Wpisy z tagiem: kuchnia śródziemnomorska

środa, 17 września 2014

To takie tanie, które powinno znaleźć się w repertuarze każdego kucharza. Spaghetti z klopsikami z pewnością zadowoli każdego. Nieśmiertelny klasyk, wywołujący uśmiech na twarzy jedzących. Bo przyznajcie sami - kto nie ucieszy się na widok michy makaronu z gorącym sosem i rumianymi klopsikami? Danie jest niesamowicie popularne, ale uwierzcie mi, nic nie dzieje się bez powodu. Jeden z moich ulubionych "comfort foodów" i prawdopodobnie nic nie jest w stanie tego zmienić :)

 

Inny sposób na spaghetti? Wypróbujcie:

wtorek, 08 lipca 2014

Upały też dają wam się we znaki? Jak dla mnie mogłoby być z 5 stopni mniej i to już zrobiłoby sporą różnicę. No chyba, że byłabym nad morzem. Wtedy to co innego ;) Ale niestety do urlopu zostało jeszcze trochę czasu, więc trochę sobie ponarzekam a trochę pokombinuję żeby przetrwać :) Jakie są wasze metody na gotowanie podczas upałów? Ja np. bardziej mieszam niż gotuję. Wchodzą na tapetę wszelkiego rodzaju chłodniki, proste sałatki i niewymagające makarony. Co wcale nie oznacza, że nie jest pysznie :) Z resztą tak jak w tym wypadku. Pamiętacie pesto z liści rzodkiewki? Dzisiaj pomysł na wykorzystanie go w akcji.

/

środa, 02 lipca 2014

Kontynuujemy bezglutenowy cykl. Ostatnio proponowałam Wam krewetki -> klik  dzisiaj coś za czym tęskni moja droga N., której bezglutenowy cykl jest poświęcony. Jemy pizzę! 

W mojej kuchni już od dłuższego czasu bezproduktywnie leżały wędzone śliwki, których nigdy nie mogłam zużyć. Wczoraj przypomniał mi się jakiś program kulinarny (Kuchenne rewolucje?) w którym przygotowywano pizzę na bazie sosu pomidorowo-śliwkowego. Nie wiem jak wiele przepis ma wspólnego z telewizyjnym oryginałem, aczkolwiek efekt moich eksperymentów wyszedł przepyszny :) 

Śliwki nadają bardzo ciekawego i lekko słodkiego posmaku. Do sosu dodałam też wódki orzechowej i tutaj mam kilka słów komentarza. Przede wszystkim chyba najbardziej pasowałaby tutaj łącka śliwowica, ale ta akurat nie pełniła warty w moim barku. Nie dodawałam też wódki śliwkowej, bo chciałam nieco przełamać smak sosu. Moim zdaniem orzechy sprawdziły się świetnie. Alkohol wyparowuje, a zostaje lekki orzechowy posmak. 

Drugą sprawą jest bezglutenowość wódki. Bardzo ciężko znaleźć jakiekolwiek informacje na ten temat, a większość i tak jest sprzeczna. Na jednym z for spotkałam się nawet z opinią, że to "po prostu kwestia wiary". Decyzję pozostawiam Wam. Jeśli pominiecie alkohol pizza i tak będzie pyszna :)

/

czwartek, 01 maja 2014

Właśnie mija dokładnie rok odkąd ugotowałam (a w zasadzie ugrillowałam) po raz pierwszy kofty

(przepis znajdziecie tutaj)

, które walnie przyczyniły się do wygrania przeze mnie konkursu Kulinarnego Bloga Roku 2013, a tym samym zafundowały mi jedną z fajniejszych przygód mojego życia :) Dlatego też dzisiaj nie może pojawić się inny przepis niż kofty. Ten w nieco innym wydaniu, ale równie pyszny. Najlepiej będzie jeśli wypróbujecie oba i sami wybierzecie swojego faworyta!

 

/

środa, 26 marca 2014

Najbardziej lubię kiedy dosyć ograna potrawa dzięki dodatkowi kilku składników zyskuje zupełnie nowe oblicze. Tak właśnie dzieje się w przypadku tego dania, kiedy bardzo klasyczne spaghetti napoli przeszło transformację.

Dzisiaj będzie o małym fusion dwóch światów - barmańskiego i kuchennego. Bo czy może być lepsze połączenie? I to w jednym daniu? Krwawa Marry w prosty sposób staje się obłędnym sosem. Większość alkoholu zostaje odparowana, ale wódka pozostawia po sobie bardzo ciekawy posmak. Z resztą sami spróbujcie!

piątek, 14 lutego 2014

Panna Cotta to klasyczny włoski deser. Zachwyca w każdym wydaniu i z pewnością będzie rewelacyjnym zwieńczeniem walentynkowej kolacji. Przepis z dodatkiem orzechów, nie będzie tak jak tradycyjny idealnie gładki, jednak ta delikatna zmiana tekstury zupełnie mu nie szkodzi. Z resztą przekonajcie się sami :)

 

 

sobota, 18 stycznia 2014

Zaczyna się weekend więc można sobie trochę pofolgować. Np. z porcją frytek. Ale te nie są nudne. Przepis podpatrzyłam w programie Nigellissima i na prawdę mnie zaintrygował, bo to inne spojrzenie na coś co wydaje nam się dobrze znane. Wiem, że wkładanie wszystkich ziemniaków do zimnego oleju wydaje się być świętokradztwem, ale dziś będę trzymać się wersji "Kuchennej bogini".


 


wtorek, 14 stycznia 2014

Focaccia to rodzaj włoskiego płaskiego chleba, ale nigdy nie mylcie jej z pizzą. Tutaj dodatki mają jedynie delikatnie dawać o sobie znać. Nigdy nie mogą stłumić smaku pysznego drożdżowego chlebka.


 
1 , 2 , 3
Kulinarny Blog Roku

Przepisy konkursowe


Reklama

Bądź na bieżąco

Polub na Facebooku

Obserwuj na Twitterze

Śledź na Pinterest
Pinterest

Podglądaj na Stylowi.pl
Google+
Partnerzy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
stat4u
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...