Wpisy z tagiem: warzywa
wtorek, 19 grudnia 2017
Wiadomo, na wigilijnym stole musi pojawić się m.in. barszcz czerwony na zakwasie, uszka, śledź oraz kapusta z grzybami. Jednak moim ulubionym daniem jest bez wątpienia ryba po grecku. Kiedy wszyscy zajadają się różnego rodzaju sałatkami lub odgrzewają kolejną porcję karpia, ja zawsze sięgam po nią. Skąd nazwa ryba po grecku? Właściwie ciężko to wyjaśnić. Z pewnością nie dlatego, że przepis ten przywędrował do nas gdzieś z Grecji. Ponoć jest to nasza polska wariacja i mieszanka wyobrażeń na temat tego, co serwuje się gdzieś w cieniu Akropolu. Scheda po czasach, kiedy podróżowanie w tamte rejony świata nie było tak proste. Właściwie jaka by nie była historia ryby po grecku, nic nie zmieni faktu, że jest to naprawdę pyszne danie i jeśli do tej pory go nie przygotowywaliście, koniecznie to zmieńcie.
poniedziałek, 25 września 2017
O tej porze roku trudno mi nie wrócić ze sklepu bez bakłażana. Przerobiłam już chyba każdy przepis z wykorzystaniem tego warzywa, ale jednym z moich ukochanych są roladki, które przygotowuję bardzo często. Jakiś czas temu pokazywałam wam np. przepis na roladki z bakłażana z pastą orzechową. Dzisiaj serwuję wam roladki z nadzieniem z fety w aromatycznym sosie pomidorowym. Koniecznie spróbujcie!
wtorek, 11 lipca 2017
Prosta przekąska na imprezę, która zrobi wrażenie na gościach i zasmakuje każdemu? A może lekka kolacja w ciepły, letni wieczór? Bez względu na to, jakiego przepisu poszukujecie, roladki z bakłażana sprawdzą się doskonale. Co więcej, podstawowy przepis możecie dowolnie modyfikować. Dzisiaj prezentuję wam moją ulubioną wersję z pastą na bazie sera feta i orzechów. Koniecznie spróbujcie i dajcie mi znać, jak wam smakowała!
wtorek, 04 lipca 2017
Kiedy wrzuciłam na Instagrama (jeśli nie obserwujesz, szybko nadrób zaległości -> KLIK) dostałam od was masę wiadomości z prośbą o szybkie udostępnienie tego przepisu. W sumie wam się nie dziwię, bo już na pierwszy rzut oka widać, że będzie pysznie - delikatnie słodkie, pieczone młode ziemniaczki, do tego zielona fasolka szparagowa i soczyste pomidorki. Idealny, letni obiad. Zgodnie z Waszą prośbą, przepis na sałatkę ziemniaczaną z fasolką szparagową wbił się na sam początek kolejki czekającej na publikację. Mam nadzieję, że przypadnie wam do gustu, bo ja zakochałam się od pierwszego spróbowania.
poniedziałek, 26 czerwca 2017
Osobiście niezbyt często przygotowuję różnego rodzaju sałatki. Mam tu na myśli takie klasyczne, imieninowe pozycje, które z pewnością ktoś wam zaserwuje w czasie wizyty u cioci. Nie znaczy, ze ich nie lubię. Wręcz przeciwnie - za jarzynową dałabym się pokroić. I właśnie takie okazje jak dzisiejsza każą mi się zastanowić dlaczego nie robię tego częściej. Może z lenistwa? Jeśli was też ogranicza ten powód, mam dla was przepis na szybką sałatkę, którą przygotujcie dosłownie w kilka chwil - nawet gdy goście już pukają do drzwi. Zapewniam was, że sałatka z selera konserwowego, ananasa i szynki na stałe wejdzie do waszego kulinarnego repertuaru.
czwartek, 01 czerwca 2017
Krótki sezon szparagowy to jeden z moich ulubionych okresów w ciągu roku. Pamiętajcie tylko, aby dobrze go wykorzystać. Świetnym pomysłem będzie chociażby zrobienie tarty, będącej wariacją na temat tradycyjnego quiche lorraine. Szparagi i migdały doskonale uzupełniają ten przepis, czyniąc z niego cudowny wiosenno-letni obiad.
poniedziałek, 03 kwietnia 2017
Czym są latkes? Najprościej rzecz ujmując to bardzo chrupiące placki ziemniaczane, pochodzące z kuchni żydowskiej. Latkes są nieodłącznym elementem Chanuki, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zajadać się nimi przez okrągły rok. Tradycja nakazuje, aby ziemniaki na latkes ucierać na grubych oczkach tarki. Ja tym razem wykorzystałam temperówkę do warzyw, dzięki której uzyskałam długie wstążki z ziemniaków. Latkes zwykle serwuje się z musem jabłkowym oraz kleksem śmietany. Koniecznie spróbujcie!
czwartek, 09 marca 2017
Odkąd tylko w ojej kuchni zagościła temperówka do warzyw, oszalałam na punkcie warzywnego spaghetti. Wystarczy kilka chwil, a marchewki, cukinie i inne warzywa zamieniają się w wyjątkowo smaczny i zdrowy obiad. Idealna sprawa dla osób, które liczą kalorie. Tym razem postanowiłam poeksperymentować z azjatyckimi smakami. Jak wiadomo, marchew bardzo lubi się z imbirem, a orzechy dodatkowo podkreślają ich smak. Zrobiłam sos, który nie potrzebuje gotowania, a ciepło łapie od spaghetti z marchewki. Aby danie było bardziej sycące, do marchewki dodałam uprażoną ciecierzycę (możecie też wykorzystać ją jako zdrową przekąskę!). Całość to bardzo szybkie i smaczne danie, do którego powrócę jeszcze nie raz. |
Ostatnie wpisy
Tagi
Reklama Bądź na bieżąco Obserwuj @OkolicePalnika Śledź na Pinterest Podglądaj na Stylowi.pl ![]() |