środa, 10 grudnia 2014

trufle czekoladowe

Trufle czekoladowe

Potrzebujemy:

  • 200 ml słodkiej śmietanki 36%
  • 200 g gorzkiej czekolady dobrej jakości
  • kakao do obtoczenia

Dodatkowo

  • sok i skórka z połowy pomarańczy lub pół łyżeczki chili

 

Czekoladę kroimy na niezbyt duże kawałki. Zalewamy ją śmietanką i umieszczamy w kąpieli wodnej (w szklanej lub metalowej miseczce, nad garnkiem z gotującą się wodą). Cały czas mieszamy, do momentu aż czekolada zupełnie się roztopi.

Masę czekoladową lekko ubijamy widelcem lub trzepaczką. Jeśli mamy ochotę, na tym etapie  możemy dodać dodatki takie jak skórka pomarańczowa lub chilli. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. godzinę. 

Gdy masa stężeje formujemy trufle. Mogą mieć nieregularne kształty. Możemy też uformować kulki. Pomocna może okazać się w tym wypadku np. łyżeczka do melonów. Każdą truflę obtaczamy w kakao. Ponownie schładzamy przez ok. 15 minut, a potem już możemy cieszyć się domowymi pysznościami :)

trufle czekoladowe

piątek, 28 listopada 2014

Andrzejki nie mogą obyć się bez wróżb. W tym roku poza standardowym laniem wosku i kilkoma innymi zabawami przygotowałam jeszcze chińskie ciasteczka z wróżbą. Są naprawdę banalnie proste w wykonaniu i zdążycie z nimi, nawet jeśli imprezę andrzejkową organizujecie już dziś wieczorem.

Ciasteczka z wróżbą

A żeby upewnić się, że w ciągu najbliższego roku los będzie Wam sprzyjał, pójdźcie moim śladem i do ciastek włóżcie same dobre wróżby ;)

piątek, 21 listopada 2014

Czy jest lepszy czas na pieczenie chleba niż takie pochmurne, jesienne popołudnia? Nic wtedy tak nie poprawi humoru jak zapach świeżego pieczywa, które sami wykonaliśmy. I uwierzcie mi, domowy chleb wcale nie wymaga długich godzin zagniatania, wyrabiania itd. Z resztą przekonywałam Was już o tym np. przy okazji pieczenia razowego chleba na sodzie lub tego 15 minutowego australijskiego chleba

Przy wypieku domowego pieczywa warto również eksperymentować z dodatkami, dzięki którym zupełnie odmienicie Wasz chleb- w końcu ogranicza nas jedynie wyobraźnia i zawartość kuchennych półek :) Za mną już od dawna pałętał się pomysł na chleb z dodatkiem buraczków. A kiedy przywiozłam od mamy kilka słoików tegorocznych burków (takich najzwyklejszych, startych, które świetnie smakują np. podsmażone z cebulką) stwierdziłam że to już najwyższy czas.

Chleb dzięki nim ma obłędny różowy kolor, który niestety po upieczeniu niestety słabnie, niemniej skórka nadal jest różowa, a buraczany smak mocno wyczuwalny. Z resztą przekonajcie się sami. Z pewnością pozytywnie Was zaskoczy!

prosty chleb

poniedziałek, 17 listopada 2014

Bardzo długo zabierałam się za ten przepis, ale zawsze wydawało mi się, że z wszelkiej maści pierożkami jest zdecydowanie za dużo roboty. W końcu znalazłam chwilę i co się okazało? Samosy robi się zaskakująco szybko, zwłaszcza w tej wersji. Moja największa zmora - ciasto - wyszło idealnie, nie kleiło się, a po usmażeniu było delikatne i chrupiące.

