Wpisy z tagiem: warzywa

czwartek, 01 czerwca 2017

Krótki sezon szparagowy to jeden z moich ulubionych okresów w ciągu roku. Pamiętajcie tylko, aby dobrze go wykorzystać. Świetnym pomysłem będzie chociażby zrobienie tarty, będącej wariacją na temat tradycyjnego quiche lorraine. Szparagi i migdały doskonale uzupełniają ten przepis, czyniąc z niego cudowny wiosenno-letni obiad.

Przepis na tartę ze szparagami i boczkiem, jak zrobić tartę ze szparagami, przepis na tartę, jak zrobić ciasto na tartę

poniedziałek, 03 kwietnia 2017

Czym są latkes? Najprościej rzecz ujmując to bardzo chrupiące placki ziemniaczane, pochodzące z kuchni żydowskiej. Latkes są nieodłącznym elementem Chanuki, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zajadać się nimi przez okrągły rok. Tradycja nakazuje, aby ziemniaki na latkes ucierać na grubych oczkach tarki. Ja tym razem wykorzystałam temperówkę do warzyw, dzięki której uzyskałam długie wstążki z ziemniaków.

Latkes zwykle serwuje się z musem jabłkowym oraz kleksem śmietany. Koniecznie spróbujcie!

Latkes, czym są taktes, przepis na latkes, jak zrobić latkes, placki ziemniaczane po żydowsku, chrupiące placki ziemniaczane

czwartek, 09 marca 2017

Odkąd tylko w ojej kuchni zagościła temperówka do warzyw, oszalałam na punkcie warzywnego spaghetti. Wystarczy kilka chwil, a marchewki, cukinie i inne warzywa zamieniają się w wyjątkowo smaczny i zdrowy obiad. Idealna sprawa dla osób, które liczą kalorie.

Tym razem postanowiłam poeksperymentować z azjatyckimi smakami. Jak wiadomo, marchew bardzo lubi się z imbirem, a orzechy dodatkowo podkreślają ich smak. Zrobiłam sos, który nie potrzebuje gotowania, a ciepło łapie od spaghetti z marchewki. Aby danie było bardziej sycące, do marchewki dodałam uprażoną ciecierzycę (możecie też wykorzystać ją jako zdrową przekąskę!). Całość to bardzo szybkie i smaczne danie, do którego powrócę jeszcze nie raz.

Spaghetti z marchewki, prażona ciecierzyca, jak zrobić makaron z warzyw, przepis na spaghetti z marchewki


piątek, 20 stycznia 2017

Jakiś czas temu pokazywałam wam przepis na selera pieczonego w całości (przepis tutaj). Dzisiaj postawiłam na coś nieco mniej pracochłonnego, co z pewnością świetnie sprawdzi się np. na niedzielny obiad. Puree z selera zawsze błyskawicznie znika z talerzy i jest równie smaczne (o ile nie smaczniejsze) co jego ziemniaczany odpowiednik. Koniecznie spróbujcie!

Puree z selera, przepis na puree z selera, jak zrobić puree z selera


czwartek, 05 stycznia 2017

Zbliża się długi weekend i z pewnością wielu z was będzie miało trochę więcej czasu na gotowanie.Warto więc wymyślić coś ciekawego, co zaskoczy waszych bliskich. I chyba mam dla was jeden z takich przepisów.

Kiedy jakiś czas temu zobaczyłam w książce Jamiego Olivera "Mózg zombie" od razu byłam zainteresowana. Dosyć szybko okazało się, że tajemniczy mózg to nic innego jak pieczony w całości seler. Podany w tej formie zyskuje nieziemski, bardzo ciekawy smak, który znacząco różni się od dobrze znanego mi smaku surowego selera.

Seler pieczony w całości, pieczony seler, przepis na pieczonego selera, jak zrobić pieczonego selera, mózg zombie jamie oliver przepis


czwartek, 15 grudnia 2016

Czy na waszych świątecznych stołach pojawia się kapusta z grochem? W moim domu jest to danie obowiązkowe. Ogromnie ją lubię, ale właściwie przygotowują ją tylko raz w roku – na Wigilię właśnie. Z niewiadomych przyczyn, podobnie jak wigilijna kapusta z grzybami, smakuje wyjątkowo tylko w ten dzień.

Prawdopodobnie w każdym domu przygotowuje się ją nieco inaczej i chętnie poznam Wasze receptury. Zdecydowanie nie jest to danie fotogeniczne, jednak warto ją przygotować wyłącznie ze względu na smak. Mogę ją podjadać przez całe święta!

wigilijna kapusta z grochem, przepis na kapustę z grochem jak zrobić, przepisy wigilijne


wtorek, 13 grudnia 2016

Są takie dania, które smakują wyjątkowo tylko raz w roku. Jeśli przygotujecie je kiedy indziej, nagle czegoś im brakuje. Dla mnie jednym z takich dań jest wigilijna kapusta z grzybami.

Mogę przygotowywać ją o dowolnej porze roku, jednak tylko w Boże Narodzenie smakuje tak jak powinna. Z resztą chyba wszystkie bożonarodzeniowe przepisy mają to do siebie. Wiem, że w każdym domu wigilijna kapusta z grzybami jest przygotowywana w nieco inny sposób. Dzisiaj pokażę wam, jak robi się ją u mnie

wigilijna kapusta z grzybami, postna kapusta z grzybami, przepisy wigilijne, przepis jak zrobić kapustę z grzybami


poniedziałek, 12 grudnia 2016

Jaką zupę jadacie w czasie świąt? W niektórych domach jest to zupa grzybowa, w innych pojawia się zupa migdałowa. Ja nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia bez cudownego barszczu czerwonego z uszkami.

Oczywiście, taki najprawdziwszy wigilijny barszcz musi być przygotowany na zakwasie. Obecnie raczej nie ma problemu z jego zakupem, ale kiedyś poświęciłam chwilę na przestudiowanie ich etykiet i włosy stanęły mi dęba.

Tylko utwierdziłam się w przekonaniu, że domowy zakwas buraczany na barszcz to najlepsze rozwiązanie i w tym wypadku nie ma co chodzić na kompromisy. Zwłaszcza, że przygotowanie zakwasu buraczanego jest niezwykle proste i wymaga jedynie nieco cierpliwości. Z resztą przekonajcie się sami!

Przepis na zakwas buraczany na barszcz czerwony, jak zrobić zakwas buraczany na barszcz czerwony


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 16
Kulinarny Blog Roku

Przepisy konkursowe


Reklama

Bądź na bieżąco

Polub na Facebooku

Obserwuj na Twitterze

Śledź na Pinterest
Pinterest

Podglądaj na Stylowi.pl
Google+
Partnerzy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
stat4u
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...