Wpisy z tagiem: kuchnia meksykańska

środa, 04 maja 2016

W ciepłe i słoneczne dni wynoszę stół na balkon i cieszę się obiadem na świeżym powietrzu. Co oczywiste, nie bardzo mam wtedy ochotę stać przy garnkach, dlatego zazwyczaj decyduję się na dania, które nie dość, że robią się same, to dodatkowo nie wymagają ode mnie zbyt wiele wysiłku.

Domowe tacos zawsze sprawdzają się rewelacyjnie. Nie dość, że z ich przygotowaniem poradzi sobie nawet dziecko, to ich jedzenie jest prawdziwą frajdą. Co więcej, domowe tacos to doskonałe rozwiązanie na imprezę - przygotujcie kilka farszów i sals, a całą resztę pozostawcie gościom. Niech się bawią i mieszają smaki wedle własnego uznania!

Dzisiaj przedstawiam wam mój ulubiony wariant - tacos z szarpanym kurczakiem - Jeśli go spróbujecie, z pewnością nie będziecie już chcieli sięgać po żadne sklepowe gotowce.

I jeszcze jedno! Prawdziwe, meksykańskie tacos podaje się w miękkiej tortilli, a nie tak jak na amerykańskich filmach - w twardej skorupce w kształcie podkowy ;)

Domowe tacos, domowa trotilla, szaprany kurczak, przepis jak zrobić

.

poniedziałek, 08 lutego 2016

Kuchnia meksykańska zdecydowanie należy do moich ulubionych. Kiedy ktoś zaproponuje mi huevos rancheros, quesadillas, chili con carne lub empanadas od razu się uśmiecham. Cóż, trudno o bardziej aromatyczne, sycące i rozgrzewające dania, których przygotowanie nie wymaga wielkiego wysiłku. Jeżeli tak jak ja lubicie kuchnię meksykańską, z pewnością spodoba wam się ta zupa fasolowa. Co prawda, jeszcze nie udało mi się w 100% odtworzyć smaku zupy fasolowej z mojej ulubionej meksykańskiej restauracji, ale powoli się do tego zbliżam, a i już teraz smak jest naprawdę dobry. Koniecznie spróbujcie!

Meksykańska zupa faslowa, przepis, jak zrobić, jak ugotować

.
czwartek, 08 października 2015

Jeśli kiedykolwiek najdzie was ochota na coś aromatycznego i sycącego, możecie być pewni, że składnikiem po który powinniście sięgnąć jest szarpany kurczak. Nie ma takiej możliwości, żeby przy jego wykorzystaniu wyszło wam coś niesmacznego. Po prostu nie ma takiej opcji.

Skąd ta nazwa? Z pewnością słyszeliście kiedyś o tzw. szarpanej wieprzowinie (pulled pork) - długo gotowanej, mięciutkiej i rozpadającej się na kawałki. Co otrzymacie jeśli wykorzystacie chudsze mięso np. kurczaka? Zdrowszą i szybszą wariację na ten temat. Zapewniam Was, że zakochacie się w nim od pierwszego spróbowania. 

Szarpany kurczak świetnie sprawdzi się np. na kanapkach lub w tacosach. Możliwości są właściwie nieograniczone. Podobnie jak i wersje smakowe. Dzisiaj zdecydowałam się na wersję meksykańską, ale wariantów jest tak wiele, jak kucharzy, którzy przygotowują szarpanego kurczaka. 

Pulled chicken, szarpany kurczak


niedziela, 12 stycznia 2014

Huevos rancheros (jajka ranczera) to nie byle jakie śniadanie, bo to śniadanie meksykańskiego farmera, co oznacza, że średnio głodnej kobitce wystarczą też jako obiad :)


czwartek, 09 stycznia 2014

Moi drodzy dzisiaj czas na Meksyk. Tortille to gwarancja kulinarnego sukcesu. Pyszne ciasto a w środku masa dodatków, którą wasi goście mogą wybrać zgodnie z upodobaniem.


wtorek, 29 października 2013

Przepis na empanady pochodzi z Ameryki Południowej, a dokładniej z Argentyny, gdzie spotkamy tyle wariacji na temat tego przepisu ilu mieszkańców tego kraju. W kwestii farszu ogranicza nas w zasadzie tylko nasza wyobraźnia. Zazwyczaj są one mięsne, jednak zdarzają się warzywne, rybne, a nawet słodkie bazujące na czekoladzie lub dżemach.