Z pewnością zaskoczycie Waszych bliskich taką wersją pierożków, które mają w sobie całą masę warzyw. Dodajcie do nich sos, salsę lub dip, a wszyscy z pewnością będą zadowoleni. Dzisiaj prezentuję Wam ekspresową wersję, dzięki której zaoszczędzicie trochę czasu. W końcu w kuchni można od czasu do czasu pójść na skróty? ;) 

Samosy

czwartek, 06 listopada 2014

Co powiecie o kuchni arabskiej? Mnie ostatnimi czasy bardzo urzekła. Przede wszystkim bogactwem aromatów i smaków. Dzięki przyprawom proste składniki można zamienić w coś co naprawdę powala smakiem. Tak jest także w przypadku falafli. To przepyszna, wegetariańska alternatywa dla wszelkiego rodzaju burgerów i kotlecików. Co jest ich podstawą? Oczywiście cudowna ciecierzyca.

Na blogu mogliście już zobaczyć kilka dań z wykorzystaniem ciecierzycy. Między innymi hummus, sałatkę z ciecierzycy lub też pastę pomidorowo-cieciorkową. Jeśli interesują Was inne pomysły na wegetariański "fast food" wypróbujcie te wegetariańskie hot dogi :)

A teraz już zajmijmy się falaflami. Wystarczy, że dodacie do nich prostą sałatkę lub kilka listków szpinaku, a całość włożycie w chlebki pita, a będziecie mieć wspaniałą przekąskę lub nawet obiad. 

Falafle i chlebki pita

poniedziałek, 27 października 2014

Kiedy podczas cotygodniowych zakupów przechadzam się po sklepowych alejkach wiem, że w weekend dopadnie mnie ochota na pieczenie, a w związku z tym w moim koszyku musi znaleźć się "coś" co pozwoli mi tę ochotę zrealizować.

W tym tygodniu tym "czymś" były gruszki, z których powstało obłędnie pyszne ciasto, napakowane różnymi jesiennymi smakami, zainspirowane tym przepisem. W sam raz na podjadanie w jesienne wieczory :)

Ciasto z gruszkami

 

czwartek, 09 października 2014

Jak wybrać patelnię?

fot.kunchrikon.com

 

Ostatnimi czasy zaczęłam dostawać sporo pytań dotyczących sprzętu kuchennego - Jak wybrać dobrą patelnię? Jakie garnki kupić? Lub jakie noże wybrać? Na wszystkie staram się odpowiadać w miarę możliwości, ale w mojej głowie narodził się pomysł na cykl wpisów, dotyczący właśnie tej tematyki. Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, że są to tematy niemal bez końca, a dyskusje dotyczące sprzętu kuchennego czasem mogą być równie gorące co te dotyczące wyboru sprzętu Samsunga lub Apple. Niemniej mój plan jest taki, aby opowiedzieć Wam trochę o moich doświadczeniach, spostrzeżeniach i przemyśleniach oraz ewentualnie powiedzieć Wam jakie marki sama przetestowałam i polecam. 

Na pierwszy ogień pójdą patelnie, bez których nie wyobrażam sobie żadnej kuchni. Tak więc:

wtorek, 30 września 2014

Ostatnio moja znajoma poprosiła mnie o przepis na ciasto. Ale dała mi dwa warunki - musi być bardzo proste i zawierać orzechy. Im więcej orzechów tym lepiej. Od razu przyszedł mi do głowy bündner nusstorte czyli ciasto orzechowe wprost ze Szwajcarii.

Coś idealnego na jesień - bo czy znajdziecie coś lepszego niż orzechy w karmelowej polewie przykryte perfekcyjnym kruchym ciastem? Zapewniam Was, że jak tylko wyjmiecie je z piekarnika będziecie szukać kąta, w którym będziecie mogli zostać z nim sam na sam. Zdziwicie się jak proste jest w wykonaniu. Wystarczą trzy kroki.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 38


Kulinarny Blog Roku

Przepisy konkursowe





Bądź na bieżąco

Polub na Facebooku

Obserwuj na Twitterze

Śledź na Pinterest
Pinterest

Podglądaj na Stylowi.pl

Partnerzy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
stat4u
 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Google+ -------