poniedziałek, 28 lipca 2014

Granita to pochodzący z Sycylii deser idealny na takie upalne lato jakie mamy teraz. Przede wszystkim chłodzi i orzeźwia doskonale, a po drugie nie wymaga od nas zbyt wiele pracy. Właściwie to wystarczy raz użyć blendera, a potem od czasu do czasu przespacerować się do lodówki. A efekt i tak jest fantastyczny. Czy może być piękniej?

.

niedziela, 27 lipca 2014

Kiedy podczas porannych zakupów do Waszego koszyka zamiast jogurtu wpada cydr możecie się spodziewać, że to będzie dobry dzień ;) Przynajmniej w moim przypadku tak właśnie było. Powiem Wam też, że nie mogłam dokonać lepszego wyboru. To danie chodziło za mną już od dłuższego czasu, ale nie spodziewałam się jak pyszne będzie. 

Nie od dziś wiadomo, że wieprzowina doskonale łączy się z jabłkami. Cydr wydaje się być logicznym dopełnieniem tej kombinacji. Muszę przyznać, że sos jaki powstał na jego bazie jest obłędny i nie miałabym nic przeciwko gdyby ktoś zamiast obiadu podał mi sporą miseczkę, zawierającą sos z cydru. Następnym razem gdy kupicie cydr nie wypijajcie go od razu. Zróbcie to danie, a resztą cydru wznieście przy nim toast.


 

.

czwartek, 24 lipca 2014

Znam bardzo mało osób, które niezbyt lubią kawę. Ja nie wyobrażam sobie bez niej poranka i w ogóle lubię ją pod każdą postacią (pamiętacie kawową panna cottę?).

Ta fala upałów zmusiła mnie do przerzucenia się na mrożoną kawę, ale co zrobić żeby nie była rozwodniona? Wystarczy prosty trik i jeśli go jeszcze nie znacie, to zapewniam Was, że go pokochacie!

.

poniedziałek, 21 lipca 2014

Z pewnością widzieliście nie raz takie ciasta w amerykańskich filmach. Kruchy spód wypełniony po brzegi całą masą owoców. A do tego wzorek, u góry, który sprawia, że ciasto wygląda naprawdę retro.

Zawsze chodził mi po głowie, ale jakoś nigdy nie udało mi się go zrobić. Ostatnio dotarła do mnie spora dostawa wiśni i nie trudno wyobrazić sobie lepszą okazję na ich spożytkowanie. A do tego jakie jest proste! I smakuje, jak z najlepszej cukierni, albo jeszcze lepiej - tak jakby przygotowała je dla Was babcia.

.

piątek, 18 lipca 2014

Młode ziemniaczki są dobre, bo są młode i dobre ;) No dobra, znajdzie się ktoś gotowy polemizować z tą karkołomną tezą? Bo ja nie mam argumentów żeby ją obalić. Tak faktycznie jest. Co roku wyczekuję momentu kiedy pojawią się w sklepach i na straganach, a potem z największą lubością wybieram te absolutnie najmniejsze i najbardziej okrągłe. Sprawia mi to wielką frajdę.

A potem można już jeść! W zasadzie nie trzeba robić z nimi nic. Nawet obierać nie trzeba. I tak są pyszne. Za to je kocham, bo zawsze kiedy mam nawał pracy (a latem zdarza się to najczęściej) wystarczy kilka dodatków i już można stworzyć szybki posiłek. Dzisiaj jedna z moich ulubionych wersji - z pikantnym masłem.

Zabierzcie je na rodzinnego grilla, a nagle kiełbaski zejdą na drugi plan. Z resztą przeknacie się sami ;)


.

środa, 16 lipca 2014

Lato to czas lekkich deserów. A co zrobić w dni takie jak dziś, gdy pogoda w kratkę i najlepiej byłoby zaszyć się pod kocem z książką? Mam dla Was idealnego kompana takich chwil. Z resztą świetnie sprawdzi się także w naprawdę upalne dni, zwłaszcza jeśli zaserwujecie go z gałką lodów. 

Zdecydowałam się na dosyć klasyczne połączenie jogurtu greckiego z miodem i brzoskwiniami, ale pole do popisu jest tutaj naprawdę gigantyczne, a jedynym ograniczeniem jest Wasza wyobraźnia. Będziecie zaskoczeni jak delikatny i leciutki jest ten deser. Pieczony jogurt jest zdecydowanie najmilszym kulinarnym zaskoczeniem jakie mnie spotkało :)

.

wtorek, 15 lipca 2014

Lubicie konkursy, prawda? To co powiecie na wspólną zabawę?


Być może zauważyliście, że niedawno pod przepisami pojawił się żółty prostokącik z napisem Cook'd. Dokładnie taki:

Właśnie dzięki portalowi Cook'd możecie pochwalić się jak wyszły Wam przepisy z bloga. Musze przyznać, że w blogowaniu właśnie ten moment jest najmilszy. Kiedy ktoś pokaże mi jak wyszła mu potrawa którą proponowałam :) 

.

Uwielbiam wykorzystywać sezonowe produkty. Spośród nich wszystkich bób od kilku klat niezmiennie zajmuje miejsce co najmniej w pierwszej piątce. Co roku czekam na niego i kiedy w końcu się pojawia mam juz stuprocentową pewność, że jest lato.

Inspiracją do stworzenia tego przepisu było jedno ze zgłoszeń na ostatnio przeprowadzany konkurs. Bruschetta z bobem tak mnie zaintrygowała, że jak tylko pojawił się on w moim domu pomieszałam kilka moich ulubionych smaków i stworzyłam przepyszną przekąskę. Musicie spróbować, póki bób jeszcze gości w naszych sklepach!

.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 34


Konkurs

Kulinarny Blog Roku

Przepisy konkursowe





Bądź na bieżąco

Polub na Facebooku

Obserwuj na Twitterze

Śledź na Pinterest
Pinterest

Podglądaj na Stylowi.pl

Partnerzy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
stat4u
 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Google+