Wpisy z tagiem: przekąski

środa, 05 kwietnia 2017

Za każdym razem kiedy ktoś z moim znajomych wybiera się w góry, proszę go o przywiezienie mi małego zapasu oscypków. Kto próbował tych oryginalnych, z pewnością doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że nie mogą się równać z nimi żadne wędzone serki, ani nic co próbuje oscypki udawać. Tak naprawdę można je jeść bez jakiejkolwiek obróbki, ale moim zdaniem zdecydowanie najlepszymi są te, podawane na ciepło.

Dzisiaj przedstawiam wam jeden z moich ulubionych przepisów na przystawkę z oscypkiem, burakami i kabanosami. Świetnie sprawdzi się na każdym przyjęciu.

grillowany oscypek na ciepło z burakami, przekąska na imprezę,

środa, 29 marca 2017

Wpadają goście? Chyba warto zaserwować im coś ciekawszego niż chipsy i paluszki? Kilka razy podsuwałam wam już parę ciekawych pomysłów. Myślę, że ten przepis też się dobrze sprawdzi w takiej sytuacji. Pamiętajcie, że quiche możecie również przygotować w dużej foremce, jako dużą tartę, którą dopiero później pokroicie na kawałki.

Przeppis na quiche z papryką i pieczarkami, jak zrobić quiche, przepis na kruche ciasto, jak zrobić kruche ciasto


wtorek, 28 marca 2017

Szybka i słodka przekąska, w sam raz gdy najdzie was ochota na coś słodkiego. Dodatek koniaku sprawia, że trufle czekoladowe zyskają niepowtarzalny i bardziej wykwintny smak. Oczywiście, jeśli nie lubicie koniaku, możecie go pominąć lub zastąpić innym alkoholem.

Trufle czekoladowe z koniakiem, jak zrobić trufle czekoladowe, przepis na trufle czekoladowe, proste trufle czekoladowe


poniedziałek, 20 czerwca 2016

Nie wiem jak to się stało, że ten przepis nie pojawił się wcześniej na blogu. Chyba jedynym wytłumaczeniem może być fakt, że placki ziemniaczane zawsze znikają u nas błyskawicznie i zrobienie im zdjęcia graniczy z cudem.

Jeśli ktoś pyta mnie o ulubioną potrawę z dzieciństwa, nigdy nie mam wątpliwości. Mała Sylwia mogła bez końca wcinać placki ziemniaczane (a i po dzień dzisiejszy niewiele się w tej kwestii zmieniło). Oczywiście najlepsze były te robione przez mamę i zawsze jadąc do niej w odwiedziny mogę mieć pewność, że będą na mnie czekały. Niestety, po dziś dzień smaku maminych placków nie udało mi się podrobić, ale po wielu próbach udało mi się do niego zbliżyć.

Cały sekret tkwi w prostocie.

Chrupiące placki ziemniaczane przepis jak zrobić przepis na

piątek, 06 maja 2016

Kiedy razem z siostrą zbierałyśmy przepisy do naszej nowej diety, te zupełnie mnie nie przekonał. Nie dość, że nie przepadałam za kaszą gryczaną (tak, w czasie przeszłym, bo właśnie wykonałam wielką, żywieniową woltę ;)) to jeszcze połączenie składników zupełnie nie zrobiło nam mnie wrażenia. Tak więc kotleciki zostały jedynie w dietetycznym jadłospisie i sądziłam, że raczej nie trafią na mój talerz.

Do czasu! Bo pewnego dnia, wróciłam z pracy głodna jak wilk, a do tego tak zmęczona, że nie miałam siły kiwnąć palcem. Pech chciał, że M. akurat zrobiła kotlety z kaszy gryczanej. Pech to pech, a głodny i leniwy człowiek w kryzysowej sytuacji musi się przełamać. I co? Olśnienie! W towarzystwie dosłownie kilku prostych składników kasza gryczana całkiem nadaje się do jedzenia! Ba! Nawet jest całkiem smaczna! W ten sposób kotlety z kaszy gryczanej, a po nich także inne dania z tej kaszy, na stałe wpadły do mojego menu.

Kotlety robi się niezwykle szybko. 2-3, zaserwowane w towarzystwie lekkiej sałatki, spokojnie zaspokoją głód i sprawdzą się w roli obiadu. Co ważne, możecie od razu przygotować ich więcej, a nadmiar zamrozić i wykorzystać w odpowiedniej sytuacji.

Dietetyczne kotlety z kaszy jaglanej, przepis, jak zrobić

.

czwartek, 17 marca 2016

Jeśli macie ochotę poeksperymentować w święta i zaserwować podczas śniadania wielkanocnego coś więcej niż tradycyjne jajka z chrzanem, mam dla was kolejny, świetny przepis. Jajka z musem awokado z pewnością przypadną wam do gustu - wyglądają pięknie, a do tego ich przygotowanie jest wyjątkowo proste. To co? Robimy? 

Przepis na jajka faszerowane z musem awokado jak zrobić

.

piątek, 17 lipca 2015

Kto w wakacje wyjechał do Zakopanego? Ręka w górę! Z mojej ostatniej wizyty w Tatrach przywiozłam ze sobą wyśmienity oscypek. Możnaby zjeść go samego, ale postanowiłam, że przygotuję z nogi fantastyczną sałatkę. Takiego trochę górala na wakacjach we Włoszech. Świetnie sprawdzi się podczas letnich przyjęć w ogródku i przypomni wam o wędrówkach po tatrzańskich szlakach.

Sałatka z grillowanym oscypkiem winegret żurawinowy

 

.
piątek, 21 listopada 2014

Czy jest lepszy czas na pieczenie chleba niż takie pochmurne, jesienne popołudnia? Nic wtedy tak nie poprawi humoru jak zapach świeżego pieczywa, które sami wykonaliśmy. I uwierzcie mi, domowy chleb wcale nie wymaga długich godzin zagniatania, wyrabiania itd. Z resztą przekonywałam Was już o tym np. przy okazji pieczenia razowego chleba na sodzie lub tego 15 minutowego australijskiego chleba

Przy wypieku domowego pieczywa warto również eksperymentować z dodatkami, dzięki którym zupełnie odmienicie Wasz chleb- w końcu ogranicza nas jedynie wyobraźnia i zawartość kuchennych półek :) Za mną już od dawna pałętał się pomysł na chleb z dodatkiem buraczków. A kiedy przywiozłam od mamy kilka słoików tegorocznych burków (takich najzwyklejszych, startych, które świetnie smakują np. podsmażone z cebulką) stwierdziłam że to już najwyższy czas.

Chleb dzięki nim ma obłędny różowy kolor, który niestety po upieczeniu niestety słabnie, niemniej skórka nadal jest różowa, a buraczany smak mocno wyczuwalny. Z resztą przekonajcie się sami. Z pewnością pozytywnie Was zaskoczy!

prosty chleb

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 14
Kulinarny Blog Roku

Przepisy konkursowe


Reklama

Bądź na bieżąco

Polub na Facebooku

Obserwuj na Twitterze

Śledź na Pinterest
Pinterest

Podglądaj na Stylowi.pl
Google+
Partnerzy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
stat4u
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...