Wpisy z tagiem: bezglutenowe

poniedziałek, 29 lutego 2016

Smaczne, słodkie, szybkie i łatwe w przygotowaniu - potrzebujecie w życiu czegokolwiek więcej? Są takie dni, że wystarczy nam tylko tyle. I to właśnie na takie dni mam przygotowanie kilka przepisów podobnych do tego, który zaprezentuję Wam dziś. Kulki kokosowe, które przypominają w smaku popularny batonik Bounty. Wiecie co jest w tym przepisie najlepszego? Potrzebujecie tylko trzech składników, aby wyczarować wyjątkowo smaczny i szybki deser! 

Kulki Bounty - trzyskładnikowe trufle kokosowe. Szybki deser

.

niedziela, 14 września 2014

Zastanawialiście się kiedyś czym zastąpić np. chipsy i inne niezbyt zdrowe przekąski, które pochłaniamy podczas oglądania filmów itd.? Ja znalazłam dla nich świetną alternatywę w postaci pieczonej cieciorki. Fantastycznie smakuje, jest banalnie prosta w przygotowaniu i nie musimy mieć żadnych wyrzutów sumienia gdy po nią sięgamy. 

Jeśli szukacie innych przepisów ciecierzycą w roli głównej z pewnością spodobają Wam się:

 

środa, 10 września 2014

Macie czasami tak, że wpadacie do osiedlowego warzywniaka tylko po inspirację kulinarną? Ja tak mam i doskonale wie o tym mój ulubiony sprzedawca, który zawsze potrafi zaskoczyć mnie tym co znalazł u swoich dostawców. Dzisiaj pokazał mi tak piękne kolby kukurydzy, że zrezygnowałam z wcześniejszych obiadowych planów, a na talerze wjechały one. 

Świetny sposób na ostatniego grilla lub ognisko. Możecie tak jak jak wykorzystać grilla elektrycznego albo po prostu piekarnik lub patelnię. Potrzeba Wam tylko trochę cierpliwości i nic poza tym.

Jeśli nie przepadacie za serem pleśniowym możecie również wypróbować dipy z fety: z pieczoną papryką lub ziołowy. Dodajcie do tego jeszcze pieczone ziemniaczki i jesteście w niebie :)

niedziela, 27 lipca 2014

Kiedy podczas porannych zakupów do Waszego koszyka zamiast jogurtu wpada cydr możecie się spodziewać, że to będzie dobry dzień ;) Przynajmniej w moim przypadku tak właśnie było. Powiem Wam też, że nie mogłam dokonać lepszego wyboru. To danie chodziło za mną już od dłuższego czasu, ale nie spodziewałam się jak pyszne będzie. 

Nie od dziś wiadomo, że wieprzowina doskonale łączy się z jabłkami. Cydr wydaje się być logicznym dopełnieniem tej kombinacji. Muszę przyznać, że sos jaki powstał na jego bazie jest obłędny i nie miałabym nic przeciwko gdyby ktoś zamiast obiadu podał mi sporą miseczkę, zawierającą sos z cydru. Następnym razem gdy kupicie cydr nie wypijajcie go od razu. Zróbcie to danie, a resztą cydru wznieście przy nim toast.


 

.

środa, 16 lipca 2014

Lato to czas lekkich deserów. A co zrobić w dni takie jak dziś, gdy pogoda w kratkę i najlepiej byłoby zaszyć się pod kocem z książką? Mam dla Was idealnego kompana takich chwil. Z resztą świetnie sprawdzi się także w naprawdę upalne dni, zwłaszcza jeśli zaserwujecie go z gałką lodów. 

Zdecydowałam się na dosyć klasyczne połączenie jogurtu greckiego z miodem i brzoskwiniami, ale pole do popisu jest tutaj naprawdę gigantyczne, a jedynym ograniczeniem jest Wasza wyobraźnia. Będziecie zaskoczeni jak delikatny i leciutki jest ten deser. Pieczony jogurt jest zdecydowanie najmilszym kulinarnym zaskoczeniem jakie mnie spotkało :)

.

wtorek, 15 lipca 2014

Uwielbiam wykorzystywać sezonowe produkty. Spośród nich wszystkich bób od kilku klat niezmiennie zajmuje miejsce co najmniej w pierwszej piątce. Co roku czekam na niego i kiedy w końcu się pojawia mam juz stuprocentową pewność, że jest lato.

Inspiracją do stworzenia tego przepisu było jedno ze zgłoszeń na ostatnio przeprowadzany konkurs. Bruschetta z bobem tak mnie zaintrygowała, że jak tylko pojawił się on w moim domu pomieszałam kilka moich ulubionych smaków i stworzyłam przepyszną przekąskę. Musicie spróbować, póki bób jeszcze gości w naszych sklepach!

.

środa, 09 lipca 2014

Kolejna środa i znów jemy bezglutenowo. Tym razem zabieram Was do Azji. A że pogoda nie zachęca do stania przy garach to będzie wręcz błyskawicznie, a z pewnością obędzie się bez długiego stania przy garnkach. 

Zawsze kiedy decyduję się kupić chińszczyznę na mieście wybieram właśnie pikantną wieprzowinę. W końcu podjęłam wyzwanie i powiem Wam, że efekt jest bardzo bliski temu co serwuje mi moja ulubiona knajpka. Wypróbujcie. Glutenowcy i bezglutenowcy ;)

.

środa, 02 lipca 2014

Kontynuujemy bezglutenowy cykl. Ostatnio proponowałam Wam krewetki -> klik  dzisiaj coś za czym tęskni moja droga N., której bezglutenowy cykl jest poświęcony. Jemy pizzę! 

W mojej kuchni już od dłuższego czasu bezproduktywnie leżały wędzone śliwki, których nigdy nie mogłam zużyć. Wczoraj przypomniał mi się jakiś program kulinarny (Kuchenne rewolucje?) w którym przygotowywano pizzę na bazie sosu pomidorowo-śliwkowego. Nie wiem jak wiele przepis ma wspólnego z telewizyjnym oryginałem, aczkolwiek efekt moich eksperymentów wyszedł przepyszny :) 

Śliwki nadają bardzo ciekawego i lekko słodkiego posmaku. Do sosu dodałam też wódki orzechowej i tutaj mam kilka słów komentarza. Przede wszystkim chyba najbardziej pasowałaby tutaj łącka śliwowica, ale ta akurat nie pełniła warty w moim barku. Nie dodawałam też wódki śliwkowej, bo chciałam nieco przełamać smak sosu. Moim zdaniem orzechy sprawdziły się świetnie. Alkohol wyparowuje, a zostaje lekki orzechowy posmak. 

Drugą sprawą jest bezglutenowość wódki. Bardzo ciężko znaleźć jakiekolwiek informacje na ten temat, a większość i tak jest sprzeczna. Na jednym z for spotkałam się nawet z opinią, że to "po prostu kwestia wiary". Decyzję pozostawiam Wam. Jeśli pominiecie alkohol pizza i tak będzie pyszna :)

/

 
1 , 2
Kulinarny Blog Roku

Przepisy konkursowe


Reklama

Bądź na bieżąco

Polub na Facebooku

Obserwuj na Twitterze

Śledź na Pinterest
Pinterest

Podglądaj na Stylowi.pl
Google+
Partnerzy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
zBLOGowani.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...