Wpisy z tagiem: wielkanoc

czwartek, 17 marca 2016

Jeśli macie ochotę poeksperymentować w święta i zaserwować podczas śniadania wielkanocnego coś więcej niż tradycyjne jajka z chrzanem, mam dla was kolejny, świetny przepis. Jajka z musem awokado z pewnością przypadną wam do gustu - wyglądają pięknie, a do tego ich przygotowanie jest wyjątkowo proste. To co? Robimy? 

Przepis na jajka faszerowane z musem awokado jak zrobić

.

wtorek, 15 marca 2016

Ostatni weekend spędziłam na tworzeniu mnóstwa wielkanocnych przepisów, którymi chciałabym się z Wami podzielić jeszcze przed świętami. Na pierwszy ogień wybrałam jeden z moim ulubionych - różowe jajka lub jak kto woli jajka marynowane w burakach. Będą doskonałą ozdobą wielkanocnego stołu i co bardzo ważne, ich przygotowanie nie wymaga niemal żadnego wysiłku. Jeśli dotąd ich nie przygotowywaliście, koniecznie spróbujcie w tym roku!

A jeśli macie ochotę na ciekawy, wielkanocny deser - przygotujcie fałszywe jajka

Różowe jajka jajka marynowane w burakach jak zrobić przepis

.
wtorek, 22 kwietnia 2014

Mam nadzieję, że święta minęły Wam spokojnie i szczęśliwie, pod znakiem rodzinnych spotkań. Jak dla mnie nie mogłyby one obyć się bez mojego ukochanego sernika. Dawno temu przekazała mi go moja ciocia, a dziś jest jednym z moich ulubionych elementów rodzinnych spotkań.  Po gotowanym serniku mojej babci  (zakochacie się w nim!

przepis tutaj 

) to kolejny z rodzinnych przepisów, którym się z Wami dzielę

 

Podstawowa wersja zakłada użycie brzoskwiń, ale przepis jest podatny na modyfikacje, więc spokojnie możecie poeksperymentować ze smakami.

/

sobota, 19 kwietnia 2014

W dzieciństwie malowanie jajek było zdecydowanie jednym z moich ulubionych elementów świąt Wielkanocnych.  Nie bardzo rozumiałam wtedy jaka alchemia stoi za tym, że jajka zmieniają kolor, ale z tymi wszystkimi słoikami pełnymi barwników, wrzucając do nich jajka, czułam się jak prawdziwy czarodziej. 

No dobrze. Ale czy koniecznie muszę wrzucać jajka do napakowanych chemią barwników żeby zostać wielkanocnym magiem? Oczywiście, że nie. Pamiętam, że moja babcia stosowała cebulę, ale poza tym najpopularniejszym sposobem, dającym ciemnobordowy kolor, możecie uzyskać całą paletę barw i to bez grama chemii!

 

/

czwartek, 10 kwietnia 2014

Wielkanoc zbliża się ogromnymi krokami. Chciałabym Wam dziś przypomnieć deser, który co prawda już kiedyś pojawił się na blogu, ale co roku zachwyca i zadziwia moich bliskich, dlatego zdecydowałam się go odświeżyć. Mowa oczywiście o fałszywych jajkach, które nie wyglądają na deser, ale zapewniam Was, że są nim w stu procentach.

Z resztą nie musi być to jedynie świąteczny deser. Pewnie znajdziecie wiele okazji żeby zrobić małego psikusa rodzinie. Możecie zdecydować się na nieco bardziej skomplikowaną wersję tak jak ta przedstawiona poniżej. W końcu to święta!

 

środa, 27 marca 2013

Przepis ten miałam już w głowie od bardzo bardzo dawna. Tak na dobrą sprawę to chyba idealny deser jaki możemy zaserwować rodzinie przy okazji zbliżających się świąt. Zwłaszcza, że zbiegają się one z Prima Aprilis. Zapewniam Was, że miny rodziny będą bezcenne!

Przygotowania warto zacząć od końca czyli od skorupkowych miseczek. Wymaga to trochę delikatności, ale bardzo łatwo można nabrać wprawy. Wiadomo, że w trakcie świątecznych przygotowań zużywamy masę jajek, dlatego zbieranie skorupek możemy zacząć znacznie wcześniej. Wystarczy delikatnie przebić czubek jajka nożem, a następnie "odskubać" jego część tak by można było swobodnie wylać całą zawartość jajka. Kiedy je opróżnimy możemy spokojnie dokonać kilku kosmetycznych poprawek tak by włożenie łyżeczki do skorupki nie stanowiło problemu. Następnie jajka zalewamy wrzątkiem, dolewamy kieliszek octu i gotujemy przez ok 5-10 minut. Po wszystkim bardzo ostrożnie możemy usunąć z wnętrza jajek ewentualne błonki lub pozostałości białek.

Podstawą mojego deseru jest cytrynowy mus z białej czekolady, który przygotowałam zgodnie z TYM przepisem. W szybszych wersjach można zastąpić go np. miękkimi, lekko rozmrożonymi lodami waniliowymi, a nawet jogurtem.

Teraz czas zająć się żółtkiem. Ja zdecydowałam się na brzoskwinie. Dwie pokroiłam w niewielką kostkę, delikatnie przesmażyłam na maśle i podłam 100 ml białego wina. Następnie wszystko podpaliłam i poczekałam aż alkohol się wypali. Całość należy zredukować tak długo by wytworzył się gesty syrop.

Na dno każdej ze skorupek wykładamy kilka łyżeczek brzoskwiń, a następnie wypełniamy je musem i wstawiamy do lodówki by stężał. Pozostałe brzoskwinie miksujemy na pure i tuż przed podaniem dekorujemy nim nasze jajka tak by przypominały klasyczne jajka na miękko.

Kulinarny Blog Roku

Przepisy konkursowe


Reklama

Bądź na bieżąco

Polub na Facebooku

Obserwuj na Twitterze

Śledź na Pinterest
Pinterest

Podglądaj na Stylowi.pl
Google+
Partnerzy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
zBLOGowani.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...