wtorek, 13 grudnia 2016

Są takie dania, które smakują wyjątkowo tylko raz w roku. Jeśli przygotujecie je kiedy indziej, nagle czegoś im brakuje. Dla mnie jednym z takich dań jest wigilijna kapusta z grzybami.

Mogę przygotowywać ją o dowolnej porze roku, jednak tylko w Boże Narodzenie smakuje tak jak powinna. Z resztą chyba wszystkie bożonarodzeniowe przepisy mają to do siebie. Wiem, że w każdym domu wigilijna kapusta z grzybami jest przygotowywana w nieco inny sposób. Dzisiaj pokażę wam, jak robi się ją u mnie

wigilijna kapusta z grzybami, postna kapusta z grzybami, przepisy wigilijne, przepis jak zrobić kapustę z grzybami


poniedziałek, 12 grudnia 2016

Jaką zupę jadacie w czasie świąt? W niektórych domach jest to zupa grzybowa, w innych pojawia się zupa migdałowa. Ja nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia bez cudownego barszczu czerwonego z uszkami.

Oczywiście, taki najprawdziwszy wigilijny barszcz musi być przygotowany na zakwasie. Obecnie raczej nie ma problemu z jego zakupem, ale kiedyś poświęciłam chwilę na przestudiowanie ich etykiet i włosy stanęły mi dęba.

Tylko utwierdziłam się w przekonaniu, że domowy zakwas buraczany na barszcz to najlepsze rozwiązanie i w tym wypadku nie ma co chodzić na kompromisy. Zwłaszcza, że przygotowanie zakwasu buraczanego jest niezwykle proste i wymaga jedynie nieco cierpliwości. Z resztą przekonajcie się sami!

Przepis na zakwas buraczany na barszcz czerwony, jak zrobić zakwas buraczany na barszcz czerwony


poniedziałek, 17 października 2016

Doskonały pomysł na niedzielny obiad, który będzie czymś innym niż tradycyjnym schabowym z ziemniakami. Nie zrozumcie mnie źle - nie mam nic przeciwko schabowym z ziemniakami, jednak nawet taka klasyka może się znudzić. Tymczasem wystarczy kilka prostych składników, aby wasz obiad nabrał zupełnie nowego wyrazu. Co ważne - roladki i soczewicę możecie przygotować z wyprzedzeniem i włożyć je do zamrażarki, gdzie będą czekać na swoją kolej.

Jak zrobić roladki z kurczaka przepis na soczewicę do obiadu

.
środa, 14 września 2016

Mówiłam wam już, że jestem absolutną fanatyczką placków ziemniaczanych? Odkąd tylko sięgam pamięcią, zapytana o ulubioną potrawę zawsze wymieniałam je na pierwszym miejscu. Najbardziej oczywiście lubię wersję klasyczną, ale nie zmienia to faktu, że lubię także z nimi eksperymentować. Ostatnio właśnie w taki sposób powstał przepis na placki ziemniaczane z pietruszką. Koniecznie wypróbujcie, bo smakują obłędnie.

A jeśli jesteś fanem placków ziemniaczanych, z pewnością spodoba ci się również ten przepis na chrupiące placki ziemniaczane [KLIK]

Placki ziemniaczane z pietruszką. Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane z pietruszką placki ziemniaczane

.

poniedziałek, 05 września 2016

Aktualnie jestem na pograniczu hiszpańsko-portugalskim, ale to przecież nie pretekst, żeby zostawić Was bez przepisu, co nie? Niedługo wrzucę tutaj relację z tego krótkiego wyjazdu, a tymczasem pozwólcie, że zapoznam was z przepisem na szybki i smaczny obiad. Spaghetti z warzyw połączone z orientalną wołowiną z pewnością nie raz zagości na waszych stołach.

Inny przepis na spaghetti z warzyw? Wypróbuj ten! >>

Jak robić makaron warzywny? Tu znajdziesz więcej informacji >>

makaron z warzyw spaghetti z marchewki i cukinii, jak zrobić, przepis, szybki obiad, wołowina

.

poniedziałek, 22 sierpnia 2016

Z pewnością każdy z was zna ten problem, bo w końcu masa przepisów wymaga od nas krojenia cebuli. Tylko jak to zrobić bez zalewania się łzami? Cóż słyszałam już o całej masie sosobów, które miałyby sprawić, że nie będziemy płakać przy krojeniu cebuli. Jedne działają lepiej inne gorzej. Dziś zebrałam dla was kilka moich ulubionych trików. 

Jak nie płakać przy krojeniu cebuli?

.

wtorek, 16 sierpnia 2016

Znacie Anthonego Bourdain'a i jego legendarną już biografię Kill Grill? Pewnie, że znacie! Każdy wielbiciel dobrego gotowania z pewnością chociaż raz słyszał o tym charyzmatycznym i bezkompromisowym kucharzu. Jeśli nie za sprawą jego książki, to już na pewno widzieliście przynajmniej jeden odcinek jego programu "No reservations".

Lata temu, czytając jego "Kill grilla" zastanawiałam się kto i kiedy stworzy polski odpowiednik tej książki. W końcu mogę odpowiedzieć sobie na to pytanie: rok 2016, Jakub Milszewski i Kamil Sadkowski wydają "Gastrobandę".

gastrobanda książka recenzja

.

czwartek, 14 lipca 2016

Ostatnio pokazywałam Wam, jak zrobić makaron z warzyw (klik), a dzisiaj przejdziemy do konkretów. Ten przepis doskonale sprawdzi się także z klasycznym makaronem z mąki, jednak jeśli zdecydujecie się na warzywa, otrzymacie naprawdę smaczną i bardzo lekką propozycję na obiad.

Makaron z cukinii z pieczone pomidory pieczona ricotta, przepis na, jak zrobić

.

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 47
Kulinarny Blog Roku

Przepisy konkursowe


Reklama

Bądź na bieżąco

Polub na Facebooku

Obserwuj na Twitterze

Śledź na Pinterest
Pinterest

Podglądaj na Stylowi.pl
Google+
Partnerzy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
zBLOGowani.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...