Wpisy z tagiem: przekąski

czwartek, 03 kwietnia 2014

Uff już prawie zapomniałam jak to jest kiedy człowiek zasypany jest pracą tak bardzo, że nawet nie bardzo widzi koniec. W każdym razie udało mi się w końcu z wszystkim uporać i mogę przerwać tę ciszę, która panowała tutaj od kilku dni. 

Ale wracam powoli i nieśpiesznie z prostym przepisem, bo w końcu wiosna skłania bardziej do tego, by wybierać się na długie spacery niż spędzać długie godziny w kuchni. Dziś proponuję Wam poświęcić chwilkę na przygotowanie domowego hummusu z dodatkiem pieczonej pietruszki. Z pewnością urozmaici Wasze kanapki, a także będzie super dodatkiem do niewinnej przekąski. 

/

czwartek, 27 marca 2014

Dziś na moim stole wylądowała cudowna tarta. Chociaż klimatem bardziej wpasowuje się w zimę, to nie mogłam sobie odmówić ani tego by ją przyrządzić, ani tego żeby podzielić się z Wami tym przepisem :)

A jeśli chcecie poeksperymentować z tartami koniecznie wypróbujcie TEN quiche lub TĄ lekką tartę z makrelą

czwartek, 20 marca 2014

Ostatnio odkryłam na nowo i pokochałam najróżniejsze kasze. Były bezcukrowe babeczki z kaszą jaglaną, tarta z kaszą gryczaną, ultra zdrowa sałatka, pieczone pierożki i jeszcze wiele innych. Dzisiaj coś zdecydowanie na szybko, co bez problemu możemy zabrać ze sobą w pudełku do pracy i coś co przy okazji pozwoli nam trochę poczuć wiosnę.

 

niedziela, 16 marca 2014

Zawsze zastanawia mnie to w jaki sposób wymyślono najpyszniejsze dania. Kto pierwszy raz wpadł na pomysł, żeby prosty placek oblać sosem pomidorowym, lub kto pierwszy odważył się zjeść zepsutą kapustę? Albo kto wpadł na pomysł, że lekko zeschniętego sera nie trzeba wyrzucać, a można zmienić go w cudną, gorącą maź, w której na dodatek można maczać najróżniejsze kąski? 

Ostatecznie zawsze dochodzę do wniosku, że jednak nie ważne kto, kiedy i jak. Ważne, że udało im się to wszystko - przypadkiem lub nie -  wymyślić. Właśnie min. dzięki takiemu szalonemu przypadkowi dziś możemy spędzać wieczory pysznym fondue. A jak zwrócił uwagę mój znajomy, zawiera ono wszystko co warto kochać na tym świecie - alkohol i ser ;)

 

.

piątek, 14 marca 2014

Kiedy dziś wyszłam na balkon w krótkim rękawku i nie uciekałam w popłochu po sekundzie było już pewne - zima (przynajmniej na jakiś czas) uciekła, a na jej miejscu powoli rozgaszcza się wiosna.

Już za chwilę wybuchnie zieleń, a że z natury jestem niecierpliwa postanowiłam nieco wyprzedzić fakty. Tym razem kulinarnie nieco w stylu jing i jang  - dwa uzupełniające się w smaku kremy pozwolą mi doczekać do prawdziwego przybycia wiosny :)

 

 

środa, 12 marca 2014

Pamiętacie jak jakiś czas temu (w tym wpisie) próbowałam Was przekonać, że brukselka może być smaczna? Postanowiłam pójść za ciosem i znów popracować z tym niedocenianym warzywem. Tym razem jest inaczej i zdecydowanie bardziej cytrusowo, a przy okazji odpowiem na jedno z częściej zadawanych pytań w kontekście wspominanego wcześniej wpisu.

102_7054

 

wtorek, 11 marca 2014

Ten przepis już kilka miesięcy temu podpatrzyłam w programie Jamiego Olivera. Od początku wiedziałam, że będę musiała z niego skorzystać, ponieważ uwielbia gofry, a wciąż nie zdecydowałam się na zakup gofrownicy. 

Co prawda Jamie radził smażyć je na patelni grillowej i to w postaci jednego, gigantycznego gofra, ale przeczytałam zbyt dużo niepochlebnych opinii na ten temat, żeby ryzykować zniszczenie moich śniadaniowych planów. Dlatego też gofry smażyłam partiami na grillu elektrycznym. Generalnie możecie wykorzystać wszystko co ma rowki, a im głębsze tym lepiej (dlatego skorzystałam z grilla a nie mojej płaskawej patelni). Co prawda te gofry nie smakują tak jak te znad morza, ale w dalszym ciągu stanowią pyszną przekąskę.

niedziela, 09 marca 2014

Czy istnieje ktokolwiek, kto nielubi masła orzechowego? Przepada za nim cały świat. W sumie się nie dziwię, bo to cudo to przecież tylko jeden składnik i chwilka pracy. 

Masło orzechowe jest też podstawą pewnego amerykańskiego klasyku - kanapki PB&J a ten tajemniczy skrót  oznacza ni mniej ni więcej a Peanut Butter & Jelly. Początkowo podchodziłam do niego sceptycznie, bo coś intuicyjnie mi w tym nie grało. Ale jak się myliłam! Miłość od pierwszego spróbowania - cudowne słodkosłone połaczenie, które od razu przekonało mnie do siebie!

Dlatego dziś dwa przepisy. Podstawowy na masło orzechowy. I drugi - na niezwykle pyszną i okropnie prostą kanapkę.

Kulinarny Blog Roku

Przepisy konkursowe


Reklama

Bądź na bieżąco

Polub na Facebooku

Obserwuj na Twitterze

Śledź na Pinterest
Pinterest

Podglądaj na Stylowi.pl
Google+
Partnerzy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
zBLOGowani.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...