Wpisy z tagiem: śniadania

piątek, 21 listopada 2014

Czy jest lepszy czas na pieczenie chleba niż takie pochmurne, jesienne popołudnia? Nic wtedy tak nie poprawi humoru jak zapach świeżego pieczywa, które sami wykonaliśmy. I uwierzcie mi, domowy chleb wcale nie wymaga długich godzin zagniatania, wyrabiania itd. Z resztą przekonywałam Was już o tym np. przy okazji pieczenia razowego chleba na sodzie lub tego 15 minutowego australijskiego chleba

Przy wypieku domowego pieczywa warto również eksperymentować z dodatkami, dzięki którym zupełnie odmienicie Wasz chleb- w końcu ogranicza nas jedynie wyobraźnia i zawartość kuchennych półek :) Za mną już od dawna pałętał się pomysł na chleb z dodatkiem buraczków. A kiedy przywiozłam od mamy kilka słoików tegorocznych burków (takich najzwyklejszych, startych, które świetnie smakują np. podsmażone z cebulką) stwierdziłam że to już najwyższy czas.

Chleb dzięki nim ma obłędny różowy kolor, który niestety po upieczeniu niestety słabnie, niemniej skórka nadal jest różowa, a buraczany smak mocno wyczuwalny. Z resztą przekonajcie się sami. Z pewnością pozytywnie Was zaskoczy!

prosty chleb

wtorek, 15 lipca 2014

Uwielbiam wykorzystywać sezonowe produkty. Spośród nich wszystkich bób od kilku klat niezmiennie zajmuje miejsce co najmniej w pierwszej piątce. Co roku czekam na niego i kiedy w końcu się pojawia mam juz stuprocentową pewność, że jest lato.

Inspiracją do stworzenia tego przepisu było jedno ze zgłoszeń na ostatnio przeprowadzany konkurs. Bruschetta z bobem tak mnie zaintrygowała, że jak tylko pojawił się on w moim domu pomieszałam kilka moich ulubionych smaków i stworzyłam przepyszną przekąskę. Musicie spróbować, póki bób jeszcze gości w naszych sklepach!

.

piątek, 04 kwietnia 2014

Przepis wpadł mi kiedyś w oko przy okazji poszukiwania śniadaniowych inspiracji natrafiłam na taką propozycję od Gordona. Podobno w czasach kiedy mieszkał i szkolił się w Paryżu serwował sobie takie śniadanie co najmniej raz w tygodniu. 

Dotychczas croissanty kojarzyły mi się przede wszystkim ze słodką wersją, a już z pewnością nie myślałam o ich faszerowaniu. Tym razem mamy croissanty na słono i to z pysznym mięsnym nadzieniem.

/

czwartek, 03 kwietnia 2014

Uff już prawie zapomniałam jak to jest kiedy człowiek zasypany jest pracą tak bardzo, że nawet nie bardzo widzi koniec. W każdym razie udało mi się w końcu z wszystkim uporać i mogę przerwać tę ciszę, która panowała tutaj od kilku dni. 

Ale wracam powoli i nieśpiesznie z prostym przepisem, bo w końcu wiosna skłania bardziej do tego, by wybierać się na długie spacery niż spędzać długie godziny w kuchni. Dziś proponuję Wam poświęcić chwilkę na przygotowanie domowego hummusu z dodatkiem pieczonej pietruszki. Z pewnością urozmaici Wasze kanapki, a także będzie super dodatkiem do niewinnej przekąski. 

/

Kulinarny Blog Roku

Przepisy konkursowe


Reklama

Bądź na bieżąco

Polub na Facebooku

Obserwuj na Twitterze

Śledź na Pinterest
Pinterest

Podglądaj na Stylowi.pl
Google+
Partnerzy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
zBLOGowani.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...