Wpisy z tagiem: makarony

środa, 15 lipca 2015

Dopiero niedawno uświadomiłam sobie, że tego przepisu nie ma na blogu. To spore zaskoczenie z dwóch powodów. Po pierwsze jest to bajecznie proste danie, a po drugie ten klasyk włoskiej kuchni bardzo czsęsto gości na moim stole, zwłaszcza gdy czas mnie goni, a chcę zjeść coś smacznego. Co więcej, warto znać ten przepis, gdyż wykorzystywany w nim sos stanowi podstawę wielu smacznych dań.

 

 Przepis na: spaghetti napoli i prosty sos pomidorowy

.

środa, 17 września 2014

To takie tanie, które powinno znaleźć się w repertuarze każdego kucharza. Spaghetti z klopsikami z pewnością zadowoli każdego. Nieśmiertelny klasyk, wywołujący uśmiech na twarzy jedzących. Bo przyznajcie sami - kto nie ucieszy się na widok michy makaronu z gorącym sosem i rumianymi klopsikami? Danie jest niesamowicie popularne, ale uwierzcie mi, nic nie dzieje się bez powodu. Jeden z moich ulubionych "comfort foodów" i prawdopodobnie nic nie jest w stanie tego zmienić :)

 

Inny sposób na spaghetti? Wypróbujcie:

środa, 09 lipca 2014

Kolejna środa i znów jemy bezglutenowo. Tym razem zabieram Was do Azji. A że pogoda nie zachęca do stania przy garach to będzie wręcz błyskawicznie, a z pewnością obędzie się bez długiego stania przy garnkach. 

Zawsze kiedy decyduję się kupić chińszczyznę na mieście wybieram właśnie pikantną wieprzowinę. W końcu podjęłam wyzwanie i powiem Wam, że efekt jest bardzo bliski temu co serwuje mi moja ulubiona knajpka. Wypróbujcie. Glutenowcy i bezglutenowcy ;)

.

wtorek, 08 lipca 2014

Upały też dają wam się we znaki? Jak dla mnie mogłoby być z 5 stopni mniej i to już zrobiłoby sporą różnicę. No chyba, że byłabym nad morzem. Wtedy to co innego ;) Ale niestety do urlopu zostało jeszcze trochę czasu, więc trochę sobie ponarzekam a trochę pokombinuję żeby przetrwać :) Jakie są wasze metody na gotowanie podczas upałów? Ja np. bardziej mieszam niż gotuję. Wchodzą na tapetę wszelkiego rodzaju chłodniki, proste sałatki i niewymagające makarony. Co wcale nie oznacza, że nie jest pysznie :) Z resztą tak jak w tym wypadku. Pamiętacie pesto z liści rzodkiewki? Dzisiaj pomysł na wykorzystanie go w akcji.

/

środa, 26 marca 2014

Najbardziej lubię kiedy dosyć ograna potrawa dzięki dodatkowi kilku składników zyskuje zupełnie nowe oblicze. Tak właśnie dzieje się w przypadku tego dania, kiedy bardzo klasyczne spaghetti napoli przeszło transformację.

Dzisiaj będzie o małym fusion dwóch światów - barmańskiego i kuchennego. Bo czy może być lepsze połączenie? I to w jednym daniu? Krwawa Marry w prosty sposób staje się obłędnym sosem. Większość alkoholu zostaje odparowana, ale wódka pozostawia po sobie bardzo ciekawy posmak. Z resztą sami spróbujcie!

poniedziałek, 24 marca 2014

No właśnie. Dziś krótko o małej podróży kulinarnej, którą nieco przypadkowo zafundowała mi moja lodówka. Zaczęło się od brukselki, o której mawia się, że jest typowo brytyjskim (choć nieco znienawidzonym) przysmakiem.

Stacją docelową był włoski makaron. To właśnie jego zielone opakowanie zainspirowało mnie, żeby zmieszać ze sobą te dwa składniki. Wszystko to w akompaniamencie hiszpańskich pomarańczy i pysznego sosu. Takie małe europejskie fusion :)

/

poniedziałek, 17 marca 2014

Ojej chodził za mną ten przepis już od tak bardzo bardzo dawna, że już sama nie potrafię sobie przypomnieć kiedy pierwszy raz o nim usłyszałam. W końcu stwierdziłam, że skoro Durszlak i Omnomnom rzucają mi wyzwanie fusion to nie znajdę już lepszego pretekstu żeby przyrządzić to danie. 

Ramen burger został wymyślony w Stanach Zjednoczonych przez pewnego Japończyka, który w bardzo nietypowy sposób zdecydował się wykorzystać pochodzący z Azji makaron ramen. Pomysł o tyle szalony, co pyszny. Bo kto mógłby przypuszczać, że na punkcie tego hamburgera oszaleją najpierw Stany, a w ślad za nimi cały świat?

Mój hamburger, z klasycznego "ramena" zaczerpnął głównie formę, bo zamiast azjatyckiego makaronu wykorzystałam nieco bardziej swojskie spaghetti. W ten sposób powstało nieco zdekonstruowane, europejskie spaghetti bolognese, w amerykańskiej formie. Nie można także zapomnieć o azjatyckiej historii w tle. Czyste fusion ;) 

Co prawda jest z nimi trochę zachodu, ale jeśli uda Wam się już pierwsza "bułka" reszta pójdzie gładko. Z resztą, efekt zdecydowanie wart jest wysiłku.

 

poniedziałek, 20 stycznia 2014

Po weekendowych słodkościach czas zaserwować sobie trochę zdrowia. A może być coś zdrowszego od szpinaku? W końcu wpajano nam to od dzieciństwa. Ale z pewnością nie będzie to nudna wersja jak w przedszkolu. Jest niezwykle łatwa w przygotowaniu i nawet po ciężkim dniu zdołacie ją przygotować.

ps. Być może zauważyliście kilka zmian na blogu. Mam nadzieję, że dzięki ujednoliceniu tagów i nowemu przeglądaniu ułatwi Wam to korzystanie ze strony :)


 
1 , 2
Kulinarny Blog Roku

Przepisy konkursowe


Reklama

Bądź na bieżąco

Polub na Facebooku

Obserwuj na Twitterze

Śledź na Pinterest
Pinterest

Podglądaj na Stylowi.pl
Google+
Partnerzy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
stat4u
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...