środa, 14 września 2016
Mówiłam wam już, że jestem absolutną fanatyczką placków ziemniaczanych? Odkąd tylko sięgam pamięcią, zapytana o ulubioną potrawę zawsze wymieniałam je na pierwszym miejscu. Najbardziej oczywiście lubię wersję klasyczną, ale nie zmienia to faktu, że lubię także z nimi eksperymentować. Ostatnio właśnie w taki sposób powstał przepis na placki ziemniaczane z pietruszką. Koniecznie wypróbujcie, bo smakują obłędnie. A jeśli jesteś fanem placków ziemniaczanych, z pewnością spodoba ci się również ten przepis na chrupiące placki ziemniaczane [KLIK] .
poniedziałek, 05 września 2016
Aktualnie jestem na pograniczu hiszpańsko-portugalskim, ale to przecież nie pretekst, żeby zostawić Was bez przepisu, co nie? Niedługo wrzucę tutaj relację z tego krótkiego wyjazdu, a tymczasem pozwólcie, że zapoznam was z przepisem na szybki i smaczny obiad. Spaghetti z warzyw połączone z orientalną wołowiną z pewnością nie raz zagości na waszych stołach. Inny przepis na spaghetti z warzyw? Wypróbuj ten! >> Jak robić makaron warzywny? Tu znajdziesz więcej informacji >> .
poniedziałek, 22 sierpnia 2016
Z pewnością każdy z was zna ten problem, bo w końcu masa przepisów wymaga od nas krojenia cebuli. Tylko jak to zrobić bez zalewania się łzami? Cóż słyszałam już o całej masie sosobów, które miałyby sprawić, że nie będziemy płakać przy krojeniu cebuli. Jedne działają lepiej inne gorzej. Dziś zebrałam dla was kilka moich ulubionych trików. .
wtorek, 16 sierpnia 2016
Znacie Anthonego Bourdain'a i jego legendarną już biografię Kill Grill? Pewnie, że znacie! Każdy wielbiciel dobrego gotowania z pewnością chociaż raz słyszał o tym charyzmatycznym i bezkompromisowym kucharzu. Jeśli nie za sprawą jego książki, to już na pewno widzieliście przynajmniej jeden odcinek jego programu "No reservations". Lata temu, czytając jego "Kill grilla" zastanawiałam się kto i kiedy stworzy polski odpowiednik tej książki. W końcu mogę odpowiedzieć sobie na to pytanie: rok 2016, Jakub Milszewski i Kamil Sadkowski wydają "Gastrobandę". .
czwartek, 14 lipca 2016
Ostatnio pokazywałam Wam, jak zrobić makaron z warzyw (klik), a dzisiaj przejdziemy do konkretów. Ten przepis doskonale sprawdzi się także z klasycznym makaronem z mąki, jednak jeśli zdecydujecie się na warzywa, otrzymacie naprawdę smaczną i bardzo lekką propozycję na obiad. .
poniedziałek, 11 lipca 2016
Wiem, wiem. Taki upał, a ja wam serwuję curry. Ale przecież w Indiach czy w Tajlandii takie temperatury są normą, a mimo to pikantne curry stanowi właściwie podstawę jadłospisu. Wbrew pozorom, ostre potrawy mogą pomóc nam się ochłodzić w gorące dni - kapsaicyna podnosi temperaturę naszego organizmu przez co temperatura powietrza wydaje się być nieco niższa (dokładnie tak samo, jak w przypadku gorączki). Jeśli jednak nie przekonuje Was ten scenariusz to i tak nic się nie dzieje - zapisujcie sobie link do przepisu i czekajcie razem ze mną na chłodniejsze dni :)
środa, 29 czerwca 2016
Mam w życiu trochę nałogów, a jednym z nich jest kupowanie książek kucharskich. Jakiś czas temu kupiłam na nie osobny regał, ale i na nim dosyć szybko brakło miejsca. Luby trochę się krzywi, gdy z zakupów wracam z kolejną książką, ale w sumie mogło być gorzej co nie? Od czasu do czasu zamieszczałam tutaj recenzje lub polecenia książek kulinarnych, ale mam wrażenie, że robiłam to zdecydowanie za rzadko. Teraz chcąc nieco uporządkować moją kolekcję, postanowiłam wyodrębnić tutaj osobny dział, w którym znajdziecie informacje o książkach nowych i tych nieco starszych, ale godnych polecenia. Na początek przedstawiam wam jeden z moich ostatnich nabytków, książkę Robyn Lawley gotuje.
poniedziałek, 27 czerwca 2016
Zupełnie niedawno świat oszalał na punkcie warzywnych makaronów. Właściwie nie ma się co dziwić - są zdrowe, smaczne i szybkie w przygotowaniu. Jedynym problemem jest ich zrobienie. Jak zrobić makaron z marchewki lub cukinii? . |
Ostatnie wpisy
Tagi
Reklama Bądź na bieżąco Obserwuj @OkolicePalnika Śledź na Pinterest Podglądaj na Stylowi.pl ![]() |