Na słono

poniedziałek, 02 października 2017

Parę składników, kilkanaście minut gotowania i właściwie obiad mamy gotowy. Właśnie dlatego lubię różnego rodzaju curry i dania kuchni indyjskiej. Co więcej, bez obaw możecie przygotować większą porcję, bo mam wrażenie, że z każdym podgrzaniem chana masala robi się lepsza. Nadaje się idealnie na chłodne, jesienne wieczory. Jeśli dotąd nie próbowaliście, koniecznie przetestujcie ten przepis.

Wypróbuj także:

Chana masala przepis, czerwone curry z ciecierzycą, jak zrobić curry z ciecierzycą, przepis na chana masala

poniedziałek, 25 września 2017

O tej porze roku trudno mi nie wrócić ze sklepu bez bakłażana. Przerobiłam już chyba każdy przepis z wykorzystaniem tego warzywa, ale jednym z moich ukochanych są roladki, które przygotowuję bardzo często.

Jakiś czas temu pokazywałam wam np. przepis na roladki z bakłażana z pastą orzechową. Dzisiaj serwuję wam roladki z nadzieniem z fety w aromatycznym sosie pomidorowym. Koniecznie spróbujcie!

przepis na roladki z bakłażana, jak zrobić roladki z bakłażana, grillowany bakłażan, przepis na roladki z bakłażana w sosie pomidorowym

wtorek, 11 lipca 2017

Prosta przekąska na imprezę, która zrobi wrażenie na gościach i zasmakuje każdemu? A może lekka kolacja w ciepły, letni wieczór? Bez względu na to, jakiego przepisu poszukujecie, roladki z bakłażana sprawdzą się doskonale. Co więcej, podstawowy przepis możecie dowolnie modyfikować. Dzisiaj prezentuję wam moją ulubioną wersję z pastą na bazie sera feta i orzechów. Koniecznie spróbujcie i dajcie mi znać, jak wam smakowała!

przepis na roladki z bakłażana, jak zrobić roladki z bakłażana, grillowany bakłażan, przepis na roladki z bakłażana z pastą orzechową

wtorek, 04 lipca 2017

Kiedy wrzuciłam na Instagrama (jeśli nie obserwujesz, szybko nadrób zaległości -> KLIK) dostałam od was masę wiadomości z prośbą o szybkie udostępnienie tego przepisu. W sumie wam się nie dziwię, bo już na pierwszy rzut oka widać, że będzie pysznie - delikatnie słodkie, pieczone młode ziemniaczki, do tego zielona fasolka szparagowa i soczyste pomidorki. Idealny, letni obiad.

Zgodnie z Waszą prośbą, przepis na sałatkę ziemniaczaną z fasolką szparagową wbił się na sam początek kolejki czekającej na publikację. Mam nadzieję, że przypadnie wam do gustu, bo ja zakochałam się od pierwszego spróbowania.

sałatka z młodych ziemniaków, przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej, przepis na pieczone młode ziemniaki, jak zrobić sałatkę z młodych ziemniaków


poniedziałek, 19 czerwca 2017

Mam ogromną słabość do kuchni azjatyckiej. Dzięki niej w kilka minut można przygotować smaczne i efektowne danie. Warto mieć w spiżarce kilka podstawowych produktów charakterystycznych dla azjatyckich potraw. Reszta to już tylko kwestia waszej weny. Efekty takich eksperymentów potrafią być zaskakująco smaczne. Tak jak stało się to w przypadku tej zupy kokosowej. Wypróbujcie, a nie pożałujecie.

zupa kokosowa z kurczakiem, makaron z cukinii, makaron warzywny, przepis na zupę kokosową, jak zrobić zupę kokosową


poniedziałek, 03 kwietnia 2017

Czym są latkes? Najprościej rzecz ujmując to bardzo chrupiące placki ziemniaczane, pochodzące z kuchni żydowskiej. Latkes są nieodłącznym elementem Chanuki, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zajadać się nimi przez okrągły rok. Tradycja nakazuje, aby ziemniaki na latkes ucierać na grubych oczkach tarki. Ja tym razem wykorzystałam temperówkę do warzyw, dzięki której uzyskałam długie wstążki z ziemniaków.

Latkes zwykle serwuje się z musem jabłkowym oraz kleksem śmietany. Koniecznie spróbujcie!

Latkes, czym są taktes, przepis na latkes, jak zrobić latkes, placki ziemniaczane po żydowsku, chrupiące placki ziemniaczane


poniedziałek, 27 marca 2017

A gdyby tak pojechać w góry? Cóż, w ten weekend nie udało mi się wyrwać do Zakopanego, ale za to zdążyłam przygotować pyszne wytrawne muffinki, które smakują jak pod Tatrami. Muffinki z oscypkiem i żurawiną doskonale sprawdzą się na śniadanie, dając wam energię na cały dzień.

przepis na wytrawne muffinki, jak zrobić wytrawne muffinki z oscypkiem i żurawiną, ciasto na wytrawne muffinki


czwartek, 09 marca 2017

Odkąd tylko w ojej kuchni zagościła temperówka do warzyw, oszalałam na punkcie warzywnego spaghetti. Wystarczy kilka chwil, a marchewki, cukinie i inne warzywa zamieniają się w wyjątkowo smaczny i zdrowy obiad. Idealna sprawa dla osób, które liczą kalorie.

Tym razem postanowiłam poeksperymentować z azjatyckimi smakami. Jak wiadomo, marchew bardzo lubi się z imbirem, a orzechy dodatkowo podkreślają ich smak. Zrobiłam sos, który nie potrzebuje gotowania, a ciepło łapie od spaghetti z marchewki. Aby danie było bardziej sycące, do marchewki dodałam uprażoną ciecierzycę (możecie też wykorzystać ją jako zdrową przekąskę!). Całość to bardzo szybkie i smaczne danie, do którego powrócę jeszcze nie raz.

Spaghetti z marchewki, prażona ciecierzyca, jak zrobić makaron z warzyw, przepis na spaghetti z marchewki


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 16
Kulinarny Blog Roku

Przepisy konkursowe


Reklama

Bądź na bieżąco

Polub na Facebooku

Obserwuj na Twitterze

Śledź na Pinterest
Pinterest

Podglądaj na Stylowi.pl
Google+
Partnerzy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
zBLOGowani.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...