Wpisy z tagiem: grill

wtorek, 11 lipca 2017

Prosta przekąska na imprezę, która zrobi wrażenie na gościach i zasmakuje każdemu? A może lekka kolacja w ciepły, letni wieczór? Bez względu na to, jakiego przepisu poszukujecie, roladki z bakłażana sprawdzą się doskonale. Co więcej, podstawowy przepis możecie dowolnie modyfikować. Dzisiaj prezentuję wam moją ulubioną wersję z pastą na bazie sera feta i orzechów. Koniecznie spróbujcie i dajcie mi znać, jak wam smakowała!

przepis na roladki z bakłażana, jak zrobić roladki z bakłażana, grillowany bakłażan, przepis na roladki z bakłażana z pastą orzechową

czwartek, 06 listopada 2014

Co powiecie o kuchni arabskiej? Mnie ostatnimi czasy bardzo urzekła. Przede wszystkim bogactwem aromatów i smaków. Dzięki przyprawom proste składniki można zamienić w coś co naprawdę powala smakiem. Tak jest także w przypadku falafeli. To przepyszna, wegetariańska alternatywa dla wszelkiego rodzaju burgerów i kotlecików. Co jest ich podstawą? Oczywiście cudowna ciecierzyca.

Na blogu mogliście już zobaczyć kilka dań z wykorzystaniem ciecierzycy. Między innymi hummus, sałatkę z ciecierzycy lub też pastę pomidorowo-cieciorkową. Jeśli interesują Was inne pomysły na wegetariański "fast food" wypróbujcie te wegetariańskie hot dogi :)

A teraz już zajmijmy się falaflami. Wystarczy, że dodacie do nich prostą sałatkę lub kilka listków szpinaku, a całość włożycie w chlebki pita, a będziecie mieć wspaniałą przekąskę lub nawet obiad. 

Falafle i chlebki pita

środa, 20 sierpnia 2014

Domowe pieczenie wciąga niesamowicie. Wbrew pozorom ani nie wymaga wiele wysiłku, ani nie zajmuje dużo czasu. A przysięgam Wam nic nie zastąpi zapachu świeżego pieczywa, który wypełnia cały dom i na długo w nim pozostaje.

Przez mój piekarnik przewinęły się już najróżniejsze wypieki, ale najbardziej cenię sobie te naprawdę naprawdę ekspresowe. Takie jak np. ten chleb razowy na sodzie lub te tortille. Tym razem wybór padł na niewielkie chlebki pita, które z podbiją Wasze serca i staną się podstawą niejednego pysznego posiłku. Urocze i apetycznie wyrośnięte placuszki w środku mają pustą przestrzeń, która aż prosi się żeby wypełnić ją pysznościami.

Sami zobaczcie jakie to proste! Gwarantuję, że gdy ich spróbujecie już nigdy nie kupicie ich w sklepie.


.

piątek, 18 lipca 2014

Młode ziemniaczki są dobre, bo są młode i dobre ;) No dobra, znajdzie się ktoś gotowy polemizować z tą karkołomną tezą? Bo ja nie mam argumentów żeby ją obalić. Tak faktycznie jest. Co roku wyczekuję momentu kiedy pojawią się w sklepach i na straganach, a potem z największą lubością wybieram te absolutnie najmniejsze i najbardziej okrągłe. Sprawia mi to wielką frajdę.

A potem można już jeść! W zasadzie nie trzeba robić z nimi nic. Nawet obierać nie trzeba. I tak są pyszne. Za to je kocham, bo zawsze kiedy mam nawał pracy (a latem zdarza się to najczęściej) wystarczy kilka dodatków i już można stworzyć szybki posiłek. Dzisiaj jedna z moich ulubionych wersji - z pikantnym masłem.

Zabierzcie je na rodzinnego grilla, a nagle kiełbaski zejdą na drugi plan. Z resztą przeknacie się sami ;)


.

wtorek, 13 maja 2014

Nie wiem jak Wy, ale ja ciecierzycę uwielbiam. Odkryłam ją kilka lat temu i pokochałam całym sercem. Tak zaczęła się moja przygoda z najróżniejszymi hummusami ( tutaj znajdziecie przepis podstawowy a tutaj pietruszkowy). Pojawiło się również sporo cieciorkowych sałatek (np. ta z papryką i tzatzykami). Dzisiaj do tego grona dołącza także szybka sałatka z grillowanymi warzywami. Coś w sam raz na nadchodzące ciepłe dni. 

/

sobota, 10 maja 2014

 Potrzebujemy:

  • 0,5 kg mielonego mięsa drobiowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g orzechów pistacjowych
  • Garść startego sera Gouda
  • Pół pęczka szczypiorku
  • 2 łyżki mąki
  • Sól, pieprz
  • 8 cienkich, podłużnych plastrów szynki dojrzewającej
  • Oliwa z oliwek
  • 4 bułki wiejskie
  • 1 czerwona cebula
  • Roszponka 
  • Kozi ser do smarowania


Na gorącej patelni delikatnie prażymy obrane orzechy pistacjowe. Następnie dosyć grubo je siekamy. Mieszamy je z mięsem, do którego wcześniej dodaliśmy pokrojoną w mała kostkę cebulę, przetarty czosnek, starty ser żółty oraz posiekany szczypiorek. Do mięsa  dodajemy również sporą szczyptę soli, pieprz oraz dwie łyżki mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. godzinę.

Po tym czasie formujemy kotlety o średnicy bułek, których będziemy używać. Każdy kotlet obwijamy szynką i grillujemy z każdej strony ok. 15 minut, w zależności od grubości burgerów. Przed podaniem upewnij się, że są całkowicie upieczone.

Przekrojone na pół bułki grillujemy 2-3 minuty, aby stały się chrupiące. Następnie smarujmy je kozim serkiem, wykładamy  sporą ilość roszponki, krążki czerwonej cebuli oraz kotlety z kurczaka, które wieńczą nasze burgery.

sobota, 03 maja 2014
czwartek, 01 maja 2014

Właśnie mija dokładnie rok odkąd ugotowałam (a w zasadzie ugrillowałam) po raz pierwszy kofty

(przepis znajdziecie tutaj)

, które walnie przyczyniły się do wygrania przeze mnie konkursu Kulinarnego Bloga Roku 2013, a tym samym zafundowały mi jedną z fajniejszych przygód mojego życia :) Dlatego też dzisiaj nie może pojawić się inny przepis niż kofty. Ten w nieco innym wydaniu, ale równie pyszny. Najlepiej będzie jeśli wypróbujecie oba i sami wybierzecie swojego faworyta!

 

/

 
1 , 2 , 3
Kulinarny Blog Roku

Przepisy konkursowe


Reklama

Bądź na bieżąco

Polub na Facebooku

Obserwuj na Twitterze

Śledź na Pinterest
Pinterest

Podglądaj na Stylowi.pl
Google+
Partnerzy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
zBLOGowani.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...