poniedziałek, 27 lutego 2017

Są naleśniki i naleśniki - jedne przygotowujecie na co dzień inne na specjalne okazje. Dla mnie tym drugim rodzajem naleśników są z pewnością crepes souzette - francuskie naleśniki w syropie pomarańczowym. Są przepyszne, a do tego można je podać w bardzo efektowny sposób. Jeśli chcecie zaskoczyć swoich bliskich, zaserwujcie im właśnie crepes souzette. Gwarantuję, że będą zachwyceni.

Crepes souzette przepis, jak zrobić crepes souzette, naleśniki w syropie pomarańczowym, przepis na naleśniki, jak zrobić naleśniki


wtorek, 07 lutego 2017

Leniwe to chyba mój ulubiony sposób na szybki obiad. Wystarczy niewiele składników i dosłownie kilka chwil. Dacie radę nawet po bardzo męczącym dniu w pracy - w końcu sama nazwa na to wskazuje. A jak już przy tym jesteśmy to jak leniwe nazywa się w waszych stronach? To kluski czy pierogi? W mojej rodzinie spór o to toczy się od dłuższego czasu i nic nie zapowiada, aby miał się skończyć.

Jedno jest pewne - przepis na leniwe każdy powinien znać. Zwłaszcza, że podstawowy przepis można dowolnie modyfikować, za każdym razem tworząc nieco inną potrawę. Dzisiaj prezentuję wam ten do którego wracam chyba najczęściej - leniwe z masłem szałwiowym

Leniwe, ciasto na leniwe, przepis na leniwe, jak zrobić leniwe, leniwe z masłem szałwiowym


poniedziałek, 23 stycznia 2017

Nie wiem jak to się stało, że do tej pory nie pojawił się tutaj podstawowy przepis na naleśniki. Robię je bardzo często i to w różnych kombinacjach. Nadrabiam zaległości i prezentuję wam przepis na cienkie naleśniki, z którego najczęściej korzystam. W pewnym momencie nie powinniście mieć już problemów z przygotowaniem masy na oko.

Pamiętajcie, że naleśniki możecie bez przeszkód mrozić, dlatego warto przygotować ich nieco więcej, a nadmiar trzymać w zamrażarce na czarną godzinę :)

Naleśniki przepis na naleśniki, cienkie naleśniki, jak zrobić naleśniki


piątek, 20 stycznia 2017

Jakiś czas temu pokazywałam wam przepis na selera pieczonego w całości (przepis tutaj). Dzisiaj postawiłam na coś nieco mniej pracochłonnego, co z pewnością świetnie sprawdzi się np. na niedzielny obiad. Puree z selera zawsze błyskawicznie znika z talerzy i jest równie smaczne (o ile nie smaczniejsze) co jego ziemniaczany odpowiednik. Koniecznie spróbujcie!

Puree z selera, przepis na puree z selera, jak zrobić puree z selera


czwartek, 12 stycznia 2017

Dzisiaj dopadła mnie ochota na sałatkę. Ale nie taką z wymyślnymi składnikami - nasionami chia czy też krewetkami hodowanymi wyłącznie w jednym regionie świata. Dopadła mnie ochota na zwykłą sałatkę, taką którą można zjeść np. u cioci na imieninach - z majonezem i w ogóle pełen wypas. I właśnie wtedy przypomniało mi się, że mam dla was niepublikowany jeszcze przepis na sałatkę z tortellini i wędzonym kurczakiem. Jest pyszna! Moja mama bardzo często serwuje ją na różnego rodzaju rodzinnych imprezach - zawsze znika błyskawicznie.

Sałatka z kurczakiem, sałatka z tortellini, przepis, jak zrobić, sałatka na imieniny


poniedziałek, 09 stycznia 2017

Weekend - wstaję rano, robię kawę i otoczona jej aromatem zagniatam proste ciasto na scones - legendarne, brytyjskie bułeczki. Wkładam je na kilka minut do piekarnika a potem, jeszcze ciepłe, podaję z masłem i dżemem jeżynowym.

Tak. Tylko tyle trzeba, aby wyczarować magiczny poranek. Kilka prostych składników może zagwarantować wam dobry humor na cały nadchodzący dzień.

Scones to niesamowity wypiek, który zawsze wszystkim smakuje - z zewnątrz chrupiące, w środku delikatne i miękkie. Brytyjczycy serwują je z masłem, dżemem i śmietaną lub kremowym serkiem. Pamiętajcie jednak, że to tylko jedna z opcji - równie dobrze smakują np. w wersji wytrawnej. Ja najbardziej lubię je na ciepło, kiedy masło delikatnie się na nich topi. Pycha!

Scones przepis na, jak zrobić scones, brytyjskie bułeczki przepis, proste bułki przepis


czwartek, 05 stycznia 2017

Zbliża się długi weekend i z pewnością wielu z was będzie miało trochę więcej czasu na gotowanie.Warto więc wymyślić coś ciekawego, co zaskoczy waszych bliskich. I chyba mam dla was jeden z takich przepisów.

Kiedy jakiś czas temu zobaczyłam w książce Jamiego Olivera "Mózg zombie" od razu byłam zainteresowana. Dosyć szybko okazało się, że tajemniczy mózg to nic innego jak pieczony w całości seler. Podany w tej formie zyskuje nieziemski, bardzo ciekawy smak, który znacząco różni się od dobrze znanego mi smaku surowego selera.

Seler pieczony w całości, pieczony seler, przepis na pieczonego selera, jak zrobić pieczonego selera, mózg zombie jamie oliver przepis


środa, 04 stycznia 2017

Zawsze, gdy mam ochotę na kopytka, przychodzi mi na myśl smak tych, które przygotowuje moja mama. Zawsze są idealnie kształtne i leciutkie jak chmurka. Przez bardzo długi czas nie potrafiłam ich odtworzyć. Pewnego dnia za cel na najbliższy czas postawiłam sobie przygotowanie kopytek, które mogłyby chociaż równać się tym maminym. Wymagało to wielu prób i spektakularnych porażek, na szczęście w końcu mi się udało.

W przygotowaniu kopytek właściwie nie ma większej filozofii, gdyż to zaledwie kilka prostych składników, które znajdziecie w każdym domu. A jednak wymagają nieco wyczucia. Nie przejmujcie się, jeśli za pierwszym razem nie wyjdą wam idealne. Pewnie i tak będą smaczne, chociaż pewnie nie aż tak jak te, zrobione przez mamę lub babcię.

Gdy już je zrobicie, nie musicie głowić się nad dodatkami. Kopytka doskonale smakują chociażby okraszone samym masłem. Moim ulubionym dodatkiem jest bułka tarta z masłem i odrobiną cukru. Jeśli macie ochotę nadać im nieco innego charakteru, zaserwujcie je jako dodatek do mięsa polane np. sosem pomidorowym, grzybowym lub pieczeniowym.

Kopytka, sprawdzony przepis na kopytka, jak zrobić kopytka


1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 47
Kulinarny Blog Roku

Przepisy konkursowe


Reklama

Bądź na bieżąco

Polub na Facebooku

Obserwuj na Twitterze

Śledź na Pinterest
Pinterest

Podglądaj na Stylowi.pl
Google+
Partnerzy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
zBLOGowani.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...