Wpisy z tagiem: pieczywo

poniedziałek, 09 stycznia 2017

Weekend - wstaję rano, robię kawę i otoczona jej aromatem zagniatam proste ciasto na scones - legendarne, brytyjskie bułeczki. Wkładam je na kilka minut do piekarnika a potem, jeszcze ciepłe, podaję z masłem i dżemem jeżynowym.

Tak. Tylko tyle trzeba, aby wyczarować magiczny poranek. Kilka prostych składników może zagwarantować wam dobry humor na cały nadchodzący dzień.

Scones to niesamowity wypiek, który zawsze wszystkim smakuje - z zewnątrz chrupiące, w środku delikatne i miękkie. Brytyjczycy serwują je z masłem, dżemem i śmietaną lub kremowym serkiem. Pamiętajcie jednak, że to tylko jedna z opcji - równie dobrze smakują np. w wersji wytrawnej. Ja najbardziej lubię je na ciepło, kiedy masło delikatnie się na nich topi. Pycha!

Scones przepis na, jak zrobić scones, brytyjskie bułeczki przepis, proste bułki przepis


piątek, 21 listopada 2014

Czy jest lepszy czas na pieczenie chleba niż takie pochmurne, jesienne popołudnia? Nic wtedy tak nie poprawi humoru jak zapach świeżego pieczywa, które sami wykonaliśmy. I uwierzcie mi, domowy chleb wcale nie wymaga długich godzin zagniatania, wyrabiania itd. Z resztą przekonywałam Was już o tym np. przy okazji pieczenia razowego chleba na sodzie lub tego 15 minutowego australijskiego chleba

Przy wypieku domowego pieczywa warto również eksperymentować z dodatkami, dzięki którym zupełnie odmienicie Wasz chleb- w końcu ogranicza nas jedynie wyobraźnia i zawartość kuchennych półek :) Za mną już od dawna pałętał się pomysł na chleb z dodatkiem buraczków. A kiedy przywiozłam od mamy kilka słoików tegorocznych burków (takich najzwyklejszych, startych, które świetnie smakują np. podsmażone z cebulką) stwierdziłam że to już najwyższy czas.

Chleb dzięki nim ma obłędny różowy kolor, który niestety po upieczeniu niestety słabnie, niemniej skórka nadal jest różowa, a buraczany smak mocno wyczuwalny. Z resztą przekonajcie się sami. Z pewnością pozytywnie Was zaskoczy!

prosty chleb

środa, 20 sierpnia 2014

Domowe pieczenie wciąga niesamowicie. Wbrew pozorom ani nie wymaga wiele wysiłku, ani nie zajmuje dużo czasu. A przysięgam Wam nic nie zastąpi zapachu świeżego pieczywa, który wypełnia cały dom i na długo w nim pozostaje.

Przez mój piekarnik przewinęły się już najróżniejsze wypieki, ale najbardziej cenię sobie te naprawdę naprawdę ekspresowe. Takie jak np. ten chleb razowy na sodzie lub te tortille. Tym razem wybór padł na niewielkie chlebki pita, które z podbiją Wasze serca i staną się podstawą niejednego pysznego posiłku. Urocze i apetycznie wyrośnięte placuszki w środku mają pustą przestrzeń, która aż prosi się żeby wypełnić ją pysznościami.

Sami zobaczcie jakie to proste! Gwarantuję, że gdy ich spróbujecie już nigdy nie kupicie ich w sklepie.


.

niedziela, 29 czerwca 2014

Lubię od czasu do czasu upiec sama chleb. Zazwyczaj nie jest to pracochłonne, a finalny efekt zawsze napawa mnie dumą. Zwłaszcza, że odnoszę wrażenie, iż każdy kolejny upieczony przeze mnie bochenek jest lepszy. A do tego zapach jaki roznosi się po domu jest niezwykle kojący. 

Dzisiaj przedstawiam Wam jeden z moich ulubionych przepisów na chleb razowy. Robi się go niezwykle szybko. Szybszy od niego jest chyba jedynie damper - australijski chleb z buszu, na który przepis znajdziecie tutaj. Nie wymaga zakwasu, ani nawet długiego zagniatania. A do tego maślanka nadaje mu cudowny smak. Problemem jest jedynie to, że znika tak samo szybko jak się go przygotowuje ;)

.

piątek, 11 października 2013

Macie takie dni, kiedy nie udaje się absolutnie nic? Ja właśnie odkopałam zdjęcie, dokumentujące takowy. Miały wyjść drożdżowe placuszki z bananami, ale coś poszło nie tak (do dziś zastanawiam się co) i skończyłam z miską wodnistej mikstury, która za nic w świecie nie dawała się usmażyć. Ale postanowiłam nie dać się tak łatwo i jakoś odczarować to co zapowiadało się na spektakularną katastrofę. Tak powstał ten o to chlebek.

Blog został przeniesiony. Jego nowy adres to OKOLICEPALNIKA.PL Wszystkie przepisy zostały tam przeniesione.

 

Przepis na chleb z aromatem bananowym znajdziesz klikając >TUTAJ<



czwartek, 25 kwietnia 2013

Jego pojawienie się na blogu zaczęło się trochę od końca, bo od finalnego użycia w tej kanapce. Ale nadszedł najwyższy czas, żeby zaprezentować sam przepis, na Damper - australijski chlebek z buszu. Swoją nazwę zawdzięcza australijskim pasterzom, którzy przygotowywali go będąc zdala od domu. Jak mogą sugerować polowe warunki, robi się go naprawdę prosto i potrzeba jedynie kilku składników. Zapomnijcie o zakwasach! Z nim bawimy się ok. 15 minut

Blog został przeniesiony. Jego nowy adres to OKOLICEPALNIKA.PL Wszystkie przepisy zostały tam przeniesione.

 

Przepis na damper znajdziesz klikając >TUTAJ<



 

Przepis bierze udział w konkursie Blogerzy w Zbożu w ramach programu Zboże smakuje i inspiruje


piątek, 25 stycznia 2013

Sesja jak co roku zaczęła się zupełnie z nienacka. Niby wszyscy wiedzą i się spodziewają, ale zawsze całkowite uświadomienia spada na człowieka nagle i zazwyczaj za późno. Strasznie dużo rzeczy wtedy robię - więcej sprzątam, zmywam, układam. Nic przecież nie może czekać ;) To też taki czas kiedy kuchnia kusi najbardziej żeby poeksperymentować.

 

Blog został przeniesiony. Jego nowy adres to OKOLICEPALNIKA.PL Wszystkie przepisy zostały tam przeniesione.

Przepis na razowe podpłomyki znajdziesz klikając >TUTAJ<

 


wtorek, 21 lutego 2012

Kolejna wariacja na temat pszennych bułeczek. Tym razem z sezamem. I od razu każde śniadanie jest lepsze :)

Blog został przeniesiony. Jego nowy adres to OKOLICEPALNIKA.PL Wszystkie przepisy zostały tam przeniesione.

Przepis na bułeczki z sezamem znajdziesz klikając >TUTAJ<

 

 

 

 
1 , 2
Kulinarny Blog Roku

Przepisy konkursowe


Reklama

Bądź na bieżąco

Polub na Facebooku

Obserwuj na Twitterze

Śledź na Pinterest
Pinterest

Podglądaj na Stylowi.pl
Google+
Partnerzy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
zBLOGowani.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...