Po przejrzeniu zawartości lodówki zdecydowałam się na wersję mięsną, ale sądząc po reakcji domowników, jeszcze nie raz wypróbuję najróżniejsze kombinacje.

Potrzebujemy

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g miękkiego masła
  • 30 g świeżych drożdży
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • spora szczypta soli

 

Farsz:

  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 duża cebula
  • 100 g chorizo
  • 1 papryczka chilli
  • 1 łyżeczka suszonej, wędzonej papryki
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 2 łyżki pasty pomidorowej
  • 125 ml wytrawnego czerwonego wina
  • pół łyżeczki kuminu
  • sól, świeżo mielonu pieprz

 

Dip 

  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki pesto z bazylii
  • sok z cytryny

 

Gotowanie musimy zacząć od przygotowania farszu. Na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy mięso mielone, następnie dodajemy do niego pokrojone w kostkę chorizo. Gdyby wytopiło nam się bardzo dużo tłuszczu nie miejmy skrupułów przed odlaniem go (tłuszcz z chorizo świetnie zaromatyzuje niektóre dania) Do mięsa dodajemy następnie pokrojoną w niewielką kostkę cebulę oraz posiekany czosnek, a w następnej kolejności także posiekane chilli ( bez pestek, o ile nie chcemy piekielnie ostrego farszu) Jest to także dobry moment by dodać pozostałe przyprawy i pozwolić im się chwilkę podsmażyć, tak by w pełni uwolniły swój aromat. Następnie deglasujemy patelnię winem i czekamy aż alkohol i większość płynu odparują, wtedy też dodajemy pastę pomidorową. Ważne, aby nasz farsz był bardzo gęsty i nie wypływał z pierożków. 

Kolejnym krokiem jest przygotowanie ciasta. W większości tradycyjnych przepisów nie używa się drożdży, jednak w tej wersji jest ono znacznie delikatniejsze i bardziej puszyste. Rzeczone drożdże ścieramy na tarce o drobnych oczkach, następnie dodajemy przesianą mąkę, posiekane masło oraz żółtka i sól. Szybko wyrabiamy tak aby otrzymać gładką i sprężystą masę, przypominającą kruche ciasto. Gdyby ciasto było za suche możemy dodać łyżkę jogurtu naturalnego lub śmietany. Inną opcją (chociaż jej nie polecam) jest także wcześniejsze rozpuszczenie masła. Dobrze wyrobione ciasto odstawiamy na ok. 15 minut do lodówki, owinięte folią spożywczą.

Po tym czasie rozwałkowujemy je dosyć cienko, tak by miało grubość ok 3 mm. Następnie postępujemy jak przy klasycznych pierogach - wycinamy z ciasta kółka, na ich środek wykładamy trochę farszu, a na sam koniec sklejamy brzegi. robimy tak aż do skończenia ciasta (lub farszu ;)

Empanady, posmarowane wcześniej rozmąconym jajkiem, pieczemy w temperaturze 200 stopni, aż będą rumiane czyli ok. 20 minut. Z podanych proporcji wyszło mi ok. 30 średniej wielkości pierożków. Warto zrobić ich większą ilość i np. zamrozić po upieczeniu.

Podaję je z prostym dipem zrobionym z jogurtu pesto i soku cytrynowego. Smacznego!

 

Przepis bierze udział w konkursie Blogerzy w Zbożu w ramach programu Zboże smakuje i inspiruje



czwartek, 10 października 2013

Chociaż myślałam, że ta chwila nigdy nie nadejdzie to w końcu mogę powrócić po długaśnej przerwie. Co więcej mogę powrócić i z dumą oświadczyć, że w końcu - po bólach, mękach i wielu nieprzespanych nocach - w końcu napisałam pracę magisterską. Przede mną jeszcze tylko obrona, ale coś mi podpowiada, że najgorsze mam już za sobą. Niestety przygoda małego naukowca sprawiła, że podupadła nieco ta związana z kuchnią, bo brakowało czasu by ugotować coś poza gastronomicznymi szlagierami lub ratowaniem się mamą. Teraz wracam do świata żywych, a co za tym idzie do tego wirtualnego także. I już nie tak prędko mnie się stąd wygoni.

