Wpisy z tagiem: kuchnia śląska

wtorek, 04 marca 2014

Znacie szpajzę? Jeśli nie to koniecznie się z nią zapoznajcie! To coś szczególnie dla tych, którzy myślą, że kuchnia śląska to tylko rolada i kluski. A są i desery. I to niezwykle proste i pomysłowe, bo pokazujące, że z zaledwie kilku składników można przygotować coś pysznego

Z tego co wyczytałam zwykle podawało się szpajzę cytrynową lub białą, bez żadnych dodatków. Z okazji świąt przygotowywano także smak czekoladowy. Tyle jeśli chodzi o klasykę. I chociaż dziś przygotowałam dla Was wersję podstawową to nie bójcie się eksperymentować i szaleć z dodatkami. Truskawki? Maliny? A może coś bardziej egzotycznego? Co wybieracie?

śląski deser szpajza

 

wtorek, 18 lutego 2014

Właśnie wróciłam z mojej ukochanej opolszczyzny (stąd ta kilkudniowa cisa na blogu:) Do rolad i modrej kapusty podchodzi się tam równie poważnie co na Śląsku, jednak nie oznacza to, że absolutnie zakazuje się jakichkolwiek wariacji na ten temat. Dziś prezentuję Wam mój "zamach" na modrą kapustę :)

 

 

sobota, 28 stycznia 2012

Ostatnio blogowanie nocą staje się moim nawykiem. A może to po prostu dobry pretekst żeby oderwać się od książek? Teraz już nawet nie próbuję się oszukiwać. Szczególnie, że dziś napiszę o tym co przypomina mi bardzo rodzinne obiady czyli o kluskach śląskich :)

Przepis jest tak prosty, że może spokojnie bawić się nim dziecko. Chociaż wolę nie myśleć o tych wszystkich małych poparzonych od ziemniaków rączkach. Chyba, że ktoś jest bardziej cierpliwy niż ja, umie odczekać aż ziemniaki przestygną i nie pcha rąk do garnka z gorącymi ziemniakami. Ale zaczynając od początku: potrzebujemy ok kilograma ugotowanych i ugniecionych ziemniaków ( chociaż ilość nie ma tu znaczenia, bo z doświadczenia wiem, że każda ich ilość zawsze znika i nie ma czegoś takiego jak za dużo klusek śląskich) Z ziemniaków formujemy koło i wycinamy jedną czwartą. Brakującą ćwiartkę uzupełniamy mąką ziemniaczaną. Dokładamy wyjęte wcześniej ziemniaki, delikatnie solimy i wszystko wyrabiamy na gładką masę. Teraz najfajniejsza część: z masy odrywamy niewielkie kawałki i w rękach toczymy z nich kulki, na środku każdej kluski palcem robimy dziurkę. Teraz mamy już prawdziwe kluski śląskie. Wystarczy je ugotować w osolonej wodzie przez ok. 4 minuty i gotowe.

U mnie co prawda zabrakło modrej kapusty i rolady, ale maminy sos osłodził chwile tęsknoty za domem :)

 

 

Kulinarny Blog Roku

Przepisy konkursowe


Reklama

Bądź na bieżąco

Polub na Facebooku

Obserwuj na Twitterze

Śledź na Pinterest
Pinterest

Podglądaj na Stylowi.pl
Google+
Partnerzy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
stat4u
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...