Wpisy z tagiem: Boże Narodzenie

czwartek, 15 grudnia 2016

Czy na waszych świątecznych stołach pojawia się kapusta z grochem? W moim domu jest to danie obowiązkowe. Ogromnie ją lubię, ale właściwie przygotowują ją tylko raz w roku – na Wigilię właśnie. Z niewiadomych przyczyn, podobnie jak wigilijna kapusta z grzybami, smakuje wyjątkowo tylko w ten dzień.

Prawdopodobnie w każdym domu przygotowuje się ją nieco inaczej i chętnie poznam Wasze receptury. Zdecydowanie nie jest to danie fotogeniczne, jednak warto ją przygotować wyłącznie ze względu na smak. Mogę ją podjadać przez całe święta!

wigilijna kapusta z grochem, przepis na kapustę z grochem jak zrobić, przepisy wigilijne


wtorek, 13 grudnia 2016

Są takie dania, które smakują wyjątkowo tylko raz w roku. Jeśli przygotujecie je kiedy indziej, nagle czegoś im brakuje. Dla mnie jednym z takich dań jest wigilijna kapusta z grzybami.

Mogę przygotowywać ją o dowolnej porze roku, jednak tylko w Boże Narodzenie smakuje tak jak powinna. Z resztą chyba wszystkie bożonarodzeniowe przepisy mają to do siebie. Wiem, że w każdym domu wigilijna kapusta z grzybami jest przygotowywana w nieco inny sposób. Dzisiaj pokażę wam, jak robi się ją u mnie

wigilijna kapusta z grzybami, postna kapusta z grzybami, przepisy wigilijne, przepis jak zrobić kapustę z grzybami


poniedziałek, 12 grudnia 2016

Jaką zupę jadacie w czasie świąt? W niektórych domach jest to zupa grzybowa, w innych pojawia się zupa migdałowa. Ja nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia bez cudownego barszczu czerwonego z uszkami.

Oczywiście, taki najprawdziwszy wigilijny barszcz musi być przygotowany na zakwasie. Obecnie raczej nie ma problemu z jego zakupem, ale kiedyś poświęciłam chwilę na przestudiowanie ich etykiet i włosy stanęły mi dęba.

Tylko utwierdziłam się w przekonaniu, że domowy zakwas buraczany na barszcz to najlepsze rozwiązanie i w tym wypadku nie ma co chodzić na kompromisy. Zwłaszcza, że przygotowanie zakwasu buraczanego jest niezwykle proste i wymaga jedynie nieco cierpliwości. Z resztą przekonajcie się sami!

Przepis na zakwas buraczany na barszcz czerwony, jak zrobić zakwas buraczany na barszcz czerwony


środa, 09 grudnia 2015

Święta coraz bliżej i pewnie większość z Was zaczyna już powoli zaprzątać sobie myśli kolacją wigilijną, pierniczkami, karpiami itd. Ale czy pomyśleliście o świątecznej nalewce? Warto ją przygotować, bo doskonale Was rozgrzeje w chłodne wieczory, a ponadto rewelacyjnie pobudzi trawienie po obfitej wieczerzy. 

Przygotowanie tej nalewki jest banalnie proste i nie zajmuje wiele czasu. Z pewnością jeszcze zdążycie przed świętami :)

Świąteczna nalewka z pomarańczy

.
sobota, 22 lutego 2014

Ciasto francuskie to coś co zawsze powinniście mieć w lodówce. Świetnie sprawdza się, gdy nie bardzo wiadomo co przygotować na obiad i ratuje gdy odwiedzają nas niespodziewani (i głodni!) goście :) Dzisiaj ciasto zamieniłam w małe tartaletki, które idealnie sprawdzą się np. podczas przyjęcia. Poniższe składniki możecie także zamienić w dużą tartę, która będzie stanowiła wspaniały obiad. Bo kto powiedział, że kapustę z grzybami trzeba jeść tylko w Wigilię? 


 

 

środa, 08 stycznia 2014

Tak długo zabierałam się za zrobienie ciasta marchewkowego, że aż trudno określić kiedy ten zamiar pojawił się w mojej głowie. Wszyscy zachwalali, że niebiańskie, cudowne itd. itd., a ja ciągle miałam w pamięci breję, która była efektem mojej pierwszej przygody z tym ciastem. Postanowiłam nie dać za wygraną, tym razem zrobić wszystko tak jak być powinno. Efekt faktycznie był niebiański.

 


wtorek, 24 grudnia 2013

Nie ma Wigilii bez uszek, choćbyście nie wiem jak długo mnie przekonywali nie zmienię zdania. Cudnych, malutkich pierożków z grzybowym farszem pływających w barszczu. A ich lepienie niesamowicie uspokaja w natłoku świątecznych obowiązków :)

Korzystając z okazji chciałabym Wam wszystkim życzyć spokojnych, radosnych i rodzinnych świąt pełnych ciepła i smakołyków. Mam nadzieję, że uda Wam się w te dni  oderwać od codziennych problemów oraz zatrzymać tę niezwykłą atmosferę jak najdłużej.



poniedziałek, 23 grudnia 2013

Moja mama przygotowała je kilka lat temu jako eksperyment wigilijny. Sprawdziły się rewelacyjnie i teraz obowiązkowo muszą pojawić się na naszym stole. Jak łatwo się domyślić te kupne się do nich nie umywają, a gdy raz wypróbujecie ten przepis już nigdy nie sięgniecie po te ze sklepu.


 
1 , 2
Kulinarny Blog Roku

Przepisy konkursowe


Reklama

Bądź na bieżąco

Polub na Facebooku

Obserwuj na Twitterze

Śledź na Pinterest
Pinterest

Podglądaj na Stylowi.pl
Google+
Partnerzy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
zBLOGowani.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...