Wpisy z tagiem: pierogi

poniedziałek, 17 listopada 2014

Bardzo długo zabierałam się za ten przepis, ale zawsze wydawało mi się, że z wszelkiej maści pierożkami jest zdecydowanie za dużo roboty. W końcu znalazłam chwilę i co się okazało? Samosy robi się zaskakująco szybko, zwłaszcza w tej wersji. Moja największa zmora - ciasto - wyszło idealnie, nie kleiło się, a po usmażeniu było delikatne i chrupiące.

Z pewnością zaskoczycie Waszych bliskich taką wersją pierożków, które mają w sobie całą masę warzyw. Dodajcie do nich sos, salsę lub dip, a wszyscy z pewnością będą zadowoleni. Dzisiaj prezentuję Wam ekspresową wersję, dzięki której zaoszczędzicie trochę czasu. W końcu w kuchni można od czasu do czasu pójść na skróty? ;) 

Samosy

czwartek, 20 lutego 2014

Być może zauważyliście, że od dłuższego czasu przeżywam zauroczenie kaszą gryczaną i bawię się nią na różne sposoby. Nie tak dawno temu zauroczyły mnie także meksykańskie empanadas, a w szczególności ich pyszne delikatne ciasto. Tym razem postanowiłam połączyć te dwa elementy. Efektem jest pyszny miks, który rewelacyjnie sprawdzi się zarówno jako obiad, imprezowa przekąska lub lunch w pracy. Spróbujcie sami!

 

 

wtorek, 24 grudnia 2013

Nie ma Wigilii bez uszek, choćbyście nie wiem jak długo mnie przekonywali nie zmienię zdania. Cudnych, malutkich pierożków z grzybowym farszem pływających w barszczu. A ich lepienie niesamowicie uspokaja w natłoku świątecznych obowiązków :)

Korzystając z okazji chciałabym Wam wszystkim życzyć spokojnych, radosnych i rodzinnych świąt pełnych ciepła i smakołyków. Mam nadzieję, że uda Wam się w te dni  oderwać od codziennych problemów oraz zatrzymać tę niezwykłą atmosferę jak najdłużej.



wtorek, 29 października 2013

Przepis na empanady pochodzi z Ameryki Południowej, a dokładniej z Argentyny, gdzie spotkamy tyle wariacji na temat tego przepisu ilu mieszkańców tego kraju. W kwestii farszu ogranicza nas w zasadzie tylko nasza wyobraźnia. Zazwyczaj są one mięsne, jednak zdarzają się warzywne, rybne, a nawet słodkie bazujące na czekoladzie lub dżemach.

 

Blog został przeniesiony. Jego nowy adres to OKOLICEPALNIKA.PL Wszystkie przepisy zostały tam przeniesione.

 

Przepis na empanadas prosto z pieca znajdziesz klikając >TUTAJ<



Przepis bierze udział w konkursie Blogerzy w Zbożu w ramach programu Zboże smakuje i inspiruje



wtorek, 17 stycznia 2012

Całkowicie zaniedbałam bloga, ale wynika to chyba z tego, że ciągle jeszcze mam masę zapasów od mamy i sama niewiele gotuję. Niemniej trzeba żeby w końcu coś się tutaj zadziało. W dzisiejszym przepisie za kuchenką stała moja siostra, ale wyszło tak dobre, że trzeba się tym podzielić :)

 

Blog został przeniesiony. Jego nowy adres to OKOLICEPALNIKA.PL Wszystkie przepisy zostały tam przeniesione.

Przepis na te pierogi znajdziesz klikając >TUTAJ<

Kulinarny Blog Roku

Przepisy konkursowe


Reklama

Bądź na bieżąco

Polub na Facebooku

Obserwuj na Twitterze

Śledź na Pinterest
Pinterest

Podglądaj na Stylowi.pl
Google+
Partnerzy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
zBLOGowani.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...