czwartek, 09 marca 2017

Odkąd tylko w ojej kuchni zagościła temperówka do warzyw, oszalałam na punkcie warzywnego spaghetti. Wystarczy kilka chwil, a marchewki, cukinie i inne warzywa zamieniają się w wyjątkowo smaczny i zdrowy obiad. Idealna sprawa dla osób, które liczą kalorie.

Tym razem postanowiłam poeksperymentować z azjatyckimi smakami. Jak wiadomo, marchew bardzo lubi się z imbirem, a orzechy dodatkowo podkreślają ich smak. Zrobiłam sos, który nie potrzebuje gotowania, a ciepło łapie od spaghetti z marchewki. Aby danie było bardziej sycące, do marchewki dodałam uprażoną ciecierzycę (możecie też wykorzystać ją jako zdrową przekąskę!). Całość to bardzo szybkie i smaczne danie, do którego powrócę jeszcze nie raz.

Spaghetti z marchewki, prażona ciecierzyca, jak zrobić makaron z warzyw, przepis na spaghetti z marchewki


środa, 08 marca 2017

Trzeba zrobić ciasto. A najlepiej kilka małych, żeby każdy w pracy dostał swój kawałek. Ciasto? A może tarta? Tarta lepsza, bo gdzieś w szufladzie ukryły się małe foremki, które impulsywnie kupiłam bardzo dawno temu i zapomniałam, że istnieją. A smak? Czekolada odpada, ale za to może kokos? Pomarańcze lepsze. Dobrze, a więc mini tarta z pomarańczami. Da się zrobić. Zaczynamy!

tarta pomarańczowa, jak zrobić tartę pomarańczową, przepis na tartę pomarańczową, krem do tarty, przepis na kruche ciasto


poniedziałek, 27 lutego 2017

Są naleśniki i naleśniki - jedne przygotowujecie na co dzień inne na specjalne okazje. Dla mnie tym drugim rodzajem naleśników są z pewnością crepes souzette - francuskie naleśniki w syropie pomarańczowym. Są przepyszne, a do tego można je podać w bardzo efektowny sposób. Jeśli chcecie zaskoczyć swoich bliskich, zaserwujcie im właśnie crepes souzette. Gwarantuję, że będą zachwyceni.

Crepes souzette przepis, jak zrobić crepes souzette, naleśniki w syropie pomarańczowym, przepis na naleśniki, jak zrobić naleśniki


wtorek, 07 lutego 2017

Leniwe to chyba mój ulubiony sposób na szybki obiad. Wystarczy niewiele składników i dosłownie kilka chwil. Dacie radę nawet po bardzo męczącym dniu w pracy - w końcu sama nazwa na to wskazuje. A jak już przy tym jesteśmy to jak leniwe nazywa się w waszych stronach? To kluski czy pierogi? W mojej rodzinie spór o to toczy się od dłuższego czasu i nic nie zapowiada, aby miał się skończyć.

Jedno jest pewne - przepis na leniwe każdy powinien znać. Zwłaszcza, że podstawowy przepis można dowolnie modyfikować, za każdym razem tworząc nieco inną potrawę. Dzisiaj prezentuję wam ten do którego wracam chyba najczęściej - leniwe z masłem szałwiowym

Leniwe, ciasto na leniwe, przepis na leniwe, jak zrobić leniwe, leniwe z masłem szałwiowym


poniedziałek, 23 stycznia 2017

Nie wiem jak to się stało, że do tej pory nie pojawił się tutaj podstawowy przepis na naleśniki. Robię je bardzo często i to w różnych kombinacjach. Nadrabiam zaległości i prezentuję wam przepis na cienkie naleśniki, z którego najczęściej korzystam. W pewnym momencie nie powinniście mieć już problemów z przygotowaniem masy na oko.

Pamiętajcie, że naleśniki możecie bez przeszkód mrozić, dlatego warto przygotować ich nieco więcej, a nadmiar trzymać w zamrażarce na czarną godzinę :)

Naleśniki przepis na naleśniki, cienkie naleśniki, jak zrobić naleśniki


piątek, 20 stycznia 2017

Jakiś czas temu pokazywałam wam przepis na selera pieczonego w całości (przepis tutaj). Dzisiaj postawiłam na coś nieco mniej pracochłonnego, co z pewnością świetnie sprawdzi się np. na niedzielny obiad. Puree z selera zawsze błyskawicznie znika z talerzy i jest równie smaczne (o ile nie smaczniejsze) co jego ziemniaczany odpowiednik. Koniecznie spróbujcie!

Puree z selera, przepis na puree z selera, jak zrobić puree z selera


czwartek, 12 stycznia 2017

Dzisiaj dopadła mnie ochota na sałatkę. Ale nie taką z wymyślnymi składnikami - nasionami chia czy też krewetkami hodowanymi wyłącznie w jednym regionie świata. Dopadła mnie ochota na zwykłą sałatkę, taką którą można zjeść np. u cioci na imieninach - z majonezem i w ogóle pełen wypas. I właśnie wtedy przypomniało mi się, że mam dla was niepublikowany jeszcze przepis na sałatkę z tortellini i wędzonym kurczakiem. Jest pyszna! Moja mama bardzo często serwuje ją na różnego rodzaju rodzinnych imprezach - zawsze znika błyskawicznie.

Sałatka z kurczakiem, sałatka z tortellini, przepis, jak zrobić, sałatka na imieniny


poniedziałek, 09 stycznia 2017

Weekend - wstaję rano, robię kawę i otoczona jej aromatem zagniatam proste ciasto na scones - legendarne, brytyjskie bułeczki. Wkładam je na kilka minut do piekarnika a potem, jeszcze ciepłe, podaję z masłem i dżemem jeżynowym.

Tak. Tylko tyle trzeba, aby wyczarować magiczny poranek. Kilka prostych składników może zagwarantować wam dobry humor na cały nadchodzący dzień.

Scones to niesamowity wypiek, który zawsze wszystkim smakuje - z zewnątrz chrupiące, w środku delikatne i miękkie. Brytyjczycy serwują je z masłem, dżemem i śmietaną lub kremowym serkiem. Pamiętajcie jednak, że to tylko jedna z opcji - równie dobrze smakują np. w wersji wytrawnej. Ja najbardziej lubię je na ciepło, kiedy masło delikatnie się na nich topi. Pycha!

Scones przepis na, jak zrobić scones, brytyjskie bułeczki przepis, proste bułki przepis


1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 47
Kulinarny Blog Roku

Przepisy konkursowe


Reklama

Bądź na bieżąco

Polub na Facebooku

Obserwuj na Twitterze

Śledź na Pinterest
Pinterest

Podglądaj na Stylowi.pl
Google+
Partnerzy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
zBLOGowani.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...