Wpisy z tagiem: kuchnia meksykańska

środa, 04 maja 2016

W ciepłe i słoneczne dni wynoszę stół na balkon i cieszę się obiadem na świeżym powietrzu. Co oczywiste, nie bardzo mam wtedy ochotę stać przy garnkach, dlatego zazwyczaj decyduję się na dania, które nie dość, że robią się same, to dodatkowo nie wymagają ode mnie zbyt wiele wysiłku.

Domowe tacos zawsze sprawdzają się rewelacyjnie. Nie dość, że z ich przygotowaniem poradzi sobie nawet dziecko, to ich jedzenie jest prawdziwą frajdą. Co więcej, domowe tacos to doskonałe rozwiązanie na imprezę - przygotujcie kilka farszów i sals, a całą resztę pozostawcie gościom. Niech się bawią i mieszają smaki wedle własnego uznania!

Dzisiaj przedstawiam wam mój ulubiony wariant - tacos z szarpanym kurczakiem - Jeśli go spróbujecie, z pewnością nie będziecie już chcieli sięgać po żadne sklepowe gotowce.

I jeszcze jedno! Prawdziwe, meksykańskie tacos podaje się w miękkiej tortilli, a nie tak jak na amerykańskich filmach - w twardej skorupce w kształcie podkowy ;)

Domowe tacos, domowa trotilla, szaprany kurczak, przepis jak zrobić

.

poniedziałek, 08 lutego 2016

Kuchnia meksykańska zdecydowanie należy do moich ulubionych. Kiedy ktoś zaproponuje mi huevos rancheros, quesadillas, chili con carne lub empanadas od razu się uśmiecham. Cóż, trudno o bardziej aromatyczne, sycące i rozgrzewające dania, których przygotowanie nie wymaga wielkiego wysiłku. Jeżeli tak jak ja lubicie kuchnię meksykańską, z pewnością spodoba wam się ta zupa fasolowa. Co prawda, jeszcze nie udało mi się w 100% odtworzyć smaku zupy fasolowej z mojej ulubionej meksykańskiej restauracji, ale powoli się do tego zbliżam, a i już teraz smak jest naprawdę dobry. Koniecznie spróbujcie!

Meksykańska zupa faslowa, przepis, jak zrobić, jak ugotować

.
czwartek, 08 października 2015

Jeśli kiedykolwiek najdzie was ochota na coś aromatycznego i sycącego, możecie być pewni, że składnikiem po który powinniście sięgnąć jest szarpany kurczak. Nie ma takiej możliwości, żeby przy jego wykorzystaniu wyszło wam coś niesmacznego. Po prostu nie ma takiej opcji.

Skąd ta nazwa? Z pewnością słyszeliście kiedyś o tzw. szarpanej wieprzowinie (pulled pork) - długo gotowanej, mięciutkiej i rozpadającej się na kawałki. Co otrzymacie jeśli wykorzystacie chudsze mięso np. kurczaka? Zdrowszą i szybszą wariację na ten temat. Zapewniam Was, że zakochacie się w nim od pierwszego spróbowania. 

Szarpany kurczak świetnie sprawdzi się np. na kanapkach lub w tacosach. Możliwości są właściwie nieograniczone. Podobnie jak i wersje smakowe. Dzisiaj zdecydowałam się na wersję meksykańską, ale wariantów jest tak wiele, jak kucharzy, którzy przygotowują szarpanego kurczaka. 

Pulled chicken, szarpany kurczak


niedziela, 12 stycznia 2014

Huevos rancheros (jajka ranczera) to nie byle jakie śniadanie, bo to śniadanie meksykańskiego farmera, co oznacza, że średnio głodnej kobitce wystarczą też jako obiad :)


czwartek, 09 stycznia 2014

Moi drodzy dzisiaj czas na Meksyk. Tortille to gwarancja kulinarnego sukcesu. Pyszne ciasto a w środku masa dodatków, którą wasi goście mogą wybrać zgodnie z upodobaniem.


wtorek, 29 października 2013

Przepis na empanady pochodzi z Ameryki Południowej, a dokładniej z Argentyny, gdzie spotkamy tyle wariacji na temat tego przepisu ilu mieszkańców tego kraju. W kwestii farszu ogranicza nas w zasadzie tylko nasza wyobraźnia. Zazwyczaj są one mięsne, jednak zdarzają się warzywne, rybne, a nawet słodkie bazujące na czekoladzie lub dżemach.

 

Blog został przeniesiony. Jego nowy adres to OKOLICEPALNIKA.PL Wszystkie przepisy zostały tam przeniesione.

 

Przepis na empanadas prosto z pieca znajdziesz klikając >TUTAJ<



Przepis bierze udział w konkursie Blogerzy w Zbożu w ramach programu Zboże smakuje i inspiruje



czwartek, 10 października 2013

Chociaż myślałam, że ta chwila nigdy nie nadejdzie to w końcu mogę powrócić po długaśnej przerwie. Co więcej mogę powrócić i z dumą oświadczyć, że w końcu - po bólach, mękach i wielu nieprzespanych nocach - w końcu napisałam pracę magisterską. Przede mną jeszcze tylko obrona, ale coś mi podpowiada, że najgorsze mam już za sobą. Niestety przygoda małego naukowca sprawiła, że podupadła nieco ta związana z kuchnią, bo brakowało czasu by ugotować coś poza gastronomicznymi szlagierami lub ratowaniem się mamą. Teraz wracam do świata żywych, a co za tym idzie do tego wirtualnego także. I już nie tak prędko mnie się stąd wygoni.


Blog został przeniesiony. Jego nowy adres to OKOLICEPALNIKA.PL Wszystkie przepisy zostały tam przeniesione.

 

Przepis na domowe tortille znajdziesz klikając >TUTAJ<



 


 

poniedziałek, 13 maja 2013

W mojej kuchni dzisiaj Meksyk. Dosłownie i w przenośni. Grill znów poszedł w ruch i w ten sposób powstały takie oto cuda. W klasycznej wersji użylibyśmy kilku garści żółtego sera, ale dzisiaj zapominamy o tradycji ;)


Blog został przeniesiony. Jego nowy adres to OKOLICEPALNIKA.PL Wszystkie przepisy zostały tam przeniesione.

 

Przepis na quesadilas z grillowanym kurczakiem znajdziesz klikając >TUTAJ<

 



 
1 , 2
Kulinarny Blog Roku

Przepisy konkursowe


Reklama

Bądź na bieżąco

Polub na Facebooku

Obserwuj na Twitterze

Śledź na Pinterest
Pinterest

Podglądaj na Stylowi.pl
Google+
Partnerzy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
zBLOGowani.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...