wtorek, 04 lipca 2017
Kiedy wrzuciłam na Instagrama (jeśli nie obserwujesz, szybko nadrób zaległości -> KLIK) dostałam od was masę wiadomości z prośbą o szybkie udostępnienie tego przepisu. W sumie wam się nie dziwię, bo już na pierwszy rzut oka widać, że będzie pysznie - delikatnie słodkie, pieczone młode ziemniaczki, do tego zielona fasolka szparagowa i soczyste pomidorki. Idealny, letni obiad. Zgodnie z Waszą prośbą, przepis na sałatkę ziemniaczaną z fasolką szparagową wbił się na sam początek kolejki czekającej na publikację. Mam nadzieję, że przypadnie wam do gustu, bo ja zakochałam się od pierwszego spróbowania.
sobota, 01 lipca 2017
Tak się ostatnio zastanawiałam czym by Was zaskoczyć. Czymś innym niż przepis, co byłoby pewną formą podziękowania za to, że ze mną jesteście. Po dłuższych zastanowieniach przyszły mi do głowy kulinarne tapety na komputer, które spodobają się każdemu miłośnikowi dobrego jedzenia (tak, wiem że to Wy :)).
piątek, 30 czerwca 2017
Lato powitałam razem z marką Braun oraz Markiem Posłusznym - trzykrotnym mistrzem świata barmanów w kategorii flair. Wspólnie przygotowywaliśmy orzeźwiające koktajle, które doskonale sprawdzą się w gorące dni, a zwieńczeniem warsztatów był niezwykle widowiskowy pokaz Marka. Moim faworytem spośród zaproponowanych przez niego drinków był Green Garden, który roboczo nazwaliśmy Polskim Mohito. A wam, który podoba się najbardziej?
poniedziałek, 26 czerwca 2017
Osobiście niezbyt często przygotowuję różnego rodzaju sałatki. Mam tu na myśli takie klasyczne, imieninowe pozycje, które z pewnością ktoś wam zaserwuje w czasie wizyty u cioci. Nie znaczy, ze ich nie lubię. Wręcz przeciwnie - za jarzynową dałabym się pokroić. I właśnie takie okazje jak dzisiejsza każą mi się zastanowić dlaczego nie robię tego częściej. Może z lenistwa? Jeśli was też ogranicza ten powód, mam dla was przepis na szybką sałatkę, którą przygotujcie dosłownie w kilka chwil - nawet gdy goście już pukają do drzwi. Zapewniam was, że sałatka z selera konserwowego, ananasa i szynki na stałe wejdzie do waszego kulinarnego repertuaru.
sobota, 24 czerwca 2017
Domowej roboty bajgle to przepis, który kręcił się po mojej głowie już od bardzo dawna. Jakiś czas temu zaliczyłam nawet jedno podejście do nich, ale zaliczyłam spektakularną wtopę. Ostatnio postanowiłam podejść do tego bardziej profesjonalnie i poświęciłam kilka dni na przewertowanie internetu. Wyciągnęłam z niego całą bajglową mądrość i udało mi się w końcu upiec perfekcyjne bajgle. Puszyste i delikatne - w sam raz na weekendowe śniadanie.
poniedziałek, 19 czerwca 2017
Mam ogromną słabość do kuchni azjatyckiej. Dzięki niej w kilka minut można przygotować smaczne i efektowne danie. Warto mieć w spiżarce kilka podstawowych produktów charakterystycznych dla azjatyckich potraw. Reszta to już tylko kwestia waszej weny. Efekty takich eksperymentów potrafią być zaskakująco smaczne. Tak jak stało się to w przypadku tej zupy kokosowej. Wypróbujcie, a nie pożałujecie.
czwartek, 01 czerwca 2017
Krótki sezon szparagowy to jeden z moich ulubionych okresów w ciągu roku. Pamiętajcie tylko, aby dobrze go wykorzystać. Świetnym pomysłem będzie chociażby zrobienie tarty, będącej wariacją na temat tradycyjnego quiche lorraine. Szparagi i migdały doskonale uzupełniają ten przepis, czyniąc z niego cudowny wiosenno-letni obiad.
poniedziałek, 29 maja 2017
Idealne weekendowe śniadanie? O tej porze roku zdecydowanie tosty ze szparagami, zaserwowane z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim. Kwintesencja tego, co nazywam słodkim, niedzielnym lenistwem. Wbrew pozorom, przygotowanie takiego efektownego śniadania nie zajmuje zbyt dużo czasu, poza tym w wolny dzień chyba macie go pod dostatkiem? :) |
Ostatnie wpisy
Tagi
Reklama Bądź na bieżąco Obserwuj @OkolicePalnika Śledź na Pinterest Podglądaj na Stylowi.pl ![]() |