfitura z płatków róży. Jeśli zabierzecie ich więcej, możecie również przygotować pyszny cukier różany, który robiłam w ubiegłym roku. Przepis znajdziecie klikając tutaj.

Konfitura z płatków róży nie wymaga od was jedynie trochę wysiłku włożonego w jej ucieranie. Ale warto pomęczyć się chwilę, gdyż w zamian otrzymacie coś, co rozpieści wasze kubki smakowe.

Konfitura z płatków róży

.

czwartek, 21 maja 2015

W ubiegły weekend, w samym centrum pochmurnej Warszawy, znalazłam malutki kawałek słonecznej Brazylii. Wszystko to za sprawą warsztatów koktajlowych zorganizowanych przez Ballantine'sa Brasil. Nie słyszeliście jeszcze o nim? Zmieńcie to przy najbliższej okazji, bo dzięki dodatkowi limonek, alkohol ten świetnie nadaje się do przygotowywania letnich drinków!

Z warsztatów przywiozłam dla Was sporo zdjęć, solidną dawkę wiedzy na temat tworzenia koktajli oraz kilka pomysłów na naprawdę smaczne drinki, którymi dzielę się z Wami poniżej.

Drink Ballantines

.
wtorek, 19 maja 2015

Jeśli kiedykolwiek zastanawialiście się nad tym, co jest najlepszym weekendowym jedzeniem, mak dla Was prostą odpowiedź. Jak dla mnie, sobotnio-niedzielne leniuchowanie nie może obyć się bez wszelkiego rodzaju placuszków, racuszków, naleśniczków i wszystkim im podobnym cudom z patelni. Nie znam nikogo, kto byłby w stanie się im oprzeć. Co więcej, ich przygotowywanie bardzo mnie relaksuje, a cały dom wypełnia się wówczas tak pięknym zapachem, że możnaby je jeść wprost z patelni.

Dzisiaj mam dla was przepis na racuchy ze smażonym twarogiem. To doskonały sposób na wykorzystanie nieco starszego sera. Mam też cenne info dla wszystkich liczących kalorie. Ser smażymy bez tłuszczu, a same racuszki doskonale udadzą sie także, jeśli upieczcie je w piekarniku.

Racuchy ze smażonym twarogiem

.

poniedziałek, 04 maja 2015

Trochę długo nic się tutaj nie działo, ale właśnie zmieniam ten stan rzeczy i nadrabiam wszystkie zaległości. Co powiecie na taką zapiekankę makaronową z bakłażanem? Przepis powstał zupełnie przypadkiem, kiedy w ciągu 2 minut musiałam zmienić plany obiadowe. Jak się okazuje, nawet w tak krótkim czasie można wymyślić coś naprawdę pysznego :) A jaki jest wasz sposób na ekspresowy obiad? 

Zapiekanka makaronowa z bakłażanem

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 40


Kulinarny Blog Roku

Przepisy konkursowe





Bądź na bieżąco

Polub na Facebooku

Obserwuj na Twitterze

Śledź na Pinterest
Pinterest

Podglądaj na Stylowi.pl

Partnerzy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
stat4u
 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Google+ -------