Wpisy z tagiem: przekąski

środa, 09 lipca 2014

Kolejna środa i znów jemy bezglutenowo. Tym razem zabieram Was do Azji. A że pogoda nie zachęca do stania przy garach to będzie wręcz błyskawicznie, a z pewnością obędzie się bez długiego stania przy garnkach. 

Zawsze kiedy decyduję się kupić chińszczyznę na mieście wybieram właśnie pikantną wieprzowinę. W końcu podjęłam wyzwanie i powiem Wam, że efekt jest bardzo bliski temu co serwuje mi moja ulubiona knajpka. Wypróbujcie. Glutenowcy i bezglutenowcy ;)

.

niedziela, 29 czerwca 2014

Lubię od czasu do czasu upiec sama chleb. Zazwyczaj nie jest to pracochłonne, a finalny efekt zawsze napawa mnie dumą. Zwłaszcza, że odnoszę wrażenie, iż każdy kolejny upieczony przeze mnie bochenek jest lepszy. A do tego zapach jaki roznosi się po domu jest niezwykle kojący. 

Dzisiaj przedstawiam Wam jeden z moich ulubionych przepisów na chleb razowy. Robi się go niezwykle szybko. Szybszy od niego jest chyba jedynie damper - australijski chleb z buszu, na który przepis znajdziecie tutaj. Nie wymaga zakwasu, ani nawet długiego zagniatania. A do tego maślanka nadaje mu cudowny smak. Problemem jest jedynie to, że znika tak samo szybko jak się go przygotowuje ;)

.

niedziela, 01 czerwca 2014

Każdy z nas ma taki moment kiedy dopada go ochota na hamburgera. Trzeba to przyznać - wszyscy je kochają. Ale kiedy mamy taką zachciankę nie trzeba od razu biec do restauracji spod znaku złotych łuków. Hamburger nie musi być niezdrowy. Co więcej zdrowy hamburger nie musi być nieciekawy i niezbyt smaczny. Z resztą przekonajcie się sami!

Ostatnio postanowiłam trochę poeksperymentować przeglądając zawartość lodówki i kuchennych półek. Tak właśnie powstał ten burger drobiowo-soczewicowy. Soczewica spełnia tutaj dwie ważne role - przede wszystkim sprawia, że mięso nie jest zbyt suche, a po drugie świetnie sprawdza się w roli "panierki" i lekko podsmażona dodaje naszemu burgerowi chrupkości i charakteru.

Jeśli szukacie innych pomysłów na burgery koniecznie wypróbujecie ten przepis na drobiowego burgera w wersji de luxe lub na przykład ten na niestandardowego spaghetti ramen burgera

A jeśli chcecie przygotować wszystko od A do Z to w tym linku znajdziecie przepis na pyszne bułeczki.

/

środa, 28 maja 2014

Blog został przeniesiony. Jego nowy adres to OKOLICEPALNIKA.PL Wszystkie przepisy zostały tam przeniesione.

 

Przepis na tartę z burakami i camembertem znajdziesz klikając >TUTAJ<



niedziela, 25 maja 2014

No dobrze. Wiem - dla niektórych jak rabarbar to tylko w ciastach lub kompotach. Właściwie to chyba dla większości, bo raczej trudno znaleźć wytrawne przepisy z jego wykorzystaniem, a szkoda bo świetnie się sprawdza. W tym roku zdecydowałam się przełamać rabarbarowe schematy i zrobić z nim coś nowego. Świeży rabarbar zawsze kojarzył mi się z dzieciństwem, kiedy siedziałam u babci i maczałam go w cukrze. Dzisiaj też na surowo, ale bez cukru;) 

W ten sposób powstała ta niezwykle prosta, lekko kwaśna sałatka, którą świetnie podkreśli smak przede wszystkim dań z rybami. Doskonale nada się także do delikatnych mięs np. kurczaka. Poniżej znajdziecie wersję podstawową.

W późniejszych eksperymentach do sałatki trafiła też m.in papryka i kukurydza. Mam nadzieję, że wy też pobawicie się kiedyś tym przepisem. Koniecznie podzielcie się efektami!

/

poniedziałek, 19 maja 2014

Pamiętajcie - zupa nie musi być nudna. Wręcz przeciwnie, może zaskakiwać i wywoływać uśmiech na twarzy domowników. Wszystko zależy od Was. Szczególnie trudno jest z różnego typu kremami, bo dosyć łatwo o to, by stały się nudną i niezbyt wyrazistą papką. Dzisiaj mam dla Was coś co może zmienić Wasze podejście do zup-kremów. Wcale nie muszą być nudne i wcale nie muszą przypominać jedzenia dla dzieci.

Nie obawiajcie się. Czosnek w tej zupie jest delikatny i lekko słodki. Dzięki pieczeniu stracił swój ostry smak i będziecie potem mogli iść na randkę :) Tym razem zdecydowałam się jeszcze na kilka nietypowych składników, które sprawią, że długo będziecie wspominać tę zupę. Przede wszystkim pesto botwnikowe, bo grzechem byłoby nie wykorzystać sezonu na boćwinę. Do tego twarożek, który jest niedoceniany i trafia głównie do serników i pas, a może być równie przyjemnym dodatkiem co np. feta.

Zafundowałam Wam jeszcze combo z Omega-3. Pierwsze to wędzona makrela, która jest nimi maksymalnie wypakowana. Możecie zamienić ją na inną rybę, ale proszę nie usuwajcie jej całkowicie, bo w Polsce jemy tak mało ryb :( Drugie omega-3 to olej rzepakowy, który także znalazł się w zupie. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego dodaję go do wszystkiego, a w mojej kuchni ma on swoje stałe miejsce :)

/

wtorek, 13 maja 2014

Nie wiem jak Wy, ale ja ciecierzycę uwielbiam. Odkryłam ją kilka lat temu i pokochałam całym sercem. Tak zaczęła się moja przygoda z najróżniejszymi hummusami ( tutaj znajdziecie przepis podstawowy a tutaj pietruszkowy). Pojawiło się również sporo cieciorkowych sałatek (np. ta z papryką i tzatzykami). Dzisiaj do tego grona dołącza także szybka sałatka z grillowanymi warzywami. Coś w sam raz na nadchodzące ciepłe dni. 

/

sobota, 03 maja 2014
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 15
Kulinarny Blog Roku

Przepisy konkursowe


Reklama

Bądź na bieżąco

Polub na Facebooku

Obserwuj na Twitterze

Śledź na Pinterest
Pinterest

Podglądaj na Stylowi.pl
Google+
Partnerzy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
zBLOGowani.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...