Wpisy z tagiem: desery

piątek, 31 marca 2017

Od dłuższego czasu męczyła mnie ochota na coś słodkiego. W końcu udało mi się zorientować, że mój mózg domagał się sernika. Ale pieczenie całej blachy sernika na nasz duet to drobna przesada. I wtedy do głowy wpadł mi pomysł na mini serniczki. Oczywiście nie mogło obyć się bez mojego ulubionego połączenia smaków: czekolady i pomarańczy. Bomba!

przepis na mini serniczki na zimno, pomarańczowe mini serniczki na zimno, jak zrobić pomarańczowe serniczki na zimno


wtorek, 28 marca 2017

Szybka i słodka przekąska, w sam raz gdy najdzie was ochota na coś słodkiego. Dodatek koniaku sprawia, że trufle czekoladowe zyskają niepowtarzalny i bardziej wykwintny smak. Oczywiście, jeśli nie lubicie koniaku, możecie go pominąć lub zastąpić innym alkoholem.

Trufle czekoladowe z koniakiem, jak zrobić trufle czekoladowe, przepis na trufle czekoladowe, proste trufle czekoladowe


wtorek, 14 marca 2017

Nie wierzę, że znajdzie się ktoś, kto nie lubi krówek. Owszem, możemy spierać się i dyskutować, czy palmę pierwszeństwa należy przyznać tym kruchym, czy może raczej ciągnącym się mordoklejkom. Tak czy inaczej zawsze będzie pysznie.

Właśnie z tego powodu postanowiłam przygotować dla was obłędnie smaczne babeczki bananowe z krówkami. Tym razem w przepisie wykorzystałam kruche, ale tylko dlatego, że moje ulubione, ciągnące, zostawiłam sobie do podjadania w czasie gotowania.

Muffinki bananowe z krówkami przepis, jak zrobić babeczki bananowe z krówkami, przepis na babeczki bananowe, prosty deser


środa, 08 marca 2017

Trzeba zrobić ciasto. A najlepiej kilka małych, żeby każdy w pracy dostał swój kawałek. Ciasto? A może tarta? Tarta lepsza, bo gdzieś w szufladzie ukryły się małe foremki, które impulsywnie kupiłam bardzo dawno temu i zapomniałam, że istnieją. A smak? Czekolada odpada, ale za to może kokos? Pomarańcze lepsze. Dobrze, a więc mini tarta z pomarańczami. Da się zrobić. Zaczynamy!

tarta pomarańczowa, jak zrobić tartę pomarańczową, przepis na tartę pomarańczową, krem do tarty, przepis na kruche ciasto


poniedziałek, 16 listopada 2015

Ten przepis powinien znaleźć się w repertuarze każdego domowego kucharza, a już z pewnością tego, który lubi słodycze. Mus czekoladowy to jeden z moich ulubionych deserów, do którego bardzo chętnie wracam. Koniecznie spróbujcie, a przekonacie się o dwóch rzeczach – jest prostszy niż myślicie i jest smaczniejszy niż myślicie. Wystarczą zaledwie trzy składniki!

Mus czekoladowy z 3 składników

.
czwartek, 18 czerwca 2015

Mam nadzieję, że dobrze wykorzystujecie sezon na rabarbar. Osobiście go uwielbiam i w czasie sezonu staram się go wykorzystywać jak najczęściej. Rabarbar nierozerwalnie kojarzy mi się z beztroskim latem, gdy zjedzenie rabarbaru maczanego w cukrze było najważniejszym punktem wyprawy na działkę mojego taty. Dopiero później przyszedł czas, aby moją miłość do rabarbaru przenieść na wyższy poziom, kiedy to trzeba było z niego już coś ugotować.

 

Nie wyobrażam sobie żebym kiedykolwiek mogła przegapić sezon na rabarbar. Nie inaczej było także w tym roku. Jednym z najciekawszych eksperymentów był ten podwójnie rabarbarowy sernik, który zachwycił wszystkich moich gości swoim wyglądem. Jego przygotowanie nie jest wyjątkowo trudne, a efekt końcowy z pewnością wynagrodzi wam wszystkie wysiłki. Koniecznie wypróbujcie!

Przepis Sernik na zimno z rabarbarem

środa, 27 maja 2015

Wiecie co jest najpiękniejszego w końcówce maja? W większości miejsc pojawiają się już kwitnące dzikie róże, chociaż niektórzy będą musieli poczekać na nie do czerwca. Wykorzystajcie ten okres jak najlepiej, ponieważ kwiaty te nie tylko fantastycznie pachną, ale również posłużą Wam do stworzenia niezwykle aromatycznych przetworów, przypominających o lecie w nawet najmroźniejsze, zimowe dni.

Także korzystajcie z tego niezwykle krótkiego sezonu jak najlepiej. Oskubcie krzaczek mamie, cioci lub sąsiadce i nie przejmujcie się, że patrzą na Was krzywo. Z pewnością rozchmurzą się, kiedy wręczacie im słoiczek, w którym znajdzie się domowa konfitura z płatków róży. Jeśli zabierzecie ich więcej, możecie również przygotować pyszny cukier różany, który robiłam w ubiegłym roku. Przepis znajdziecie klikając tutaj.

Konfitura z płatków róży nie wymaga od was jedynie trochę wysiłku włożonego w jej ucieranie. Ale warto pomęczyć się chwilę, gdyż w zamian otrzymacie coś, co rozpieści wasze kubki smakowe.

Konfitura z płatków róży

.

środa, 10 grudnia 2014

trufle czekoladowe

Trufle czekoladowe

Potrzebujemy:

  • 200 ml słodkiej śmietanki 36%
  • 200 g gorzkiej czekolady dobrej jakości
  • kakao do obtoczenia

Dodatkowo

  • sok i skórka z połowy pomarańczy lub pół łyżeczki chili

 

Czekoladę kroimy na niezbyt duże kawałki. Zalewamy ją śmietanką i umieszczamy w kąpieli wodnej (w szklanej lub metalowej miseczce, nad garnkiem z gotującą się wodą). Cały czas mieszamy, do momentu aż czekolada zupełnie się roztopi.

Masę czekoladową lekko ubijamy widelcem lub trzepaczką. Jeśli mamy ochotę, na tym etapie  możemy dodać dodatki takie jak skórka pomarańczowa lub chilli. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. godzinę. 

Gdy masa stężeje formujemy trufle. Mogą mieć nieregularne kształty. Możemy też uformować kulki. Pomocna może okazać się w tym wypadku np. łyżeczka do melonów. Każdą truflę obtaczamy w kakao. Ponownie schładzamy przez ok. 15 minut, a potem już możemy cieszyć się domowymi pysznościami :)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 11
Kulinarny Blog Roku

Przepisy konkursowe


Reklama

Bądź na bieżąco

Polub na Facebooku

Obserwuj na Twitterze

Śledź na Pinterest
Pinterest

Podglądaj na Stylowi.pl
Google+
Partnerzy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
zBLOGowani.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...