Wpisy z tagiem: wegetariańskie

poniedziałek, 03 kwietnia 2017

Czym są latkes? Najprościej rzecz ujmując to bardzo chrupiące placki ziemniaczane, pochodzące z kuchni żydowskiej. Latkes są nieodłącznym elementem Chanuki, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zajadać się nimi przez okrągły rok. Tradycja nakazuje, aby ziemniaki na latkes ucierać na grubych oczkach tarki. Ja tym razem wykorzystałam temperówkę do warzyw, dzięki której uzyskałam długie wstążki z ziemniaków.

Latkes zwykle serwuje się z musem jabłkowym oraz kleksem śmietany. Koniecznie spróbujcie!

Latkes, czym są taktes, przepis na latkes, jak zrobić latkes, placki ziemniaczane po żydowsku, chrupiące placki ziemniaczane


wtorek, 07 lutego 2017

Leniwe to chyba mój ulubiony sposób na szybki obiad. Wystarczy niewiele składników i dosłownie kilka chwil. Dacie radę nawet po bardzo męczącym dniu w pracy - w końcu sama nazwa na to wskazuje. A jak już przy tym jesteśmy to jak leniwe nazywa się w waszych stronach? To kluski czy pierogi? W mojej rodzinie spór o to toczy się od dłuższego czasu i nic nie zapowiada, aby miał się skończyć.

Jedno jest pewne - przepis na leniwe każdy powinien znać. Zwłaszcza, że podstawowy przepis można dowolnie modyfikować, za każdym razem tworząc nieco inną potrawę. Dzisiaj prezentuję wam ten do którego wracam chyba najczęściej - leniwe z masłem szałwiowym

Leniwe, ciasto na leniwe, przepis na leniwe, jak zrobić leniwe, leniwe z masłem szałwiowym


wtorek, 15 lipca 2014

Uwielbiam wykorzystywać sezonowe produkty. Spośród nich wszystkich bób od kilku klat niezmiennie zajmuje miejsce co najmniej w pierwszej piątce. Co roku czekam na niego i kiedy w końcu się pojawia mam juz stuprocentową pewność, że jest lato.

Inspiracją do stworzenia tego przepisu było jedno ze zgłoszeń na ostatnio przeprowadzany konkurs. Bruschetta z bobem tak mnie zaintrygowała, że jak tylko pojawił się on w moim domu pomieszałam kilka moich ulubionych smaków i stworzyłam przepyszną przekąskę. Musicie spróbować, póki bób jeszcze gości w naszych sklepach!

.

wtorek, 08 lipca 2014

Upały też dają wam się we znaki? Jak dla mnie mogłoby być z 5 stopni mniej i to już zrobiłoby sporą różnicę. No chyba, że byłabym nad morzem. Wtedy to co innego ;) Ale niestety do urlopu zostało jeszcze trochę czasu, więc trochę sobie ponarzekam a trochę pokombinuję żeby przetrwać :) Jakie są wasze metody na gotowanie podczas upałów? Ja np. bardziej mieszam niż gotuję. Wchodzą na tapetę wszelkiego rodzaju chłodniki, proste sałatki i niewymagające makarony. Co wcale nie oznacza, że nie jest pysznie :) Z resztą tak jak w tym wypadku. Pamiętacie pesto z liści rzodkiewki? Dzisiaj pomysł na wykorzystanie go w akcji.

/

piątek, 27 czerwca 2014

Kupujecie pęczek rzodkiewek. I co dalej? Wykorzystujecie różowe rzodkiewki, a zielone liście zazwyczaj wyrzucacie do kosza. Błąd! Nie wiecie co tracicie.

Liście rzodkiewki maja bardzo ciekawy i charakterystyczny smak. W kilka minut przemienicie je w pyszne rzodkiewkowe pesto, które świetnie sprawdzi się jako smarowidło do kanapek lub podstawa sosu do makaronu. Wypróbujcie koniecznie!

 

środa, 28 maja 2014

Blog został przeniesiony. Jego nowy adres to OKOLICEPALNIKA.PL Wszystkie przepisy zostały tam przeniesione.

 

Przepis na tartę z burakami i camembertem znajdziesz klikając >TUTAJ<



Kulinarny Blog Roku

Przepisy konkursowe


Reklama

Bądź na bieżąco

Polub na Facebooku

Obserwuj na Twitterze

Śledź na Pinterest
Pinterest

Podglądaj na Stylowi.pl
Google+
Partnerzy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
zBLOGowani.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...