Wpisy z tagiem: cias

środa, 10 grudnia 2014

trufle czekoladowe

Trufle czekoladowe

Potrzebujemy:

  • 200 ml słodkiej śmietanki 36%
  • 200 g gorzkiej czekolady dobrej jakości
  • kakao do obtoczenia

Dodatkowo

  • sok i skórka z połowy pomarańczy lub pół łyżeczki chili

 

Czekoladę kroimy na niezbyt duże kawałki. Zalewamy ją śmietanką i umieszczamy w kąpieli wodnej (w szklanej lub metalowej miseczce, nad garnkiem z gotującą się wodą). Cały czas mieszamy, do momentu aż czekolada zupełnie się roztopi.

Masę czekoladową lekko ubijamy widelcem lub trzepaczką. Jeśli mamy ochotę, na tym etapie  możemy dodać dodatki takie jak skórka pomarańczowa lub chilli. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. godzinę. 

Gdy masa stężeje formujemy trufle. Mogą mieć nieregularne kształty. Możemy też uformować kulki. Pomocna może okazać się w tym wypadku np. łyżeczka do melonów. Każdą truflę obtaczamy w kakao. Ponownie schładzamy przez ok. 15 minut, a potem już możemy cieszyć się domowymi pysznościami :)

trufle czekoladowe

Kulinarny Blog Roku

Przepisy konkursowe


Reklama

Bądź na bieżąco

Polub na Facebooku

Obserwuj na Twitterze

Śledź na Pinterest
Pinterest

Podglądaj na Stylowi.pl
Google+
Partnerzy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
stat4u
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...