Wpisy z tagiem: ciasta i ciasteczka

czwartek, 18 czerwca 2015

Mam nadzieję, że dobrze wykorzystujecie sezon na rabarbar. Osobiście go uwielbiam i w czasie sezonu staram się go wykorzystywać jak najczęściej. Rabarbar nierozerwalnie kojarzy mi się z beztroskim latem, gdy zjedzenie rabarbaru maczanego w cukrze było najważniejszym punktem wyprawy na działkę mojego taty. Dopiero później przyszedł czas, aby moją miłość do rabarbaru przenieść na wyższy poziom, kiedy to trzeba było z niego już coś ugotować.

 

Nie wyobrażam sobie żebym kiedykolwiek mogła przegapić sezon na rabarbar. Nie inaczej było także w tym roku. Jednym z najciekawszych eksperymentów był ten podwójnie rabarbarowy sernik, który zachwycił wszystkich moich gości swoim wyglądem. Jego przygotowanie nie jest wyjątkowo trudne, a efekt końcowy z pewnością wynagrodzi wam wszystkie wysiłki. Koniecznie wypróbujcie!

Przepis Sernik na zimno z rabarbarem

piątek, 28 listopada 2014

Andrzejki nie mogą obyć się bez wróżb. W tym roku poza standardowym laniem wosku i kilkoma innymi zabawami przygotowałam jeszcze chińskie ciasteczka z wróżbą. Są naprawdę banalnie proste w wykonaniu i zdążycie z nimi, nawet jeśli imprezę andrzejkową organizujecie już dziś wieczorem.

Ciasteczka z wróżbą

A żeby upewnić się, że w ciągu najbliższego roku los będzie Wam sprzyjał, pójdźcie moim śladem i do ciastek włóżcie same dobre wróżby ;)

poniedziałek, 27 października 2014

Kiedy podczas cotygodniowych zakupów przechadzam się po sklepowych alejkach wiem, że w weekend dopadnie mnie ochota na pieczenie, a w związku z tym w moim koszyku musi znaleźć się "coś" co pozwoli mi tę ochotę zrealizować.

W tym tygodniu tym "czymś" były gruszki, z których powstało obłędnie pyszne ciasto, napakowane różnymi jesiennymi smakami, zainspirowane tym przepisem. W sam raz na podjadanie w jesienne wieczory :)

Ciasto z gruszkami

 

wtorek, 30 września 2014

Ostatnio moja znajoma poprosiła mnie o przepis na ciasto. Ale dała mi dwa warunki - musi być bardzo proste i zawierać orzechy. Im więcej orzechów tym lepiej. Od razu przyszedł mi do głowy bündner nusstorte czyli ciasto orzechowe wprost ze Szwajcarii.

Coś idealnego na jesień - bo czy znajdziecie coś lepszego niż orzechy w karmelowej polewie przykryte perfekcyjnym kruchym ciastem? Zapewniam Was, że jak tylko wyjmiecie je z piekarnika będziecie szukać kąta, w którym będziecie mogli zostać z nim sam na sam. Zdziwicie się jak proste jest w wykonaniu. Wystarczą trzy kroki.

poniedziałek, 08 września 2014

To już chyba najwyższa pora zabrać się za takie naprawdę jesienne desery. A przynajmniej takie, które z jesienią chociaż trochę się kojarzą. W moim przypadku są to wszelkiego rodzaju pieczone owoce i tarty.

Ostatnio w mojej kuchni wylądowały figi i miałam pewną zagwozdkę co z nich wykombinować. Pomysły się mnożyły aż ostatecznie zdecydowałam się na tartę. Wiedziałam, że spód musi być czekoladowy, a że ostatnio wprost oszalałam na punkcie pieczonego jogurtu także i on musiał się tutaj pojawić. W ten sposób powstała ta nieprawdopodobnie pyszna tarta.Niech Was nie zrazi ilość składników bo to tak naprawdę trzy proste kroki.

Jeśli interesują Was inne przepisy z pieczonym jogurtem koniecznie zajrzyjcie tutaj i tutaj.

.

sobota, 30 sierpnia 2014

Stało się - sierpień, a w raz z nim i wakacje są już właściwie częścią przeszłości. Ale ja potrafię doskonale osłodzić sobie takie cierpkie momenty. Chociaż nie muszę wstawać do szkoły to i tak każda wymówka jest dobra żeby upiec ciasteczka, czyż nie?

Na blogu pojawiały się już najróżniejsze rodzaje ciasteczek - na przykład czekoladowo-miętowe całuski czy tez krążki cytrynowe. Ale przyznam Wam, że te zupełnie podbiły moje serce. Co prawda za pierwszym razem kiedy je piekłam dodałam za dużo masła i masa rozpłynęła mi się po blaszce tworząc jedno wielkie ciacho, ale i tak pokroiłam je na kawałki i zjedliśmy je co do okruszka. Druga, poprawiona, partia była jeszcze większym hitem, bo przecież lepiej jeść ciasteczka w kształcie ciasteczek ;) 

Są przepyszne - lekko pikantne, na zewnątrz chrupiące, a w środku mięciutkie. Trzymajcie je w słoiku lub puszce, a spokojnie przetrwają nawet tydzień lub dwa. Chociaż to teoria, bo w praktyce zjecie je szybciej niż przypuszczacie.

 


 

sobota, 16 sierpnia 2014

Pamiętacie jak jakiś czas temu przygotowywałam prosty deser z pieczonego jogurtu greckiego? W sam raz jako podsumowanie obiadu w środku tygodnia, które nie wymaga zbyt wiele zachodu. Świetnie też sprawdziłby się jako śniadanie. Ale czy zaimponowałby naszym gościom? Z pewnością zjedliby go ze smakiem, ale czasem warto pokombinować trochę bardziej.

Tym razem nie będziecie musieli się bardzo wysilać, a efekt z pewnością zaskoczy Waszych bliskich. To co położycie na wierzchu zależy już od Was. Ja zdecydowałam się na czerwone porzeczki. Po pierwsze dlatego, że ich lekka kwaskowość świetnie kontrastuje ze słodyczą jogurtu, a po drugie dlatego, że je uwielbiam i mogłabym je jeść w ilościach hurtowych. Świetnie też sprawdzą się wszelkiego rodzaju borówki, jagody, jeżyny, truskawki, maliny czy też jakiekolwiek inne owoce.

To jak? Jesteście już głodni? ;)

.

poniedziałek, 21 lipca 2014

Z pewnością widzieliście nie raz takie ciasta w amerykańskich filmach. Kruchy spód wypełniony po brzegi całą masą owoców. A do tego wzorek, u góry, który sprawia, że ciasto wygląda naprawdę retro.

Zawsze chodził mi po głowie, ale jakoś nigdy nie udało mi się go zrobić. Ostatnio dotarła do mnie spora dostawa wiśni i nie trudno wyobrazić sobie lepszą okazję na ich spożytkowanie. A do tego jakie jest proste! I smakuje, jak z najlepszej cukierni, albo jeszcze lepiej - tak jakby przygotowała je dla Was babcia.

.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6
Kulinarny Blog Roku

Przepisy konkursowe


Reklama

Bądź na bieżąco

Polub na Facebooku

Obserwuj na Twitterze

Śledź na Pinterest
Pinterest

Podglądaj na Stylowi.pl
Google+
Partnerzy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
stat4u
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...