poniedziałek, 27 lipca 2015

W ostatnim czasie bakłażany stały się chyba moimi ulubionymi warzywami. W zasadzie niewiele powstrzymuje mnie przed jedzeniem ich na okrągło. W końcu są nie tylko smaczne, ale i zdrowe, więc można sobie pozwolić :) Dzisiaj mam dla Was wyśmienity przepis, który doskonale sprawdzi się zarówno jako lekka przekąska, jak i jako dodatek do obiadu. Znajdziecie w nim same pyszności, w tym moje ukochane, lekko kwaśne porzeczki oraz słonawą fetę, które doskonale równoważą słodycz pieczonego bakłażana.  Coś czuję, ze przepis ten powtórzę nie raz i mam nadzieję, że Wam również przypadnie do gustu.

Przepis na: Bakłażany faszerowane kuskusem z porzeczkami

piątek, 17 lipca 2015

Kto w wakacje wyjechał do Zakopanego? Ręka w górę! Z mojej ostatniej wizyty w Tatrach przywiozłam ze sobą wyśmienity oscypek. Możnaby zjeść go samego, ale postanowiłam, że przygotuję z nogi fantastyczną sałatkę. Takiego trochę górala na wakacjach we Włoszech. Świetnie sprawdzi się podczas letnich przyjęć w ogródku i przypomni wam o wędrówkach po tatrzańskich szlakach.

Sałatka z grillowanym oscypkiem winegret żurawinowy

 

.
środa, 15 lipca 2015

Dopiero niedawno uświadomiłam sobie, że tego przepisu nie ma na blogu. To spore zaskoczenie z dwóch powodów. Po pierwsze jest to bajecznie proste danie, a po drugie ten klasyk włoskiej kuchni bardzo czsęsto gości na moim stole, zwłaszcza gdy czas mnie goni, a chcę zjeść coś smacznego. Co więcej, warto znać ten przepis, gdyż wykorzystywany w nim sos stanowi podstawę wielu smacznych dań.

 

 Przepis na: spaghetti napoli i prosty sos pomidorowy

.

czwartek, 09 lipca 2015

Następnym krokiem jest zmiksowanie zupy blenderem. W razie potrzeby możemy dodać do niej jeszcze trochę wody lub bulionu. Jeśli chcecie mieć pewność, że zupa będzie zupełnie gładka, przetrzyj ie ją dodatkowo przez gęste sitko. Na samym końcu doprawiamy zupę solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dekorujemy czarnuszką, rukolą i małymi chipsami ziemniaczanymi (pokrojone cieniutko ziemniaki, usmażone na niedużej ilości oleju). Podajemy od razu.

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam kalafiora. Jeśli nie mam w lodówce świeżego, to możecie być pewni, że znajdziecie co najmniej jedną paczkę mrożonego w mojej zamrażalce. Ostatnio doszło do tego, że kalafior był jednym z nielicznych składników w mojej lodówce. Obiad i tak musiał się pojawić, wiec zdecydowałam się przygotować prostą zupę krem. Przygotowuje się ją błyskawicznie, a efekt jest bardzo przyjemny. Zupa jest bardzo lekka, dlatego sprawdzi się nawet 2 gorące dni. Wypróbujcie!

zupa krem z kalafiora

 

.

wtorek, 30 czerwca 2015

Szukaliście kiedyś składnika idealnego, takiego który równie dobrze sprawdzi się w czasie śniadania, jak i w porze obiadowej? Jest ich trochę, ale w ostatnim czasie moim numerem jeden stało się pesto.

pesto rosso pesto z suszonych pomidorów pasta

Ta prosta pasta jest daje naprawdę spore pole do popisu. Możecie przygotować ją klasycznie - z bazylii, oliwy i parmezanu, ale możecie spróbować nieco bardziej z nim zaszaleć. Wiem, że bardzo spodobało Wam się np. pesto z liści rzodkiewki (przepis znajdziecie tutaj), do którego i ja bardzo często wracam. Dzisiaj zaserwuję Wam nieco bardziej klasyczny przepis, na tzw. Pesto rosso - aromatyczną włoską pastę z suszonych pomidorów. Zaczynamy?

niedziela, 28 czerwca 2015

Zapraszam Was na drugą część naszej wielkiej podróży kulinarnej. Jej pierwszą część znajdziecie W POPRZEDNIM WPISIE.

.

Lipiec i sierpień zbliżają się gigantycznymi krokami, a to przecież najlepszy czas na podróże. Zawsze gdy myślę o idealnym celu wakacyjnych wojaży mam mętlik w głowie. W końcu jak zdecydować, czy Meksyk jest lepszy od Włoch i czy aby na pewno Tajlandia bije na głowę Stany Zjednoczone? A może puśćmy wodze fantazji? Serwisy Zblogowani i Traveloppa zapytały się mnie o wymarzony cel wakacyjnej podróży. Ale skoro to marzenia, nie ograniczajmy się jedynie do jednego miejsca. Zróbmy z tego liczbę mnogą, tak aby można było nazwać to najprawdziwszą wyprawą życia. 

image8

Jest tyle miejsc wartych zobaczenia. Cudowne zabytki, wspaniałe historie i wyjątkowi ludzie kryją się niemalże na każdym kroku. No i oczywiście jedzenie! Wydaje mi się, że jednym z najlepszych sposobów na poznanie kultury danego kraju jest dokładne zapoznanie się z jego kuchnią. W końcu przez żołądek prowadzi najprostsza droga do serca (także do serca podróżnika). Zawsze, gdy planuję wyjazd zastanawiam się co najsmaczniejszego ma do zaoferowania dany region, a chcąc zaopatrzyć się w pamiątki nie wybieram się do sklepiku z pamiątkami, a np. na lokalny targ. Dlatego właśnie zabieram Was w kulinarną podróż dookoła świata - bo życie należy smakować, a nie oglądać :)

czwartek, 18 czerwca 2015

Mam nadzieję, że dobrze wykorzystujecie sezon na rabarbar. Osobiście go uwielbiam i w czasie sezonu staram się go wykorzystywać jak najczęściej. Rabarbar nierozerwalnie kojarzy mi się z beztroskim latem, gdy zjedzenie rabarbaru maczanego w cukrze było najważniejszym punktem wyprawy na działkę mojego taty. Dopiero później przyszedł czas, aby moją miłość do rabarbaru przenieść na wyższy poziom, kiedy to trzeba było z niego już coś ugotować.

 

Nie wyobrażam sobie żebym kiedykolwiek mogła przegapić sezon na rabarbar. Nie inaczej było także w tym roku. Jednym z najciekawszych eksperymentów był ten podwójnie rabarbarowy sernik, który zachwycił wszystkich moich gości swoim wyglądem. Jego przygotowanie nie jest wyjątkowo trudne, a efekt końcowy z pewnością wynagrodzi wam wszystkie wysiłki. Koniecznie wypróbujcie!

Przepis Sernik na zimno z rabarbarem

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 40
Kulinarny Blog Roku

Przepisy konkursowe


Reklama

Bądź na bieżąco

Polub na Facebooku

Obserwuj na Twitterze

Śledź na Pinterest
Pinterest

Podglądaj na Stylowi.pl
Google+
Partnerzy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
stat4u
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...