Na słono

poniedziałek, 19 czerwca 2017

Mam ogromną słabość do kuchni azjatyckiej. Dzięki niej w kilka minut można przygotować smaczne i efektowne danie. Warto mieć w spiżarce kilka podstawowych produktów charakterystycznych dla azjatyckich potraw. Reszta to już tylko kwestia waszej weny. Efekty takich eksperymentów potrafią być zaskakująco smaczne. Tak jak stało się to w przypadku tej zupy kokosowej. Wypróbujcie, a nie pożałujecie.

zupa kokosowa z kurczakiem, makaron z cukinii, makaron warzywny, przepis na zupę kokosową, jak zrobić zupę kokosową

poniedziałek, 03 kwietnia 2017

Czym są latkes? Najprościej rzecz ujmując to bardzo chrupiące placki ziemniaczane, pochodzące z kuchni żydowskiej. Latkes są nieodłącznym elementem Chanuki, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zajadać się nimi przez okrągły rok. Tradycja nakazuje, aby ziemniaki na latkes ucierać na grubych oczkach tarki. Ja tym razem wykorzystałam temperówkę do warzyw, dzięki której uzyskałam długie wstążki z ziemniaków.

Latkes zwykle serwuje się z musem jabłkowym oraz kleksem śmietany. Koniecznie spróbujcie!

Latkes, czym są taktes, przepis na latkes, jak zrobić latkes, placki ziemniaczane po żydowsku, chrupiące placki ziemniaczane

poniedziałek, 27 marca 2017

A gdyby tak pojechać w góry? Cóż, w ten weekend nie udało mi się wyrwać do Zakopanego, ale za to zdążyłam przygotować pyszne wytrawne muffinki, które smakują jak pod Tatrami. Muffinki z oscypkiem i żurawiną doskonale sprawdzą się na śniadanie, dając wam energię na cały dzień.

przepis na wytrawne muffinki, jak zrobić wytrawne muffinki z oscypkiem i żurawiną, ciasto na wytrawne muffinki


czwartek, 09 marca 2017

Odkąd tylko w ojej kuchni zagościła temperówka do warzyw, oszalałam na punkcie warzywnego spaghetti. Wystarczy kilka chwil, a marchewki, cukinie i inne warzywa zamieniają się w wyjątkowo smaczny i zdrowy obiad. Idealna sprawa dla osób, które liczą kalorie.

Tym razem postanowiłam poeksperymentować z azjatyckimi smakami. Jak wiadomo, marchew bardzo lubi się z imbirem, a orzechy dodatkowo podkreślają ich smak. Zrobiłam sos, który nie potrzebuje gotowania, a ciepło łapie od spaghetti z marchewki. Aby danie było bardziej sycące, do marchewki dodałam uprażoną ciecierzycę (możecie też wykorzystać ją jako zdrową przekąskę!). Całość to bardzo szybkie i smaczne danie, do którego powrócę jeszcze nie raz.

Spaghetti z marchewki, prażona ciecierzyca, jak zrobić makaron z warzyw, przepis na spaghetti z marchewki


wtorek, 07 lutego 2017

Leniwe to chyba mój ulubiony sposób na szybki obiad. Wystarczy niewiele składników i dosłownie kilka chwil. Dacie radę nawet po bardzo męczącym dniu w pracy - w końcu sama nazwa na to wskazuje. A jak już przy tym jesteśmy to jak leniwe nazywa się w waszych stronach? To kluski czy pierogi? W mojej rodzinie spór o to toczy się od dłuższego czasu i nic nie zapowiada, aby miał się skończyć.

Jedno jest pewne - przepis na leniwe każdy powinien znać. Zwłaszcza, że podstawowy przepis można dowolnie modyfikować, za każdym razem tworząc nieco inną potrawę. Dzisiaj prezentuję wam ten do którego wracam chyba najczęściej - leniwe z masłem szałwiowym

Leniwe, ciasto na leniwe, przepis na leniwe, jak zrobić leniwe, leniwe z masłem szałwiowym


czwartek, 05 stycznia 2017

Zbliża się długi weekend i z pewnością wielu z was będzie miało trochę więcej czasu na gotowanie.Warto więc wymyślić coś ciekawego, co zaskoczy waszych bliskich. I chyba mam dla was jeden z takich przepisów.

Kiedy jakiś czas temu zobaczyłam w książce Jamiego Olivera "Mózg zombie" od razu byłam zainteresowana. Dosyć szybko okazało się, że tajemniczy mózg to nic innego jak pieczony w całości seler. Podany w tej formie zyskuje nieziemski, bardzo ciekawy smak, który znacząco różni się od dobrze znanego mi smaku surowego selera.

Seler pieczony w całości, pieczony seler, przepis na pieczonego selera, jak zrobić pieczonego selera, mózg zombie jamie oliver przepis


czwartek, 15 grudnia 2016

Czy na waszych świątecznych stołach pojawia się kapusta z grochem? W moim domu jest to danie obowiązkowe. Ogromnie ją lubię, ale właściwie przygotowują ją tylko raz w roku – na Wigilię właśnie. Z niewiadomych przyczyn, podobnie jak wigilijna kapusta z grzybami, smakuje wyjątkowo tylko w ten dzień.

Prawdopodobnie w każdym domu przygotowuje się ją nieco inaczej i chętnie poznam Wasze receptury. Zdecydowanie nie jest to danie fotogeniczne, jednak warto ją przygotować wyłącznie ze względu na smak. Mogę ją podjadać przez całe święta!

wigilijna kapusta z grochem, przepis na kapustę z grochem jak zrobić, przepisy wigilijne


poniedziałek, 17 października 2016

Doskonały pomysł na niedzielny obiad, który będzie czymś innym niż tradycyjnym schabowym z ziemniakami. Nie zrozumcie mnie źle - nie mam nic przeciwko schabowym z ziemniakami, jednak nawet taka klasyka może się znudzić. Tymczasem wystarczy kilka prostych składników, aby wasz obiad nabrał zupełnie nowego wyrazu. Co ważne - roladki i soczewicę możecie przygotować z wyprzedzeniem i włożyć je do zamrażarki, gdzie będą czekać na swoją kolej.

Jak zrobić roladki z kurczaka przepis na soczewicę do obiadu

.
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 15
Kulinarny Blog Roku

Przepisy konkursowe


Reklama

Bądź na bieżąco

Polub na Facebooku

Obserwuj na Twitterze

Śledź na Pinterest
Pinterest

Podglądaj na Stylowi.pl
Google+
Partnerzy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
stat4u
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...