Na początek proponuję domowe tortille. Banalnie łatwe w przygotowaniu, chociaż samo pieczenie wymaga odrobinę cierpliwości, lub kilku patelni. Ale warto, bo efekt jest wspaniały i nieporównywalny z tym co otrzymacie w kupnej paczce.

Potrzebujemy:

  • 2/3 szklanki gorącej wody
  • 3 łyżeczki oleju lub oliwy
  • łyżeczka soli
  • 2 szklanki mąki

W dużej misce łączymy ze sobą wszystkie składniki, wyrabiając dokładnie tak by powstała gładka i elastyczna masa, którą z łatwością możemy odkleić od ścianek naczynia. Ciasto odstawiamy na ok. godzinę by odpoczęło. Później odrywamy z niego niewielkie kulki, które następnie rozwałkowujemy na cienkie placuszki o średnicy ok. 15 centymetrów. Każdą tortillę smażymy z obu stron na suchej patelni, bez oleju. Wystarczy kilka chwil by na jej powierzchni pojawiły się bąbelki oraz ciemne plamki. To sygnał, że placki są już gotowe do obrócenia lub zdjęcia z ognia. 

Świeżo upieczone tortille są chrupkie i idealnie nadają się do dipów, gdy trochę ostygną robią się miękkie i wtedy możemy wykorzystać je do przygotowania klasycznych tortilli z nadzieniami (tak jak w TYM przepisie). Bardzo łatwo możemy również przemienić je w czipsy świetnie sprawdzające się w towarzystwie sals itd. :)


 

poniedziałek, 13 maja 2013

W mojej kuchni dzisiaj Meksyk. Dosłownie i w przenośni. Grill znów poszedł w ruch i w ten sposób powstały takie oto cuda. W klasycznej wersji użylibyśmy kilku garści żółtego sera, ale dzisiaj zapominamy o tradycji ;)


Na nieco nieklasyczne quesadillas będziemy potrzebować: 

  • 4 tortille
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 czerwoną cebulę
  • 1 czerwoną paprykę
  • 1 zielone chilli
  • pół puszki czerwonej fasoli
  • pół puszki kukurydzy
  • dwie garści świeżej kolendry
  • 2 opakowania sera feta do grillowania
  • pół łyżeczki kuminu
  • po łyżeczce słodkiej i ostrej papryki
  • pół łyżeczki soli i pieprz
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek
  • pcjonalnie 2 łyżki pasty pomidorowej
  • sok z 1 limonki

 

Z kuminu, sproszkowanej papryki i oliwy przygotowujemy marynatę do kurczaka. Mięso marynujemy około godziny, a następnie grillujemy z każdej strony aż się zrumieni (czas zależy od grubości piersi)


Tortille grillujemy z każdej strony około minuty.To samo robimy też z serem.

Farsz do quesadilas przygotowujemy mieszając ze sobą pokrojoną w niewielką kostkę cebulę,paprykę, chilli. Dodajemy do nich również kurczaka pokrojonego w paski, zgrillowany ser pokrojony w kostkę, kukurydzę, fasolę, grubo pokrojoną kolendrę i sok z limonki. Farsz doprawiamy solą, pieprzem i przyprawami użytymi do marynaty. Jeśli uznamy, że farsz jest zbyt suchy możemy dodać pastę pomidorową. 


Farsz rozkładamy równomiernie na dwóch tortillach, a następnie przykrywamy je pozostałymi dwoma i mocno dociskamy. 


Kroimy w trójkąty i podajemy z ulubioną salsą lub guacamole. Można podawać je na ciepło lub zimno.

 



 
1 , 2
Kulinarny Blog Roku

Przepisy konkursowe


Reklama

Bądź na bieżąco

Polub na Facebooku

Obserwuj na Twitterze

Śledź na Pinterest
Pinterest

Podglądaj na Stylowi.pl
Google+
Partnerzy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
stat4u
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...