Wpisy z tagiem: sałatki

wtorek, 04 lipca 2017

Kiedy wrzuciłam na Instagrama (jeśli nie obserwujesz, szybko nadrób zaległości -> KLIK) dostałam od was masę wiadomości z prośbą o szybkie udostępnienie tego przepisu. W sumie wam się nie dziwię, bo już na pierwszy rzut oka widać, że będzie pysznie - delikatnie słodkie, pieczone młode ziemniaczki, do tego zielona fasolka szparagowa i soczyste pomidorki. Idealny, letni obiad.

Zgodnie z Waszą prośbą, przepis na sałatkę ziemniaczaną z fasolką szparagową wbił się na sam początek kolejki czekającej na publikację. Mam nadzieję, że przypadnie wam do gustu, bo ja zakochałam się od pierwszego spróbowania.

sałatka z młodych ziemniaków, przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej, przepis na pieczone młode ziemniaki, jak zrobić sałatkę z młodych ziemniaków


czwartek, 12 stycznia 2017

Dzisiaj dopadła mnie ochota na sałatkę. Ale nie taką z wymyślnymi składnikami - nasionami chia czy też krewetkami hodowanymi wyłącznie w jednym regionie świata. Dopadła mnie ochota na zwykłą sałatkę, taką którą można zjeść np. u cioci na imieninach - z majonezem i w ogóle pełen wypas. I właśnie wtedy przypomniało mi się, że mam dla was niepublikowany jeszcze przepis na sałatkę z tortellini i wędzonym kurczakiem. Jest pyszna! Moja mama bardzo często serwuje ją na różnego rodzaju rodzinnych imprezach - zawsze znika błyskawicznie.

Sałatka z kurczakiem, sałatka z tortellini, przepis, jak zrobić, sałatka na imieniny


czwartek, 10 września 2015

Obiad na stole, bliscy przy stole. Czego brakuje? Jesli odpowiedzieliście "wina" to czuję, że się dobrze rozumiemy. A może jeszcze wierzycie w szczęśliwe zbiegi okoliczności? W każdym razie ja tak.

Niedawno wracałam do domu, planując w głowie, co ugotuję na obiad. Okazało się, że to jeden z tych dni, kiedy lampka dobrego wina będzie idealnym dopełnieniem posiłku. Owszem, babcine kompoty, soczki i im podobne są pyszne, ale są takie dni i okazje, kiedy butelka wina wydaje się być znacznie bardziej adekwatną. Chyba zadziałała moje kobieca intuicja, albo moje myśli błyskawicznie dotarły do Jacobs Creek, bo w domu czekała na mnie wspaniała niespodzianka - doskonałe chardonnay oraz małe kulinarne wyzwanie od Karola Okrasy.

No i mamy kolejny szczęśliwy zbieg okoliczności w ciągu jednego dnia. Danie zaproponowane przez Karola było zbliżone do tego, które zaplanowałam w głowie, dlatego od razu wzięłam się do roboty. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym trochę nie pozmieniała, ale mimo kilku zmian, efekt był naprawdę pyszny. Spróbujcie sami!

Przepis łosoś w soku pomarańczowym sałatka kuskus

.
piątek, 17 lipca 2015

Kto w wakacje wyjechał do Zakopanego? Ręka w górę! Z mojej ostatniej wizyty w Tatrach przywiozłam ze sobą wyśmienity oscypek. Możnaby zjeść go samego, ale postanowiłam, że przygotuję z nogi fantastyczną sałatkę. Takiego trochę górala na wakacjach we Włoszech. Świetnie sprawdzi się podczas letnich przyjęć w ogródku i przypomni wam o wędrówkach po tatrzańskich szlakach.

Sałatka z grillowanym oscypkiem winegret żurawinowy

 

.
niedziela, 25 maja 2014

No dobrze. Wiem - dla niektórych jak rabarbar to tylko w ciastach lub kompotach. Właściwie to chyba dla większości, bo raczej trudno znaleźć wytrawne przepisy z jego wykorzystaniem, a szkoda bo świetnie się sprawdza. W tym roku zdecydowałam się przełamać rabarbarowe schematy i zrobić z nim coś nowego. Świeży rabarbar zawsze kojarzył mi się z dzieciństwem, kiedy siedziałam u babci i maczałam go w cukrze. Dzisiaj też na surowo, ale bez cukru;) 

W ten sposób powstała ta niezwykle prosta, lekko kwaśna sałatka, którą świetnie podkreśli smak przede wszystkim dań z rybami. Doskonale nada się także do delikatnych mięs np. kurczaka. Poniżej znajdziecie wersję podstawową.

W późniejszych eksperymentach do sałatki trafiła też m.in papryka i kukurydza. Mam nadzieję, że wy też pobawicie się kiedyś tym przepisem. Koniecznie podzielcie się efektami!

/

wtorek, 13 maja 2014

Nie wiem jak Wy, ale ja ciecierzycę uwielbiam. Odkryłam ją kilka lat temu i pokochałam całym sercem. Tak zaczęła się moja przygoda z najróżniejszymi hummusami ( tutaj znajdziecie przepis podstawowy a tutaj pietruszkowy). Pojawiło się również sporo cieciorkowych sałatek (np. ta z papryką i tzatzykami). Dzisiaj do tego grona dołącza także szybka sałatka z grillowanymi warzywami. Coś w sam raz na nadchodzące ciepłe dni. 

/

środa, 30 kwietnia 2014

Szukacie odmiany w Waszym grillowaniu? Polenta z pewnością spodoba się każdemu, nie tylko wegetarianom :)

 

wtorek, 29 kwietnia 2014

Uff.. wróciłam z Oslo i próbuję uporządkować wspomnienia. Niestety, jestem  typem azjatyckiego turysty dlatego po 4 dniach przywiozłam ze sobą prawie tysiąc zdjęć na aparacie i pewnie drugie tyle w telefonie.

Dlatego też na kulinarną relację ze Skandynawii będzie trzeba chwilkę poczekać, ale zapewniam Was, że warto chociażby dla kilku wspomnień z oszałamiającej restauracji Maaemo, gdzie kilka razy zostałam kulinarnie rozdziewiczona, a jeszcze więcej razy absolutnie oszołomiona tym co tamtejsi kucharze potrafili wyczarować na talerzu.

Dziś mam dla Was przepis w zupełnie nienorweskim klimacie. Mam nadzieję, że uda Wam się go wypróbować podczas nadchodzącej majówki. Jest tego naprawdę warty. Słodka gruszka idealnie komponuje się z chrupiącymi migdałami, a słony ser i kwaskowaty granat idealnie uzupełniają jej smak. Zakochacie się w tej kompozycji.

 

 

/

 
1 , 2
Kulinarny Blog Roku

Przepisy konkursowe


Reklama

Bądź na bieżąco

Polub na Facebooku

Obserwuj na Twitterze

Śledź na Pinterest
Pinterest

Podglądaj na Stylowi.pl
Google+
Partnerzy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
zBLOGowani.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...