Wpisy z tagiem: kuchnia azjatycka

poniedziałek, 05 września 2016

Aktualnie jestem na pograniczu hiszpańsko-portugalskim, ale to przecież nie pretekst, żeby zostawić Was bez przepisu, co nie? Niedługo wrzucę tutaj relację z tego krótkiego wyjazdu, a tymczasem pozwólcie, że zapoznam was z przepisem na szybki i smaczny obiad. Spaghetti z warzyw połączone z orientalną wołowiną z pewnością nie raz zagości na waszych stołach.

Inny przepis na spaghetti z warzyw? Wypróbuj ten! >>

Jak robić makaron warzywny? Tu znajdziesz więcej informacji >>

makaron z warzyw spaghetti z marchewki i cukinii, jak zrobić, przepis, szybki obiad, wołowina

.

poniedziałek, 11 lipca 2016

Wiem, wiem. Taki upał, a ja wam serwuję curry. Ale przecież w Indiach czy w Tajlandii takie temperatury są normą, a mimo to pikantne curry stanowi właściwie podstawę jadłospisu.

Wbrew pozorom, ostre potrawy mogą pomóc nam się ochłodzić w gorące dni - kapsaicyna podnosi temperaturę naszego organizmu przez co temperatura powietrza wydaje się być nieco niższa (dokładnie tak samo, jak w przypadku gorączki).

Jeśli jednak nie przekonuje Was ten scenariusz to i tak nic się nie dzieje - zapisujcie sobie link do przepisu i czekajcie razem ze mną na chłodniejsze dni :)

przepis czerwone curry z wieprzowiną, jak zrobić, przepis na, składniki

.
poniedziałek, 17 listopada 2014

Bardzo długo zabierałam się za ten przepis, ale zawsze wydawało mi się, że z wszelkiej maści pierożkami jest zdecydowanie za dużo roboty. W końcu znalazłam chwilę i co się okazało? Samosy robi się zaskakująco szybko, zwłaszcza w tej wersji. Moja największa zmora - ciasto - wyszło idealnie, nie kleiło się, a po usmażeniu było delikatne i chrupiące.

Z pewnością zaskoczycie Waszych bliskich taką wersją pierożków, które mają w sobie całą masę warzyw. Dodajcie do nich sos, salsę lub dip, a wszyscy z pewnością będą zadowoleni. Dzisiaj prezentuję Wam ekspresową wersję, dzięki której zaoszczędzicie trochę czasu. W końcu w kuchni można od czasu do czasu pójść na skróty? ;) 

Samosy

środa, 09 lipca 2014

Kolejna środa i znów jemy bezglutenowo. Tym razem zabieram Was do Azji. A że pogoda nie zachęca do stania przy garach to będzie wręcz błyskawicznie, a z pewnością obędzie się bez długiego stania przy garnkach. 

Zawsze kiedy decyduję się kupić chińszczyznę na mieście wybieram właśnie pikantną wieprzowinę. W końcu podjęłam wyzwanie i powiem Wam, że efekt jest bardzo bliski temu co serwuje mi moja ulubiona knajpka. Wypróbujcie. Glutenowcy i bezglutenowcy ;)

.

sobota, 12 kwietnia 2014

Zapowiada się przede mną kolejny bardzo pracowity weekend w kuchni. 10 dań i mam nadzieję, że efektami będę mogła podzielić się z Wami już wkrótce. Trzymajcie kciuki

Tymczasem dzisiaj przedstawiam Wam, przepis, który gości na moim stole dosyć często i spodoba się wszystkim tym, którzy przepadają za ostrymi daniami. To jedna z tych potraw, którymi możecie wykarmić głodną chordę przyjaciół. To curry jest niezwykle sycące, a do tego łatwo ugotować go wielki gar.

A jeśli chcecie, by było domowe od A do Z skorzystajcie z tego przepisu na domową zieloną pastę curry


wtorek, 25 lutego 2014

Każdy sklep typu specjały z całego świata, jest dla mnie niczym sklep z zabawkami dla dziecka. Za każdym razem, gdy tam wchodzę wiem, że wyjdę z czymś ciekawym. Uwielbiam wybierać nieznane mi produkty, które staną się podstawą nowych dań.

Tak było w przypadku pasty hunglay. Jak się dowiedziałam pochodzi z północy Tajlandii, ale jest przykładem mieszania się wpływów róznych kultur. Wyróżnia go też z pewnością to, że tradycyjnie nie używa się w nim mleczka kokosowego, które nieodzownie kojarzy mi się ze wszystkimi curry. Jeśli nie znajdziecie pasty hunglay, lub macie ochotę się trochę pobawić, dołączam też przepis na nią. Wypróbujcie koniecznie!

 

piątek, 13 grudnia 2013

Taką pastę zawsze warto mieć w lodówce. Dzięki niej sporo kuchennych zabaw możemy ograniczyć do minimum. Taka domowa znacznie odbiega smakiem od kupnej, nie potrzeba wiele wysiłku by ją przygotować, a raz zrobiona może być przechowywana miesiącami. 

 


poniedziałek, 25 listopada 2013

Ostatnio staliśmy się fanami kalafiora. Jak się okazuje wystarczy tylko trochę chęci, aby stał się czymś znacznie ciekawszym daniem niż klasyk z bułką tartą znany z przedszkola.


 
1 , 2
Kulinarny Blog Roku

Przepisy konkursowe


Reklama

Bądź na bieżąco

Polub na Facebooku

Obserwuj na Twitterze

Śledź na Pinterest
Pinterest

Podglądaj na Stylowi.pl
Google+
Partnerzy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
zBLOGowani.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...